SOĞUK SAVAŞTA YENİ BİR KRİZ ÇIKMASINI ENGELLEYEN OLAY: FORFAITNG

 1962 yılında ABD’nin SSCB’ye mal satışı sırasında, ABD’nin ödemenin peşin tahsil edilmesinde ısrarcı durumunda olmasına karşılık, SSCB’nin kredili ödeme talep etmesiyle oluşan çıkmaza İsviçre bankalarının duruma o yıllarda ilk kez kullanılan ve dünya ekomomisine yeni bir kazanım olan işlem ‘FORFAITING’. 

FORFAITING NEDİR?

 Forfaiting, ağırlıklı olarak yatırım mallarının ihracatından doğan ve belirli bir ödeme planına göre tahsil edilebilecek alacakların bir banka ya da bu alanda uzmanlaşmış bir finansman kuruluşu (forfaiter) tarafından satın alınma işlemidir. Alacağın satıcısına forfaitist, satın alan kuruluşa da forfaiter denir.

Forfaiting “alacağın kesin olarak satılması” esasına dayanır. Buradaki temel amaç, dış ticaret işleminin gerçekleştirilebilmesi için ticaret yapan kişinin ihracat işleminden doğan uzun vadeli alacaklarına kısa vadede ulaşmasını sağlamaktır. Bu işlemle İhracatçı uzun vadeli yurt dışı satışlardan doğan risklerden kurtularak alacağı tutara kavuşur.

Forfaiting ile ihracatçılar yurt dışı ile yapılan işlerde karşılaşılan temel riskler olan; ticari risk, kur riski, faiz oranı riski, ülke riski gibi durumlardan kurtulmuş olur.

 Bu işlemler vasıtasıyla ABD’nin (forfaitist) mal satışından kaynaklanan alacağını iskontolu satın alan İsviçre bankaları(Forfaiter) ödemeyi hemen yapmış ve böylece ABD istediğini almıştır. Kredili mal alımında ısrarcı taraf olan SSCB (İthalatçı), İsviçre bankalarına taksit yoluyla ödemesini tamamlamıştır ve isteğine o da ulaşmıştır.
Böylece Soğuk Savaş yıllarında yeni bir krize verilmemiştir.
KAYNAKÇA:
https://eksisozluk.com/forfaiting–401026
https://www.hesapkurdu.com/faktoring/rehber/forfaiting-nedir
Kategoriler: Uncategorized @tr

Yorumlar (0) Yorum Yap

/