2022’de Mühendis Adaylarının Sahip Olması Gereken 9 Özellik

İş hayatı her zaman yeniliklere aç bir dünyadır. Dünün gereklilikleri bugün için yeterli değildir. 2022 yılında mühendis adaylarının iş hayatının gerekliliklerini karşılayabilmeleri ve iyi birer mühendis olabilmeleri için sahip olmaları gereken 9 özelliği sizler için derledik.


1) Ana Hatların Ötesine Uzanmak

detaylar

Bir mühendisin sahip olması gereken en önemli özelliklerden birisi detayları görebilmektir. İyi bir mühendis yaptığı işi en ince ayrıntısına kadar düşünmeli ve çıkabilecek olası sorunları minimuma indirmelidir. Eğer detayları göz ardı ederse süreç içinde oluşacak aksaklıkları öngöremez ve ürettiği değerden verim alınamaz. Mükemmel bir bütüne ulaşmanın sırrı mükemmel ayrıntılardan geçer. 


2) Kalifikasyona Giden Yolları Araştırmak

mühendis

4 yıllık herhangi bir mühendislik lisans eğitimini tamamlayan bir kişi mühendis olarak adlandırılır. Ancak sadece 4 yıllık lisans eğitimi iyi bir mühendis olmak için yeterli midir? Tabi ki hayır. Lakin bu 4 yıllık süreçten maksimum verimi alıp ardından kalifiye olmak için çalışmak daha sağlıklı olacaktır.

İyi bir mühendis sahip olduğu bilgiyi deneyimleyerek sağlamlaştıran kişidir. Bu bağlamda lisans eğitimi alırken sadece mezun olmayı beklemek yerine bu süreçte deneyim kazanmak için çalışmalıdır. Kendini geliştirmeli ve bilgisini deneyimleyerek sağlamlaştırmalıdır. Bu özellik yalnızca üniversite hayatı için geçerli değildir, genç bir mühendis her fırsatta kalifikasyona ulaşmak için çaba harcamalıdır.


3) Yarının Teknolojisine Bugünden Hakim Olmak

robot teknolojisi

Teknoloji günden günde giderek hızlanan bir gelişime sahip. Bu hızı takip edebilmek elbette kolay değil. Ancak bir mühendis gerçekten yetkin bir iş verimine sahip olmak istiyorsa bu zorlu lakin önemli görevi yerine getirebilmek için elinden gelenin en iyisini yapmalıdır. Her ne kadar teknoloji denen bu olgu inanılmaz geniş bir alana sahipse de kendisini ilgilendiren kısma tamamen hakim olmak bir mühendis için olmazsa olmazdır. Ayrıca vizyoner bir bakış açısı ile gelişmelerin ne yöne doğru ilerlediğini öngörebilmeli ve olası gelişmelere göre çalışmalarını planlayabilmelidir.


4) Aranan Takım Arkadaşı Olmak

mühendis ekip

Kendini yetiştirmiş ve geliştirmiş bir mühendis, işinin olmazsa olmaz bir bireyi haline gelmelidir. İyi bir mühendis takım çalışmasına yatkın olmalı ve takımının ihtiyaçlarını iyi gözlemlemelidir. Bir bilgisayarın yapımını düşünün. Elektrik devresini üretecek kişi, kullanılacak materyalleri belirleyecek kişi ve işletim sistemini hazırlayacak kişi farklıdır. Eğer iyi bir ortak bir çalışma yürütemezlerse parçaları birleştirmek ve kısa sürede ürünü almak oldukça zorlu olacaktır. Oysa düzgün ve planlı bir takım çalışması ile oldukça verimli ürün elde edilecektir. Bu bağlamda iyi bir mühendisin yapması gereken takım arkadaşlarını dinlemek ve birlikte çalışmak için uyumlu davranmaktır.


5) Kendini Debloke Etmeyi Öğrenmek

teknik çizim

İş hayatında her çalışanın bir iş tanımı vardır. Fakat kişilerin görevleri bu tanımlarla sınırlandırılamaz. Örneğin bir öğretmenin görev tanımı öğrencilere müfredatı öğretmektir. Ancak öğrenci okul dışında yaşadığı bir sorun yüzünden dersten alması gerekeni alamıyorsa iyi bir öğretmen bu noktada devreye girmelidir. İşte tıpkı bu örnekte olduğu gibi iş hayatının içerisinde çalışanlar da yalnızca tanımlanmış olan alanlar içerisinde sıkışıp kalmak yerine etraflarında meydana gelen sorunlara hakim olmalı ve bu sorunları çözmek için çabalamalıdır.


6) Kendini Eğitmeyi Öğrenmek

kendini eğtimek

Bir mühendis için eğitim asla üniversite ile sınırlı değildir. Asıl en zorlu eğitim mezun olduktan sonra başlar. Hızla gelişen teknoloji her gün öğrenilmesi gereken yeni bir bilgiyi de beraberinde getirir. İyi bir mühendis bulduğu her fırsatta kendini eğiterek diğer mühendislerden çok daha iyi olduğunu kanıtlayacak ve aranan kişi olacaktır. Fakat kendini eğitmekten ziyade bunu öğrenmek çok daha etkilidir. Çünkü süreklilik yaratır. Sürekli eksik yanlarınızı geliştirerek, yeni program becerileri edinerek kendinizi eğitmeyi öğrenmelisiniz.


7) Mühendisliği Olan Her Alanla İlgili Olmak

mühendis adayı

Pek çok mühendislik dalı vardır. Ancak teknoloji çağının bir getirisi olarak bu alanlar artık neredeyse iç içe geçmiş şekilde çalışmaktadır. Bir mühendisin kendi alanında başarıyı yakalayabilmesi için diğer alanlara dair bilgi sahibi olması gerekir. Diğer disiplinlere hakim olmalı ve kendi alanıyla diğer alanlar arasında ilişkiler kurmalıdır. Fark yaratan zihinlerin en önemli becerisi budur! Farklı disiplinlerden beslenmek ve bunlar arasında fayda sağlayacak fikirler meydana getiren ilişkiler yaratmaktır.


8) Doğru Zamanda İnisiyatif Alabilmek

mühendis 2022

Geleceğin teknolojisi bilgi birikimine ve tecrübelerine güvenip yeni adımlar atmaktan korkmayan bugünün mühendislerinin elinden çıkacak. Diğer taraftan belli kalıpların dışına çıkamayan, cesur ataklar yapmaktan çekinen mühendisler biraz daha arkada kalacaklar. İyi bir mühendis doğru zamanda inisiyatif alabilendir ve hatta almalıdır.


9) Girişken Olmak, Fikir Üretmek, Değer Katmak

mühendis

İyi bir mühendis bazen ona ne yapması gerektiğinin söylenmesini beklememelidir. Girişken olmalı ve yürüttüğü çalışmada neye ihtiyaç duyulduğu ve sürecin nasıl yürütülmesi gerektiği konularında fikir beyan etmelidir. İyi bir mühendis çalıştığı yere ve dünyaya değer katmak için elinden geleni yapmalıdır. Girişimci bir bakış açısıyla sektörün, iş hayatının, insanların, dünyanın sorunlarına çözüm sunan fikirler üretmelidir. Hatta uygun zemini yarattığında bu fikirleri tasarlamalı ve tutkuyla hayata geçirmek için çabalamalıdır.

Şimdi bu 9 öneriyi aklının bir kenarına yazdıysan fikirlerinle tasarlayabileceğin, kendine yeni bir öğrenme fırsatı katabileceğin bir deneyim ile karşı karşıyasın! Brisa’nın “Tasarlamak İsterSEN” ideathon programı tam sana göre! Sürpriz ödüllü programı incelemek ve başvurmak için aşağıdaki linke tıkla fikirlerinle öne çıkmaya başla! 😊

Detaylı bilgiye ve başvuru sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

This post is also available in: English

Kategoriler: Uncategorized @tr

Yorumlar (0) Yorum Yap

/