Demans hastası bir yakını olanlar bu hastalığın kişi ve ailesi üzerindeki etkisini çok iyi bilirler. Alzheimer da bir demans çeşididir ve ne yazık ki tedavisi yoktur.
Amerikan Alzheimer Derneği (Alzheimer’s Association), 5 milyondan fazla ABD’linin Alzheimer hastası olduğuna dikkat çekiyor.
Peki özellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan bu hastalıktan korunmak için neler yapabiliriz? Gelin birlikte bakalım.
…
1) Sigarayı bırakın.
Sigara içmenin vücudumuz farklı bölgelerine zarar veriyor ve beyin de bunlardan biri. Sigara içenlerin, içmeyenlere göre Alzheimer’a yakalanma riski %45 daha fazla.
…
2) Daha çok B12 vitamini alın.
B vitamini Demans’tan koruyor. Finlandiya’da yapılmış olan bir araştırmaya göre B12 vitaminini ne kadar çok alırsanız, Alzheimer’a yakalanma riskiniz o kadar düşüyor.
…
3) Daha çok D vitamini alın.
Alzheimer’a sebep olan şeylerden biri de D vitamini eksikliği.
ABD’deki bir başka araştırmada D vitamini eksikliğinin Alzheimer’a yakalanma riskini %125 arttırdığı görüldü. Olabildiğince güneş ışığı alın. Eviniz ya da ofisiniz yeterin güneş almıyorsa doktorunuzun da desteğiyle D vitamini takviyesi alabilirsiniz.
…
4) Kahveyi ihmal etmeyin ve alkol tüketimini azaltın.
Çokça magnezyum içeren ve güçlü bir antioksidan olan kahve birçok noktada beynimizi koruyor. Bu koruma sayesinde de Alzheimer’a yakalanma riskinizi %50 azaltıyor. İtalya’da yapılan bir araştırma günde bir bardak kahve içmenin Alzheimer’ı önlediğini söylüyor.
Fazla alkol tüketimi ise Demans riskini arttırıyor.
…
5) Başınızı koruyun.
Başınızı sert bir cisme çarparsanız Demans’a yakalanma riskiniz artıyor. Yine ABD’de yapılan bir araştırmada travmatik beyin yaralanmasının, Alzheimer’a yol açtığı açıkça görülmüş.
…
6) Düzenli beyin egzersizleri yapın.
Beynimize de tıpkı kaslarımıza davrandığımız gibi davranmalıyız. Bunun için ilk akla gelen yöntemler ise bulmaca çözmek ve puzzle yapmak. Fakat bunların dışında yeni şeyler öğrenmekten de çekinmeyin. Yeni şeyler öğrenirken beynimiz extra bir güç sarfeder ve bu da beyin sağlığı için çok değerlidir.
…
7) İyi dinlenin.
Uyku da beyin için çok önemli. Az uyuyan insanların Demans daha fazla görülüyor. İsveç’te yapılan bir araştırma bunu neredeyse %100 kanıtlandı.
…
İçeriği paylaşarak daha fazla bireyin bilinçlenmesini sağlayabilirsiniz.
Yorumlar (0) Yorum Yap