7 Pratik Teknik ile Konfor Alanınızı Nasıl Terk Edersiniz?

Arzu Dokuzoğlu

Arzu Dokuzoğlu

İTÜ-Kimya Müh.

Her ne kadar bize acı verecek olsa da konfor alanımızı terk etmek büyümemiz için gereklidir. Kendimizi rahat hissettiğimiz yerde kalmak çoğu zaman önemli ve heyecan verici fırsatları kaçırmamıza neden olur. Bu hem pişmanlıklara hem de aynı rutinde sıkışıp kalmamıza yol açabilir.
Korkularınız yaşamınızı dikte etmeye başladıysa bundan kurtulmanız için size yardımcı olacak 7 teknik:

1. Korktuğunuz şeyleri kabullenin.

Konfor alanınızdan çıkmanın önemli adımlarından biri, sizi engelleyen şeyin ne olduğunu kabul etmektir. Kendinize zaman ayırın ve korkularınızı yazın.
10 dakika ayırın, dikkatinizi dağıtacak tüm şeyleri susturun ve sizi konfor alanınıza çeken olayları yazın. Korkularınızı kağıda yazmak, onları aklınızda kalabilecek yararsız bir düşünce spiralinden kurtarmanıza yardımcı olur.




2. Korkularınızı rasyonelleştirin.

Korktuğunuz şeylerin listesini yaptığınıza göre bir sonraki aşama bu duyguları rasyonelleştirmektir. Her korkuyu sırayla ele alın ve hepsini tek tek alaşağı edin. Bu bilişsel davranışçı terapide, şiddetli kaygı problemi yaşayanların düşüncelerini daha mantıklı bir şekilde görme konusunda yardımcı olmak için kullanılan bir tekniktir.
Öngördüğünüz en kötü senaryonun gerçekleşmesi ihtimalinin ne kadar muhtemel olduğuna karar verin. Olasılığın düşük olduğunu fark ettiğinizde rahatlayacaksınız. Olumsuz düşünce kalıplarını azaltarak konfor alanınızdan dışarı bir adım atmanın yolunu açabilirsiniz.

3. Konfor alanınızdan çıktığınızda ne kazanacağınızı düşünün.

Bir sonraki adım, rutininizi bozduğunuzda ne elde edeceğinizi düşünmektir. Neler istediğinizi ve konfor alanınızdan nasıl çıkacağınızı düşünün. Normal rutininiz ve davranış kalıplarınızdan çıkmanın getirdiği faydaların net bir görüntüsü ile konfor alanınızdan çıkmanız kolaylaşır.

4. Küçük adımlarla başlayın.

Konfor alanınızı terk etmek istediğinizde bunu bir anda yapmak zorunda değilsiniz. Kendinize karşı nazik olun ve istediğiniz hedefe ulaşmak için bir planın parçası olarak küçük hedefler belirleyin.



Örneğin, topluluk önünde konuşmaktan korkuyorsanız tam kapsamlı bir konferansta konuşmacı olmak için kendinizi zorlamanıza gerek yoktur. Başkalarının önünde konuşmaya alışmak için güvendiğiniz insanlarla deneme çalışmaları yapın. O zaman kendinizi yavaş yavaş alıştırıp geliştirebilirsiniz.

5. Deneyimlerinizden ders alın.

Konfor alanınızdan çıkıp da işler istediğiniz gibi gitmediğinde ümitsizliğe kapılabilirsiniz. Ancak yanlış bir başlangıcı başarısızlık olarak görmediğinizden emin olun. Her yanlış, öğreneceğiniz yeni bir derstir. Konfor alanınızdan çıkmak gerçek bir başarıdır, bunu kendinize hatırlatın.

6. Yeni bir çevre edinin.

Konfor alanınızdan çıkmanın bir başka yolu da tanıdık ortamınızı değiştirmektir. Rutin, aynı yere gitmek anlamına gelir ve bu da ilhamınızı olumsuz etkiler.
Eve farklı rotalardan giderken, farklı kafeler denerken, yeni kasabalar ziyaret ederken ya da bilinmeyen diğer bölgeleri keşfederken yeni düşünceler oluşturabilirsiniz. Bu aynı zamanda geleneksel alışkanlıklarınızdan kopmanıza da yardımcı olur.

7. Takdir ettiğiniz birisiyle konuşun.

Genellikle kendinizi yetersiz hissetmenize neden olabileceğinden kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayın. Bununla birlikte, korktuğunuz bazı şeyleri başarmış olan güvenebileceğiniz biri ile konuşmak yardımcı olabilir. Onların da hedeflerine ulaşmak için kendi konfor alanlarından ayrılmak zorunda kaldıklarını görebilirsiniz.



Yolculukta ileride olan birisiyle konuşmak kendi yolculuğunuz hakkında size yardımcı olur ve kendinizi güvende hissettirir.

Konfor alanınızdan çıkmak sizi nasıl etkileyecek?

Konfor alanınızdan çıkmak için bu uygulanabilir adımları izleyerek hayatınızda bazı önemli değişiklikler yapabilirsiniz. Kendimizi rahat hissettiğimiz yerde kalmak bizi verimsiz hale getirebilir. Değişimi benimsemek, gelecekte beklenmedik durumlarla başa çıkmamızı kolaylaştırır.
Ufkunuzu genişletmek yalnızca daha doyurucu bir yaşam sürdürme fırsatı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda endişelerinizi rasyonalize etmenize ve gelecekte yapabilecekleriniz ve yapamadıklarınız hakkındaki yararsız düşüncelerden uzak durmanıza yardımcı olur.

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version