Basit Bir Oyun Yapmak İçin Yapmanız Gereken 6 Şey

Son zamanlarda çok popülerleşti oyun yapmak. Kimisi zevk için ister, kimisi de milyon dolarlar kazanmak için böyle bir şeyi düşünür. Arkadaşlarınız ile beraber otururken ” Ya aklımda şöyle bir oyun fikri var! Yapsak kesin milyon indirilir, şu kadar milyon dolar kazanırız!” muhabbeti bir kere olsun geçmiştir. ( Geçmediyse de deneyin derim, çok zevkli :))

Fakat günün sonunda aklınızdaki basit bir mobil oyunu bile yapmak için belli başlı şeyleri yapmanız gerekiyor.

1- Ekip

Aslında bir oyunu tek başınıza da yapabilirsiniz ama profesyonel anlamda oyun yapmak multi-disipliner bir iştir. Bu sebepten dolayı yazılım, tasarım, ses, pazarlama gibi faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde yürümesi için işini iyi yapan insanları projeye dahil etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde bir oyunu baştan sonra yapmanız yıllarınızı alabilir ve bu süreçte trendler değişebilir. Bu yıllarda hız en önemli başarı gereksinimlerinden biridir.

2- Bütçe

Bir oyun her ne kadar basit olursa olsun, bir maliyeti mutlaka vardır. Geliştirme tarafında harcanan paralar, öğle yemekleri, eğer home office çalışmıyorsanız ofis ihtiyaçları gibi bir çok masraf sizi bekliyor olacak.

Bu süreci iyi yönetebilmek için en başında ideal bir bütçe planlaması ile krizlerin önüne geçebilir, elinizdeki kaynağı daha sağlıklı harcayabilirsiniz.

3- Hedef kitle belirlemek

Aklınızdaki oyunu kim için yaptığınızı main target dediğimiz ana hedef kitlenizi belirlemeniz gerekiyor. Eğer çocuklar için eğitim oyunu planlıyorsanız içeriğinizin ve sunduğunuz değerin buna uygun olması gerekiyor. Pazarlama ile ilgilenen kişi veya kişiler ile bu süreci iyi yönetip, hedef kitlenize göre bir ürün ortaya koymak gerekiyor. Unutmayın pazarlama, ürünü planlarken başlayacaktır.

4- Hikaye ve Oyun Tasarımı

Ekip olarak beyin fırtınası toplantılarınızı mümkün olduğunca sık yapmanız, geliştirdiğiniz veya geliştirmeyi düşündüğünüz oyunu daha da iyileştirecek yapacaktır. Akıl akıldan üstündür. Tasarım toplantılarınızda ortaya atılan saçma olarak düşündüğünüz fikirlerden bile oyun tasarımını güzelleştirecek bir şey çıkabilir.

Unutmayın, her şeyin bir hikayesi olmalı.

5- Planlama

Hedef kitlemizi belirlediğimize göre artık kolları sıvayıp planlamamızı yapmamız gerekiyor.
Her şeyde olduğu gibi basit bir oyunda bile bir iş modelinizin olması olması gerekiyor. Ayrıca planlama sürecinde hazırlayacağınız takvim işlerin daha düzgün gitmesini sağlayacaktır. Mesela tasarımcı, bitirmesi gereken işi 3 gün geciktirdiği zaman ekipteki diğer çalışanların işleri de otomatik olarak 3 gün aksıyor. Bundan dolayı herkesin işini zamanında bitirebilmesi için planlama çok önemli.

“Gideceği limanı bilmeyene hiçbir rüzgardan fayda gelmez” demiş Montaigne.

Gideceğiniz limanı ekip olarak belirleyin ve rüzgarı arkanıza alın 🙂

6- Test

Oyununuz bitti! Tüm takım olarak artık test etme sürecine girmeniz gerekiyor. Teknik testlerin yanı sıra son kullanıcı testlerini de gerçekleştirip, eksik kalan noktaları kullanıcı geri dönüşleri ile tamamlamanız yayımlama sürecine girdiğinizde size büyük avantaj sağlayacaktır.

Cihaz testlerinizi olabildiğince eksiksiz yapmanız, cihaz optimizasyonlarınızı geliştirmenize de yardımcı olacaktır.

BONUS – Tadını çıkarın!

Oyununuzu yayımladınız ve belki beklediğiniz geri dönüşü alamayacaksınız. Bu yüzden tüm süreçte takımınızla beraber eğlenmeyi, gülümseyerek hatırlayacağınız anılar biriktirmeyi unutmayın. Belki bu oyun tutmayacak ama takım olarak geçirdiğiniz vakit ve paylaştığınız zamanlar size daha çok şey kazandıracak. Her ne olursa olsun, yaptığınız işin tadını çıkarın!

Hayattan keyif almanız dileğiyle,

Kategoriler: Girişimcilik

Yorumlar (0) Yorum Yap

/