Yeni Evlenenler için Faizsiz Kredi Fırsatı

Gençlerin evliliğe teşvik edilmesi amacıyla 2016 yılında uygulamaya başlanan yeni evlenenlere faizsiz kredi projesi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından geliştirilmiştir. Geçen yıl uygulamaya başlanan ve evlenmek isteyen ama maddi durumu yetersiz olduğu için bu kararını erteleyen genç çiftler tarafından büyük bir heyecanla karşılanan projenin bu yıl da devam etmesi planlanmaktadır. Yazının devamında yeni evlenenlere faizsiz kredi başvuru ve şartları konularında bilgi vereceğiz.  

Faizsiz Evlilik Kredisi Nedir?

Dünya genelindeki gelişmiş ülkelerin nüfusuna bakıldığında genç nüfusun oldukça azaldığını görüyoruz. Bu durum ilerleyen yıllarda işgücü kaybına ve sağlık olanaklarının gelişmesiyle yaşlı nüfusun artmasına sebep olmaktadır. Ülkemizde yaşayan genç nüfus oldukça fazladır ve bunun sürekli hale gelmesi için insanları evlenmeye ve çocuk sahibi olmaya teşvik eden bir politika izlenmektedir. Devlet bu politika sebebiyle maddi olanakları sınırlı olan gençlerin evlenmesini desteklemek amacıyla yeni evlenenlere faizsiz kredi ve devlet destekli çeyiz hesabı gibi avantajlar sunmaktadır. Bu sayede çiftler yeni ev tutma, eşya alma, düğün masrafları gibi harcamalarını düşünmeden yapabilmekte ve sonradan uzun vadelerle kolayca ödeyebilmektedir. Maddi yetersizlikler yüzünden yuva kuramayan gençlerin önündeki bu engeli kaldırmayı amaçlayan devlet destekli evlilik kredisi ilk olarak 2016 yılında verilmeye başlamıştır.

Yeni Evlenenlere Faizsiz Kredi Başvuru Şartları Nelerdir?

Devlet bankalarının verdiği devlet destekli evlilik kredisi şartları öncelikli olarak ihtiyaç sahibi gençleri belirleyerek maddi yetersizlikler yüzünden evlenmeme davranışının önüne geçmektir. Çiftler gelir düzeyleri bakımından belirlenen sınırların üstündeyse, herhangi bir gayrimenkule sahiplerse yeni evlilere devlet yardımı kapsamı dışında kalıyorlar. Krediden faydalanabilmek için sağlanması gereken şartlar şöyledir;
• Evlenecek çiftlerin maddi imkanı evlenmelerine imkan tanımayacak durumda olmalıdır.
• Evlenmeyi düşünen çiftler 18-24 yaş arasında olmalıdır.
• Devlet destekli evlilik kredisi almak isteyenler TCK’da yer alan ağır suçlardan birinden ceza almamış olmalıdır.
Bu şartları sağlayamayanlar için diğer birçok özel sermayeli banka da ihtiyaç kredisi başlığı altında evlilik kredileri vermektedir. Devlet destekli evlilik kredisine başvuramayan adaylar en uygun evlilik kredisi arayışına girerek kendileri için uygun krediyi bulabilirler.

Yeni Evlenenlere Faizsiz Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Devlet destekli bir uygulama olan faizsiz evlilik kredisi sadece devlet bankaları tarafından verilmektedir. Bunlar Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halk Bankası’dır. Devletin faizsiz olarak sunduğu evlilik kredisi miktarı bir kişiye 5.000 TL olduğundan toplam 10.000 TL’dir. Krediyi almaya hak kazanan yeni evlenecek çiftler ödemeye bir yıl sonra başlamaktadır. Vadesi dört yıl olan faizsiz kredi, çiftlerin evliliğin ilk yılında çocuk sahibi olmaları halinde bir sene daha ertelenebilerek beş yıla uzatılabilmektedir.
İnternet üzerinden gerçekleştirilemeyen yeni evlenenlere faizsiz kredi başvurusu bizzat banka şubesine giderek yapılmalıdır. Belirtilen şartları sağlayan genç çiftler, banka şubesine birlikte giderek faizsiz evlilik kredisi için form doldurup başvuruda bulunabilirler. Düğünler genellikle yaz aylarında yapıldığından başvurular Nisan ayında başlamaktadır.
Yanlarında bulunması gereken belgeler;
• Beyan ettikleri adreste ikamet ettiklerini gösteren ikametgah belgesi,
• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduklarını gösteren, üzerinde TC kimlik numarası olan nüfus cüzdanı,
• Kendi isimlerine düzenlenmiş ve ödemesi yapılmış herhangi bir telefon, elektrik, su veya doğalgaz faturasıdır.

Alternatif Devlet Desteği: Çeyiz Hesabı

Yeni evlenenlere faizsiz kredi fırsatından yararlanamayanlar da herhangi bir bankada çeyiz hesabı açtırarak devlet katkısından yararlanabilir. Çeyiz hesabı şartları; 27 yaşını doldurmamış olmak ve herhangi bir bankada TL cinsinden bir çeyiz hesabı açtırmaktır. Bankada açılan hesaba üç yıl boyunca düzenli ödeme yapılması halinde, üç yılın sonunda %20 oranında devlet desteği eklenmektedir.

Kaynak
Kategoriler: Ekonomi

Yorumlar (0) Yorum Yap

/