Nörolog ve Yazar Oliver Sacks’ten İnsan Zihnine Dair Ufuk Açıcı 12 Alıntı

Zeynep İrem Çobanoğlu

Zeynep İrem Çobanoğlu

Yeditepe Üniversitesi Psikoloji

2015 yılında kanser sebebiyle 82 yaşında hayatını kaybeden ünlü nörolog ve yazar Oliver Sacks, ardında “Karısını Şapka Sanan Adam”, “Halüsinasyonlar”, “Benim Periyodik Tablom” ve “Aklın Gözü” gibi defalarca okunarak sorgulanacak ve üzerine düşünülecek 13 eser bıraktı. Kanser teşhisi konulduktan kısa bir süre sonra verdiği konuşmada şöyle diyordu:

“Korkmuyormuşum gibi yapamam. Ama baskın hissim minnettarlık. Sevdim ve sevildim; çok şey verildim ve karşılığında çok şey verdim; okudum ve gezdim ve düşündüm ve yazdım. Dünya ile bir ilişkim oldu, yazarların ve okurların sahip olduğu çok özel bir ilişki.”

Oliver Sacks’in eserlerinden ve röportajlarından çeşitli sözlerini sizler için derledim.

1) “Eşsiz bireyler olmak, kendi yolumuzu bulmak, kendi hayatımızı yaşamak ve kendi ölümümüzü ölmek hepimizin kaderi-genetik ve sinirsel kaderimiz.”

2) “Eğer bir adam bacağını veya gözünü kaybederse, bacağını veya gözünü kaybettiğini biliyordur; ama eğer kişiliğini-kendini- kaybederse bunu bilemez, çünkü artık bunu bilmek için orada değildir.”

3) “Sadece başkalarına düşüncelerimizi söylemek için konuşmayız, kendimize ne düşündüğümüzü söylemek için de konuşuruz. Konuşma düşüncenin bir parçasıdır.”

4) “Bir hastalığı incelerken, anatomi, fizyoloji ve biyoloji ile ilgili bilgeliğe erişiriz. Hasta bir insanı incelerken, hayatın bilgeliğine erişiriz.”

5) “ Bilinçli uyanış rüya görmektir. Ama rüyalar dışsal gerçeklik tarafından şekillenir.”

6) “Peki ama hangisi daha trajik veya lanetlenmiş, bilen adam mı yoksa bilmeyen mi?”

7) “Her algı eylemi, bir dereceye kadar yaratıcılık eylemidir. Ve her hafıza eylemi bir dereceye kadar hayal gücü eylemidir.”

8) “Her şeyden öte, bu güzel gezegende yaşayan duygulu bir canlıyım, düşünen bir hayvan. Ve kendi başına bu, muazzam bir ayrıcalık ve maceradır.”

9) “Kişinin kimliğini ve benliğini koruyabilmesi için, süreklilik gösteren bir içsel hikayeye ihtiyacı vardır.”

10) “Mucize, sadece olanak tanındığında gerçekleşmişti.”

11) “Başlangıçta eylem vardır.”

12) “Boşa harcadığım ve halen harcamakta olduğum onca zamana üzülüyorum. Yirmi yaşımda olduğum gibi şimdi seksen yaşımda da acı verecek kadar utangacım diye üzülüyorum. Anadilimden başka bir dil konuşamıyorum diye üzülüyorum. Bir de yeteri kadar seyahat edip diğer kültürleri tanımadığıma üzülüyorum.”


Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Tüm alıntılara buradan ulaşabilirsiniz.

This post is also available in: English

Kategoriler: Alıntılar

Yorumlar (0) Yorum Yap

/