İşaret Dilini Tercüme Eden Yazılım Geliştiren Neval, Stanford’a Tam Burslu Kabul Edildi

Kardelen Sepetçi

Kardelen Sepetçi

İAL13'/ YTÜ / #biryenipalmiye

Lise öğrenimi sürdüren 16 yaşındaki Neval Çam işitme engellilerin daha kolay iletişim kurması için işaret dilini tercüme yapabilen bir yazılım geliştirdi. Microsoft tarafından yılın en başarılı kadın yazılım geliştiricisi ünvanına sahip olan Neval, Stanford Üniversitesi’ne tam burslu kabul edildi.

İşaret dili bilmeyenler İçin de işaret dili tercümesi imkanı.

Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinde eğitimini sürdüren Neval’in en büyük hayali teknolojinin merkezi olarak bilinen Stanford Üniversitesi’nde okumakmış. Amacına giden başarı yolunun temellerini sınıf arkadaşıyla birlikte henüz 10. Sınıftayken atan Neval “Leap Motion Aracılığıyla İşaret Dili Tercüme Cihazı“nı geliştirdi. İşaret dili kullanmak zorunda olan insanların günlük hayatta işaret dilini bilmeyenlerle rahatlıkla iletişim kurabileceği yazılım, İşaret Dili Tercüme Cihazı şeklinde geliştirilecek bir projenin ilk adımı. Şu anda çalışmalarına başlanan program sayesinde akıllı telefonlar dahil birçok cihaza entegre olabilecek bir sistem sayesinde, işaret dilinin kolaylıkla anlaşılabilmesi hedefleniyor.


Hayallere gidilen yolda yaptığınız her şeyin önemi var.

16 yaşındaki Neval, yurtdışı eğitim programlarında genellikle yüksek notlar aldığını fakat Stanford gibi üniversitelere kabul edilmek için kaliteli projelerin çok daha etkili olduğunu keşfetmiş. Geliştirdiği proje sayesinde de hayaline ulaşmış. Neval, Stanford’da yapay zeka üzerine çalışmalar yapmak istediğini belirtirken, eğitimini tamamladıktan sonra ise Türkiye’de yapay zeka laboratuarını kurmak istediğini söylüyor. Özellikle Stanford Üniversitesi’nin lise hayatı boyunca yaptığınız projeleri kriter olarak aldığını, kendisinin kabulünde de geliştirdiği cihazın yanı sıra okulun folklor grubuyla katıldığı Avrupa turneleri de etkili olduğunun kabul mektubunda ‘farklı kültürlere kolayca uyum sağlayabileceğinize kanaat getirilmiştir’ şeklinde belirtildiğinin altını çiziyor.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Başarı, Gündem

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version