Hennig-Thurau vd. internet üzerinden gerçekleştirilen ağızdan ağıza iletişimi (viral pazarlama), çok sayıda firma ve bireye internet yoluyla ulaşabilir hale getirilen, bir ürün ya da şirket hakkında potansiyel, gerçek ya da eski müşteriler tarafından yapılan herhangi bir pozitif ya da negatif açıklama olarak tanımlamaktadır.
Günümüzde internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte, pazarlama iletişiminin bu ortamda daha interaktif olması sağlanılmıştır. Sosyal medya, e-posta, mesajlaşma servisleri, bloglar ve mikro siteler gibi internette ağızdan ağıza yapılan iletişim ile firmalar ürün ya da hizmetlerinin değerini doğrudan olumlu veya olumsuz etkileyecek stratejiler gerçekleştirebiliyor. İnternet kullanıcı sayılarının artması ve bilginin kolay erişilebilir olması ise, küçük hedef kitlelerin büyük kitlelere dönüşmesine olanak sağlamıştır. Bireylerin büyük bir kısmı referans aldığı kişilere güvenmekte ve onlardan duydukları, öğrendikleri bilgilerin de güvenilirliklerine inanmaktadırlar. Dolayısıyla zaman ve maliyet olarak avantaj sağlayan bu özelliği sayesinde viral pazarlama ile verilmek istenen mesaj ya da kampanya, referans kişilerin çevresindeki kişilere güvenli bir şekilde ulaştırmasına olanak sağlar.
Viral pazarlama kampanyası oluşturmadan önce, strateji elementlerinin detaylı bir şekilde analiz edilmesi ve bu stratejiler doğrultusunda uygulamaya geçirilmesi, o kampanyanın başarı oranını arttıracaktır.
Her pazarlama iletişim modellerinde oluşabilecek olumlu ve olmsuz etkiler viral pazarlama iletişiminde de görülmektedir. Bir markanın vermek istediği mesajı en uygun yoldan en çok kitleye en hızlı biçimde ulaştıran viral pazarlama, bazen de markaların verdiği mesajların yanlış anlaşılması ya da kötü bir deneyim yaşayan kişinin verdiği mesajın sosyal ağıyla çığ gibi büyümesi ile birlikte tehlikeler de barındırmaktadır. Bu durum markaların ürün ve hizmetlerini sunarken ya da ürün ve hizmetleri hakkında mesajlar yayımlarken çok daha dikkatli olmalarını gerektirmektedir.
Viral pazarlamanın markalar üzerinde yarattığı etkiye paralel olarak tüketici tarafında yarattığı etki de göz ardı edilmemelidir. Viral pazarlamadan önce de ağızdan ağıza iletişim tüketicilerin satın alma kararını en çok etkileyen iletişim modeliydi. Doğasında sosyalleşmek olan bireylerin günümüzde en çok vakit geçirdiği alan internettir. Bu sebeple viral pazarlama da tüketicilerin satın alma kararlarını en az ağızdan ağıza iletişim kadar etkilemektedir.
Gelişen teknolojiye paralel olarak, ilerleyen senelerde viral pazarlama; kullanılan kampanya stratejileri, edinilen tüketici deneyimleri ve pazar araştırmaları ile birlikte daha da etkin bir biçimde kullanılmaya devam edilecektir.
[divider]Konuk Yazar[/divider]
Berk Özberk
Kaynak.
Yorumlar (0) Yorum Yap