Ali Koç’tan Gençlere Altın Değerinde 9 Tavsiye

Yağmur Avvurur

Yağmur Avvurur

Founder @ceotudent

1967’de İstanbul’da doğan Ali Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı, Yapı Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı olarak görev yapıyor.
Ali Koç yeni nesil liderlik anlamında hepimize ilham veren, fikirleri ve yaklaşımlarıyla örnek alınması gereken başarılı bir iş insanı ve yönetici. Peki Ali Koç biz gençlere başarılı, mutlu ve iyi biri olmak üzerine neler söylüyor? Gelin birlikte bakalım.

1) Yeni nesil lider olmayı amaçlayın.

“Dünyanın yeni tarz liderlere ihtiyacı var. Lider deyince direkt siyasi olarak algılamayın. 21. yüzyıl bambaşka sıkıntılar ve problemlerle karşımıza çıktı. Bir de bunun üzerine teknolojiyi ekleyince hayatın her alanı büyük oranda değişti. Değişim her zaman oldu ama hiçbir zaman bu kadar hızlı olmadı. 21. yüzyılın problemlerini 20. yüzyıl bakış açısıyla çözemeyiz. Yeni nesil liderler olabilmeyi başarmak gerekiyor.”

2) Davranış, tarz, duruş, karakter…

“Artık öyle bir dünyadayız ki yetenek tek başına yeterli olmuyor. Bambaşka özellikler aranıyor. Önemli olan bulunduğunuz kurumun kültürüne sadece yeteneklerinizle değil duruşunuz ve karakterinizle nasıl katkı yapabileceğiniz. Söylemesi kolay, gerçekleştirmesi zor. Muhteşem yeteneklerin olabilir fakat o kadar negatif birisindir ki ekibindeki herkesin enerjisini yok edebilirsin. Tanıdığım biri var. NBA’den para alıyor. NBA’in transfer etmek istediği kişileri özel hayatında takip ediyor. Adamın işi bu!”
“Benim de vermek istediğim güzel bir örnek var: Fenerbahçe’nin eski basketbol oyuncusu Ekpe Udoh. Müthiş bir alışkanlığı vardı. Özel hayatında okumaya çok önem veriyordu. Sürekli okurdu. Sonra Atatürk ile tanıştı. Atatürk’ü okumaya başladı. Çok etkilendi ve muhteşem bir rol model oldu. Sadece sporculuğu ile değil saha dışındaki duruşu ile de.”

3) Mutlu ve dengeli yaşayın, başarıyı sorgulayın.

“Kariyer basamaklarını hızlı hızlı atlıyor bile olsanız dengeli yaşamazsanız ve mutlu değilseniz; başarısızsınız. İstediğiniz kadar para kazanın, hayallerinizin çok üstünde yerlere gelin ama mutlu değilseniz, dengeyi kaçırmışsanız o başarıyı sorgulamak gerekiyor. En azından kendi başarınızın tanımını yapın.”

4) Kutunun dışına çıkın.

“Akıntıya kapılıp sürü psikolojisi ile sadece herkesin düşündüklerini düşünmeyin. Kutunun dışına çıkın.”

5) Başarılı olmak sizin eseriniz.

“İyi doğmak Allah’ın eseri ama iyi kalmak, iyi olmak, kendini geliştirmek, sağlıklı olmak, kendini eğitmek gibi konular tamamen sizin eseriniz. Kendinizi keşfedin, kendinize yatırım yapın.”

6) “İyi insan olmak”

“Adil olun, merhametli olun, kendinize yapılmasını istemediğiniz bir şeyi başkasına yapmayın. Ben çocuklarıma bir tek şeyi öğretiyorum o da bu. Gerisini zaten keşfedecekler. Hatta ben Milli Eğitim Bakanı olsam “iyi insan olma”yı okul müfredatına eklerim. İlkokuldan üniversiteye kadar da bunu tutarım. İyi insan olmak olmazsa olmaz önceliğiniz olmalı.”

7) Sadık, fedakâr, adil!

“Ben nasıl insan sevdiğimi, nasıl insanlarla çalışmayı sevdiğimi söyleyeyim. Ben şahsen çok sadakati yüksek biriyim. Mesela ilk telefonum Nokia’ydı hala Nokia telefon kullanıyorum. Bir şeye bağlanırsam sonuna kadar arkasında duruyorum. Dolayısıyla o tarz insanları seviyorum. İkinci bir konu fedakârlık. Zaman akıp gidiyor, zaman geri gelmiyor. Kendimi bir şeye adadıysam fedakârlık da yaparım, maddi ve manevi. Ama en büyük fedakârlık zaman fedakârlığı. Bir de adil olan insanlarla çalışmayı seviyorum. Hak yenme konusunda çok hassasım. “Az konuşayım, az hata yapayım” diyen, altına farklı üstüne farklı davranan insanlarla çalışamıyorum.”

8) Kendinizden daha iyi insanlarla çalışın.

“Her zaman kendinizden daha iyi insanlarla çalışmaya özen gösterin.”

9) Başarısızlıktan korkma!

“Başarısızlıktan korkmayın. Ülkemizde başarısızlığın maliyeti biraz fazla. Başka ülkelerde bunu deneyim olarak görüyorlar. Bunu bu şekilde algılayın. Başarısız olmak sizi hayallerinizden alıkoymasın.”
Kategoriler: Alıntılar

Yorumlar (0) Yorum Yap

/