Sahip Olmanız Gereken 5 Müzakere Yeteneği 

İki veya daha fazla tarafın ortak bir karara varması gerektiği halde tarafların farklı tercihleri varsa müzakere yapılması gereklidir. İş hayatında bir şekilde uzlaşma sağlamanız gereken durumları düşünün : yeni işe başlayanlar ve eski çalışanlar , potansiyel müşteriler ve eski müşteriler ,satıcı ve tedarikçi…Eğer bir şirket sahibi ya da liderseniz, nasıl müzakere edilmesi gerektiğini bilmeniz gerekir.
İşte sahip olmanız gereken 5 müzakere yeteneği!

1.Müzakere Amacınızı Netleştirin 

Amacınızın açıkça ortada olduğunu düşünebilirsiniz ancak çoğu insan bir müzakereden hangi sonucu elde ederek çıkacağını pek düşünmez. Amacınızı netleştirmek için kendinize şu 3 soruyu sormalısınız :

a) En iyi sonuç ne olabilir? Diyelim ki elinizde satmanız gereken bir urun veya hizmet var, bunu satabileceğiniz en yüksek değer nedir?

b) Dip noktanız neresi? Satıcıysanız kabul edebileceğiniz en düşük fiyat ne?

c) B planınız ne? Eğer müzakere istediğiniz gibi sonuçlanmazsa başvuracağınız alternatifler neler?

Cevaplar net olmasa bile kafanızda bir gidiş yolu canlanmasını sağlayacaktır. Sorulara verdiğiniz yanıtlar netleştikçe müzakere yapmanızın da kolaylaştığını fark edeceksiniz.


2.Temel Müzakere Stratejinizi Belirleyin 

Stratejiniz tamamen hangi konuyu merkez alarak müzakereye başlayacağınızla alakalıdır. Bu konu güvenlik ve sorumluluk da olabilir, iş dünyasındaki yarış ve işinizin geleceği de olabilir.

Eğer küçük çapta bir uzlaşmaysa büyük ihtimalle detaylarda fazla enerji harcama zahmetine girmeyeceksiniz. Ancak yalnızca 5 dakikalık küçük bir internet araştırmasıyla fiyatlandırma ve alternatif seçenekler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Böylece karşı tarafa yönelteceğiniz sorular da kafanızda oluşmaya başlayacaktır.


3.Müzakere İmzanızı Keşfedin

Belgeler üzerinde olduğu gibi müzakerelerde de “imza”nız ,alışkanlık haline getirdiğiniz bir ilerleyiş yönünüz vardır.

Bazı insanlar karşındaki üzerinde baskınlık kurar. Bazıları ise çekingen ve suskun olabilir -bu insanlar genelde fazla direnmeden karşı tarafın söylediğini kabul eder-. Her iki durumda da karşı tarafla net sonuca ulaşılması gereken bir noktaya gelindiğinde konuşmanın normal seyrinden belirgin bir biçimde saptığı açıkça gözlenebilir.

Kendi stilinizi keşfetmekte zorlanıyorsanız denemeler yapabilirsiniz ; 2 kişi müzakere yaparken geri kalanlar gözlem yapabilir ve feedback verebilir.


4. Karşınızdakini Anlayın

En güçlü avantajlardan biri karşı tarafın müzakeredeki amacını ortaya çıkarmaktır. Bunu sorular sorarak ya da müzakerenin gidişatından anlayabilirsiniz.

5. İsteksiz Tarafı Oynayın 

Her müzakerede doğal olarak bir taraf daha istekli diğer taraf daha isteksiz olur. Eğer bu taktikleri uygularsanız isteksiz tarafı oynadığınızdan emin olabilirsiniz :
a) Öncelikle, vücut dilinizi kullanmayı iyi bilin. Aklınıza müzakerelerde hevesli tarafların nasıl göründüğünü canlandırın : daha gergin dururlar ve öne atılarak konuşurlar.
b) Ses tonunuzun belli bir seviyede sabit kalmasına özen gösterin. Yavaş ve sakin bir ses tonuyla konuşmak nötr görünmenize yardımcı olacaktır.
c) Son olarak, isteksiz tarafların kullandığı bazı ifadeler vardır : “Bunu yapmamız mümkün mu bilmiyorum.” ya da “Eğer bunu şu şekilde yaparsak size uygun olacak mi?” gibi. İfadeleri fazlaca soru içerir ve “Tamam hemen yapalım.” gibi kesinlik içeren cümleler kurmazlar.
Kategoriler: Gelişim, İş

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version