Bilindiği üzere Facebook ve Instagram, #10YearsChallenge adlı akım ile büyük bir etki yarattı. Kısaca bahsetmek gerekirse, herkes 10 yıl önceki ve 10 yıl sonraki fotoğrafını paylaşarak farkı gösteriyor.
Ancak Facebook ve Instagram’ın bu fotoğrafları istemesinin pek de masum olmayan bir sebebi olabilir.
Kate O’Neill’ın yazdıklarına göre 10 Years Challenge aslında yüz tanıma algoritmasını besleyen bir sistem.
İnsanların yıllar içindeki değişimini, yaşlandırma ve yüz tanıma gibi algoritmalarını yıllara ve mekana bağlı olarak test eden Facebook, mevcut olan fotoğraflarla beraber bu challenge’da paylaşılan fotoğrafları da dahil ediyor.
Bilindiği gibi paylaşılan fotoğraflar 10 yıl önce nerede, ne yapıldığı bilgisini de içeriyor. Bir nevi Facebook, algoritmayı test etmek için dataları gruplandırıyor diyebiliriz.
Tabii ki bu Kate O’Neill için en iyi senaryo. Çünkü bu teknoloji daha birçok alanda kullanılabilecek nitelikte.
Me 10 years ago: probably would have played along with the profile picture aging meme going around on Facebook and Instagram
Me now: ponders how all this data could be mined to train facial recognition algorithms on age progression and age recognition— Kate O’Neill (@kateo) 12 Ocak 2019
Elbette olaya sadece olumsuz açıdan bakmaya gerek yok. Yüz tanıma teknolojileri geçtiğimiz sene birçok insanın hayatını kurtardı. Hindistan’da yaşanan kayıp vakaları, yüz tanıma sayesinde aydınlandı.
Facebook’un bunu nasıl kullanacağı ise merak konusu.
Yorumlar (0) Yorum Yap