NASA’dan Etkileyici Bir Video: Güneşin 10 Yıllık Hızlandırılmış Görüntüleri

Çocukken gözlerimize zararlı olabileceğinden güneşe doğrudan bakmamamız söylendi. Elbette, bu mantıklı, ama aynı zamanda güneşin gizemini artırırdı. Parlak olduğunu biliyoruz, ama tam olarak neye benziyor? NASA sayesinde artık merak etmemize gerek kalmadı çünkü yakın zamanda güneşin 10 yıllık time lapse videosunu yayınladılar.
Videoda Ne Var?
Bu noktada NASA’nın Solar Dynamics Observatory (SDO) güneşi on yıldan fazla bir süredir sürekli izliyor tam tarih vermek gerekirse 2 Haziran 2010’da beri. Bu nedenle, 1 Haziran 2020’de 10 yıllık notlarına ulaştıklarında, SDO en yakın yıldızımızda olanları içeren bu hızlandırılmış videoyu bir araya getirdi.
Geçtiğimiz on yıl içinde SDO, güneşin yüksek çözünürlüklü 425 milyon görüntüsünü veya her 0.75 saniyede bir görüntüyü topladı. Bu, her saat güneşin bir fotoğrafıyla sonuçlandı. Hızlandırılmış video için, her gün çekimlerin bir saniyesinde yoğunlaştı ve 61 dakika uzunluğunda oldu.
Peki tam olarak ne görüyorsunuz? NASA’ya göre, “Video Güneş’in 11 yıllık güneş döngüsünün, geçiş gezegenleri ve patlamaları gibi kayda değer olayların bir parçası olarak gerçekleşen etkinliklerdeki artışı ve düşüşü gösteriyor.” Videoda ayrıca müzisyen Lars Leonhard’ın bestelediği “Solar Observer” adlı özel müzik de yer alıyor.
Videonun Kaçırdığı Bir Şey Var Mıydı?
NASA’ya göre; SDO, Güneş’i gözünü kırpmadan izlemesine rağmen kaçırdığı birkaç an oldu. Videodaki karanlık karelere, uzay aracı ve Güneş arasında geçerken SDO’yu örten Dünya veya Ay neden oluyor. 2016’da daha uzun bir kesintiye ise bir hafta sonra başarıyla çözülen AIA aracıyla ilgili geçici bir sorun neden oldu. Güneş’in merkez dışı olduğu görüntüler de SDO cihazlarını kalibre ederken gözlendi.
İşte o video:
Kategoriler: Gündem

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version