Facebook’un Yalan Haber Sorununu Öğrenciler Çözdü

Zeynep Güçlükol

Zeynep Güçlükol

Bogazici University

Facebook’taki yalan haber oranında, özellikle kritik gündemler söz konusu olduğunda, artış görülmesi yalnızca bizim ülkemizin değil, tüm dünyanın bir sorunu. Amerika’daki Başkanlık seçimi sonrası, Princeton Üniversitesi’nde yapılan ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen 36 saatlik bir hackathon’da* en çok kullanılan sosyal paylaşım sitesi olan Facebook için bir yalan haber tespit algoritması geliştirildi.

(*hackathon: önceden belirlenmiş bir süre içerisinde, bir soruna çözüm bulmak amacıyla yazılımcıların, tasarımcıların ve ilgili kişilerin proje oluşturması için düzenlenen etkinlik.)

Hackathon başlamadan önce kişilerin yeteneklerinin belirlenip, bunlar doğrultusunda dört kişilik birbiriyle daha önce hiç tanışmamış öğrencilerden oluşan, kendilerini FiB olarak adlandıran kuruldu. Bu ekibi diğer ekiplerden ayıran özellik ise, Facebook’a kısa süre içerisinde bir çözüm sunan bir algoritma geliştirmesi.fib2-1-936x360

Peki bu algoritma nasıl işliyor?

Haberlerin doğru olup olmadığının anlaşılması için 2 tane kontrol noktası var.

  • İlk olarak, bir haberin başka veri tabanlarında olup olmadığı kontrol ediliyor ve sonuca göre haberin ne kadar güvenilir olduğunu sistem puanlıyor.

Daha sonra ise, haberin metni kontrol ediliyor.

  • Algoritma, metinden anahtar kelimeleri çıkartıyor ve bu kelimelerle ilgili başka haberleri araştırıyor. Bu işlem sonrasında da aynı anahtar kelimelerin başka haberlerde yine aynı şekilde mi yoksa farklı şekilde mi yansıtıldığının bulunması amaçlanıyor.

Yukarıda bahsettiğimiz iki temel kriterdeki skorlara göre ise haberin güvenilir olup olmadığına karar veriliyor.

Facebook niçin daha önce bu konuda bir şey yapmadı?

Amerika’daki seçimlerden sonra Facebook’ta çok fazla yalan haber gezmesi, Facebook çalışanlarının, yalan haberlere bir çözüm bulunması konusunda, gayri resmi bir görev almasına sebep oldu. Çalışanlar pek fazla detay vermese de, kendi işlerinin yanında bir takım gizli toplantılarda konu hakkında yaratıcı fikirlerini özgürce dile getirmeleri istendi. Anlaşıldığı üzere aslında hali hazırda onlar da bu konuda bir çözüm arayışı içindeler.fib-1024x341

FiB ekibindeki bir öğrenci, kullanıcılarını sansürlemek istemediği için Facebook’un bu zamana kadar konuya etkili bir çözüm bulamadığını söyledi. Bu yüzden, ona göre, 3. bir kişinin bu tarz bir servisi sunması gerekiyor.

Proje hakkında kritik bir nokta ise, FiB’in bu işlemi 50.000 kişilik bir kullanıcı datasıyla gerçekleştirmesi ama Facebook’un günlük yaklaşık 1.2 milyar aktif kullanıcısının olması. Algoritma şu anki haliyle bu kadar büyük bir kitleye uygulanamıyor.

Öğrenciler, şu ara bizler gibi sınavlarıyla meşgul olduğundan, kodu açık kaynaklı olarak diğer geliştiricilerin kullanımına açmış bulunuyor. GitHub linkine buradan ulaşabilirsiniz: GitHub Link

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Gündem

Yorumlar (0) Yorum Yap

/