Milattan önce 6. yüzyılda yaşadığı iddia edilen Taoizmin kurucusu Lao Tzu, Uzak Doğu’nun en büyük filozoflarından biri kabul edilir.
Tao Te Ching (Yol ve Erdemin Kitabı) adlı kitapta, Lao Tzu’nun hayat görüşü net bir biçimde esere yansıtılmıştır. Genel olarak ikicilik adı verilen bir sistemle zıtların arasındaki uyumu bulmak öğüt edilir. Herkesçe bilinen zıtlığın sembolü Yin ve Yang köken olarak Lao Tzu’ya dayanmaktadır. Ahlak, doğru yaşam, zihin dinginliği, zıtlıkların uyumu gibi konuları açıklamaya çalışan kitapta kayda değer birçok alıntı bulunabilir:
1) “Kasenizi ağzına kadar doldurursanız, dökülecektir. Bıçağınızı keskinleştirmeye devam ederseniz, körleşecektir. Para ve güvenlik peşinde koşarsanız, kalbiniz asla açılmayacaktır. İnsanların onay vermesini önemserseniz, onların mahkumu olursunuz. İşinizi yapın ve geri çekilin. Dinginliğe giden yegane yol budur.”
2) “Akıllıca olmayan davranışlara bile akıllıca karşılık verin.”
3) “Bilmediğini bilmek en iyisidir. Bilmeyip de bildiğini sanmak tehlikeli bir hastalıktır.”
4) “Mutsuzsanız geçmişte, endişeliyseniz gelecekte, huzur içindeyseniz şimdide yaşıyorsunuz demektir.”
5) “En iyi liderler kendilerini izleyen kişilere varlığını hissettirmeyenlerdir. Öyle ki, görev tamamlandığında o kişiler bunu kendi başımıza yaptık derler.”
6) “Bir testiyi yararlı kılan şey içindeki boşluktur.”
7) “Binlerce kilometrelik bir yolculuk bile, tek bir adımla başlamak zorundadır.”
8) “Eğer bütün insanlığı uyandırmak istiyorsanız, bütünüyle kendinizi uyandırın. Dünyadaki acıları bitirmek istiyorsanız, içinizdeki karanlığı ve negatif enerjiyi yok edin. Aslında dünyaya verebileceğiniz en büyük hediye kendi değişiminizdir.”
9) “Unutma: Kazandıkların sana
kaybettiklerinden daha fazla dert getirecektir.”
10) “İyi bir gezginin amacı bir yere varmak değil, yolda olmaktır.”
11) “Doğa acele etmez, yine de her şeyi başarır.”
Bu içerikler de ilginizi çekebilir:
Yorumlar (0) Yorum Yap