Fransa’da yaşayan genç adam, beyni ile kontrol edebildiği bir iskelet sistemi sayesinde artık 4 felçli uzvunu da hareket ettirebiliyor ve yeniden yürüyebiliyor.
Thibault isimli adam 4 yıl önce bir gece kulübünde kaza sonucu 15 metre yükseklikten düştükten sonra omuriliğindeki yaralanma sonucu 2 yılını hastanede hareket edemeden geçirdi.
Kendisi kimliğini açık etmek istemediği için soy adını paylaşmıyor.
İki kolu ve iki bacağı felç olan beyin sinyallerini kaydeden ve işleyen robotik iskelet sayesinde tüm uzuvlarını hareket ettirebiliyor.
Grenoble Üniversitesi’nden kişiler de dahil olmak üzere bir grup araştırmacı, hastanın kafasının iki tarafına, beyni ve kafatası arasına gelecek şekilde birer kayıt cihazı yerleştirdi. Bu implantlar, beyin sinyallerini toplayan ve sinyalleri deşifre edecek bir algoritmaya ileten elektrotlar içeriyor. Kaydedilen sinyaller vücut hareketlerine dönüştürülüyor ve mekanik dış iskelete iletiliyor. Düzgün bir şekilde dengede kalması ve devrilmemesi içinse iskelet tavana asılı şekilde kullanılıyor.
Elde edilen hareket kabiliyeti özgürce yürüyebilmekten epey uzak olsa da bu hedefe giden yolda atılmış umut verici bir adım.
Daha fazla araştırma ve deney ile omurilik yaralanması nedeniyle felç kalan birçok insanın hayatı değişebilir.
BBC’ye göre, 4 yıl önceki kazasından beri ilk defa yürüyen Thibault bu deneyimi “Ay’da yürüyen ilk adam” benzetmesi ile tanımladı.
İmplantların çalışması için cihazın, düşünceleri okuyabilmesi adına eğitilmesi gerekiyordu ve Thibault 95 gün boyunca algoritmayı, sonraki 45 gün boyunca ise takımı kullanmayı öğrenmek için çalıştı.
“Ayakta durmanın nasıl bir şey olduğunu unutmuşum. Odadaki pek çok kişiden uzun olduğumu da… Çok zordu çünkü birden fazla kas ve hareket kombinasyonu gerektiriyordu.”
Thibault, iskeletin içinde yürümenin zorlu bir tecrübe olduğunu da ekliyor.
Bir sonraki adım tavana bağlı parçayı çıkarmak ve iskeletin kendi başına dengede durabilmesini sağlamak.
Yorumlar (0) Yorum Yap