Sınavlar Yaklaşırken Kolayca Öğren, Hemen Hatırla: İşte Feynman Tekniği

Sınavlarda, günlük yaşamımızda öğrenmeyi ve hatırlamayı kolaylaştıracak bir teknikten bahsedeceğim: Feynman Tekniği. Bahsettiğim isim Nobel Ödüllü Fizikçi Richard Feynman. Zamanında tüm matematik bölümüne kafa tutan Feynman diyor ki; “Anlaması ya da algılaması ne kadar zor olursa olsun herhangi bir şeyi en basit şekilde bana anlatın, ben de sonunda sizin ulaştığınız sonuca ulaşırım”. Aslında Feynman Tekniği’nin yaklaşımı da konuyu, fikri ne olursa olsun hiçbir şey bilmeyen birine anlatır gibi çalışmak.
Gelelim tekniğimizin ne ve nasıl olduğuna. Tekniğimiz 4 temel adımdan oluşuyor.

1.Adım: Öğrenmek istediğiniz nedir, bunu belirleyin.

Defterinizin ya da not kâğıdınızın tepesine belirlediğiniz konuyu yazın.

2. Adım: Öğretmen olun ve konuyu başkalarına anlattığınızı düşünün.

Konuyu bir öğretmen edasıyla anlatacakmış gibi yazın. Böylece bu konu hakkında eksik olduğunuz yerleri kendiniz göreceksiniz. Ve anlatmanız gereken başka biri olduğunu düşünmek sizi araştırmaya teşvik edecek! Karşınızdan sorular geleceğini düşünün, kendiniz bu soruları cevaplayın. Takıldığınız yerleri keşfedin.

3. Adım: Her takıldığınızda kaynaklarınıza dönün.

Üzerine çalıştığınız konuyu, başkalarına anlatabilecek yetkinliğe gelene kadar araştırın. Gerekirse yardımlar alın.

4. Adım: Basit, sade bir dil kullanın.

Unutmayın, burada öğretmen sizsiniz. Öğrendiklerinizi kendi kelimelerinizle anlatın. Zaten diğerleri size zor gelmişti, unutmayın. Eğer yazdıklarınız size hala karmakarışık ve uzun geliyorsa bir şeyler hala kafanızı karıştırıyor demektir. Kendi benzetmelerinizi oluşturun, bunlar aklınıza daha kolay gelebilecek benzetmeler olsun. Bunları yazabilirsiniz, böylece konuları hemen hatırlayacaksınız.

Tüm adımlar tamam peki ya şimdi?

■ Belirlediğiniz konu hakkında kendinize daha çok güvenebilirsiniz, kendi kafanıza takılan tüm soruları cevapladınız çünkü.
■ Benzetmeler yaptınız, kendinize iyi bir hoca oldunuz ve artık sorulan sınav soruları sizi korkutmamalı.
■ Eksiklerinizi fark ettiniz, kendinizi bu yönden tamamladınız.
Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version