Mezun Oldun ve İş Hayatına mı Atılacaksın? Burada Senin İçin 7 Harika İpucu Var

Yıllar boyunca lisans dereceniz için çalıştınız. Sabah dersleri, uykusuz kalınan geceler, son dakikada yetişen ödev teslimleri derken şimdi mezuniyet zamanı geldi. Hem çok heyecan vericidir hem korkutucudur mezun olmak. Hatta biraz da buruk bir his verir. Bir daha ders çıkışı çimlerde oturup arkadaşlarınızla vakit geçiremeyeceğinizi bilmek, kampüs ortamında uzak kalmak bile üzücüdür.
Fakat o kadar emek verdikten sonra artık gerçek hayata atılmanın ve emeklerin karşılığını almanın vakti! Bu uzun soluklu kariyer macerasına iyi bir başlangıç yapabilmek için sana 7 iyi tavsiyede bulunacağız.

1) Diplomanızdaki unvanınızı değil, kendinizi kabul ettirin.

İş başvurusu yapmaya başladığınızda, diplomanızdaki unvanınızın ilgilendiğiniz pozisyonla alakalı olmaması gibi bir ihtimal olabilir. Ama endişelenmeyin. Bu durum, bu işe uygun olmadığınız anlamına gelmez.
Yol boyunca hangi becerileri kazandığınızı düşünün. Araştırma, analitik beceriler, sunumlar, mantıksal düşünme, iletişim becerileri… Liste gerçekten uzayıp gidiyor. Aslında sandığınızdan çok daha fazla şey öğrendiniz. Şimdi her şey onları nasıl sunduğunuz ve kendinizi nasıl yansıttığınız ile ilgili.

2) Kendinizi tanımaya çalışın.

Bu zamana kadar yaşadığınız ve bundan sonra yaşayacağınız her deneyim, kendinizde yeni bir şeyler keşfetmenizi sağlayacak. İnsanlara, durumlara, yaşanılanlara verdiğiniz tepkiler sayesinde de kendinizi daha iyi tanıyacaksınız. Fakat bu kendini tanıma süreci artık daha büyük bir önem taşıyor.
Yeni mezun biri olarak kendinizle ilgili sorulara cevaplar vermeye başlamalısınız. Ne yapmak istiyorsunuz? Nerede çalışmak istiyorsunuz? Kendinizi nasıl hayal ediyorsunuz? İş yaşamından ve kariyerinizden neler bekliyorsunuz? Bu sorulara dört dörtlük cevaplar verdiğinizden emin olmanıza gerek yok. Ama en azından genel cevaplar verebilmeniz gerekiyor.

3) Değişimi nasıl yönetebileceğinizi öğrenin.

Değişim, hayatın her alanında sık sık karşılaşacağınız bir kavram. Buna direnmek yerine değişime uyum sağlamayı öğrenmelisiniz. Değişimleri bir mücadeleye dönüştürmek yerine doğru değerlendirirseniz bunların birer fırsat olduğuna da tanık olacaksınız. Daha mutlu bir hayat, daha başarılı bir iş yaşamı için kendinizi değişen dış dünyaya adapte etmeniz gerekiyor. Bunu başarmaya başladığınızda zihinsel, fiziksel ve duygusal olarak da gelişim gösterdiğinizi fark edeceksiniz.

4) Tutkuyu aramak herkes için doğru bir tavsiye olmayabilir. Bunun yerine tutkunuzu güçlendirebilirsiniz.

Akademisyen, psikolog ve yazar Angela Duckworth, New York Times’daki bir makalesinde şöyle diyor:
“Mükemmel uyum içinde olduğun bir kariyer yolu hayal edemiyor musun? Bu çok normal. Paniklemene gerek yok. Bunun nedeni tutkunun keşfedilebilir bir şey değil, geliştirilebilir olmasıdır. Bilim insanları da bu tutkunun tam olarak çiçek açması için zaman ve deneyim gerektirdiğini söylüyorlar.”
“Örneğin, Julia Child Smith Koleji’nden mezun olduğunda, 30’lu yaşlarının sonlarında Fransız mutfağına aşık olacağı hakkında hiçbir fikri yoktu. Yemek kitabı yazmak ve TV programı yapmak o yaşlardayken hayal edebileceği bir şey değildi. Aynı şekilde dünyaca ünlü müzisyen Roberto Díaz, viyol adlı enstrümana bayılacağını bilmediğini ve viyol ile yıllardır yaşadığı bu aşkı önceden asla öngöremeyeceğini söyledi. Yeterince iyi bir uyum, mükemmel olandan daha makul bir amaçtır. İlk işinizi öngörülemeyen, verimsiz bir deneme yanılma sürecine başlama fırsatı olarak düşünün.”

5) Mezun olmanıza rağmen öğrenci kalmaya devam edin!

Evet artık vizeler, bütler yok belki ama öğrenmeye hayatınız boyunca devam etmelisiniz. Bu konuda bilişim ve iletişim alanında insanlığa sağladığı büyük katkıları ile bilinen uygulamalı matematikçi Richard Wesley Hamming’i kendinize örnek alabilirsiniz. Richard Wesley Hamming, hayatı boyunca karşısına çıkan yenilikleri takip etmesi, uygulaması ve öğrenmesi ile bilim insanları tarafından büyük hayranlık beslenen bir isim. Hamming kodu, Hamming penceresi, Hamming sayıları, Hamming sınırı ve Hamming mesafesi teorileri bilime sağladığı katkıların bazıları.
Aynı şekilde Leonardo da Vinci de böyle biriydi. Geçtiğimiz yıllarda Leonardo’nun 1490’larda yazdığı bir yapılacaklar listesi bulundu. İşte yazdığı 15 maddelik listeden birkaç madde:
● [Hesapla] Milan’ın ve mahallelerinin ölçümesi
● [Bul] Cordusio yolunda bulunan kitapçıda olması gereken, Milan’ı ve kiliselerini anlatan kitap
● [Keşfet] Sarayın ölçüleri [Dük’ün sarayı]
● Bir üçgenin nasıl kareleştirildiğini gösterecek bir aritmetik ustası bul.
● Hidrolikte uzmanlaşmış bir usta bul ve sana kilit, kanal ve değirmenin Lombard tarzında nasıl tamir edileceğini anlatmasını iste

6) Tüm seçenekleri göz önünde bulundurun.

Mezuniyet seviyesine ulaştınız ve ne tür işler için nitelikli olduğunuzu belki de bilmiyorsunuz. Fakat inanın, bunu yaşayan tek kişi siz değilsiniz.
Kendinizle ilgili keskin kararlar vermeye başlamadan önce tüm seçeneklerin önünüzde olduğundan emin olun. Bazen diplomanız size düşündüğünüzden daha fazla kapı açabilir ve kariyerinizi tamamen farklı bir yöne götürebilir. Bunun yanı sıra, başka hangi alanlara girebileceğinizi öğrenin ve değerlendirmeye alın.

7) Sakin olun ve bugün bir başlangıç yapın.

Mezun olup iş aramaya başladığınızda herkesin bu konuda ustalaşmış olduğuna inanmak kolaydır fakat inanın bu doğru değil. Meslektaşlarınızın büyük çoğunluğu da iş başvurusunda bulunmak ve CV’leri üzerinde çalışmaya başlamak konularında oldukça stresli olacaklardır. Dolayısıyla kendinizi dezavantajlı hissetmeyin. Endişelenmeyin. Sadece yapmanız gerekenleri yapın. Sakin bir şekilde harekete geçin ve fırsatlara açık olun.

Belki şu anda doğru fırsatla karşı karşıyasınız.

Vakıf Katılım MT Programı My Talent⇗; dinamik, potansiyeli olan, başarmanın kıymetini bilen, odağına sürekli öğrenmeyi ve gelişmeyi koyan, gücünü kendine güveninden ve başarma isteğinden alan genç yetenekler için tasarlanmış eşsiz bir program!

Başvuru sayfasına ve detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version