Sosyal ağlarda, “meme” veya “caps” olarak bilinen görselleri hepimiz görüyoruz. Bizi güldüren ve çok hızlı şekilde popüler olan görselleri paylaşma isteği duyuyoruz ve basıyoruz RT’yi. Geçtiğimiz günlerde açıklanan bir rapora göre bu görseller yalnızca bize değil, bilgisayarımızdaki malware adı verilen virüslere de hitap edebiliyormuş. Siber güvenlik uzmanlarını şaşırtan Twitter virüsü, kişisel bilgilerinizin çalınmasına yol açabilir.
Güvenlik konusunda araştırmalar yapan antivirüs sistemi Trend Micro’nun yayınladığı raporda⇗, Twitter üzerinde yayılan iki “meme”in kodları incelendiğinde, sıradan bir görselden farklı kodlar barındırdığını belirtti. Bu kodlar, bilgisayarınızdan ekran görüntüsü alınmasına, metinlerin kopyalanmasına, yürütülen işlemlerin listelenmesine ve tüm bunların karşı tarafa yönlendirilmesine yol açıyor. Görseller, virüs barındırmıyor. Bilgisayarınızdaki malware virüslerle iletişime geçiyor ve onları yönetiyor.
Steganography adı verilen bu yöntemle, metinlerin içine gizlenmiş mesajlarla, siber suçlular, virüslerle iletişime geçebiliyorlar ve onları kontrol edebiliyorlar.
Twitter, raporun yayınlanmasının ardından, “meme”leri yayan hesabı sildi ve görselleri kaldırdı fakat bu durumun tekrarlanmayacağının bir garantisi verilemiyor.
Uzmanlar, bu virüsle iletişimin Twitter gibi milyonlarca kullanıcıya sahip bir sosyal mecrada ilk kez kullanıldığını belirtti. Siber suç dünyasında bu kadar etki yaratacak bir virüs, yaratıcılık ve uzmanlığın bir araya gelmesiyle ortaya çıktı. İlk defa karşılaşılan “meme” içerisine kod yükleyerek başka bilgisayar kontrol etme olayının gelişmeye müsait olduğu ve dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.
Yorumlar (0) Yorum Yap