MUTLULUK BİLİMİ

Mutluluğumuz birçok şeye bağlıdır. Kariyerimiz, ekonomik durumumuz, kişisel yaşamımız gibi. Bazı insanlar çoğu zaman mutluyken bazı insanlarda depresyon gibi sorunlarla mücadele ederler, kendilerini mutlu hissetmekte zorlanırlar. Hayatta daha fazla mutlu veya daha az mutlu hissetmemize neden olan nörolojik kimyasallar ve işlemler vardır. Serotonin mutluluğu ve dopamin mutluluğu genel refahımızda kanıtlanmış faktörlerdir ve bunları anlamak bize yardımcı olabilir. 

Serotonin

Serotonin bir kez üretildikten sonra kanda ve bütün sinir sisteminde dolaşır. Bilim insanları serotonine “mutluluk kimyasalı” demişlerdir çünkü ruh halimizin seviyeleri serotonine bağlıdır. Depresyon teşhisi konan kişilerde serotonin seviyesi düşüktür. Serotonin seviyesi yüksek olan kişiler daha mutlu, daha fazla öz saygıya sahiptirler ve reddedilme gibi konuları daha kolay atlatırlar. Serotonin, etrafımızda ki kişiler tarafından değerli, önemli hissettiğimiz zamanlarda salgılanır ve bu yüzden sosyal olduğumuz zaman genelde daha mutlu oluruz.

Dopamin

Dopamin bilgi toplama, odaklanma, hatırlama ve uyku konularında etkilidir. Vücudumuz bir hedefe ulaştıktan sonra dopamin salgılar. Vücudumuz bir hedefe ulaşırsa, beynimizin vücudumuzu dopaminle dolduracağını ve bizim mutlu, tatmin olmuş hissedeceğimizi biliyor. Dopamin mutluluğumuzu canlandırır ve enerji verir. Düşük dopamin seviyesine sahip insanlar depresyon ve belli ruh hali bozukluklarıyla başa çıkmak zorunda kalır.

Beyinde Mutluluk Dengesi

Dopamin ve serotonin, dengeli beslenen, egzersiz yapan, stresli ortamlardan uzak duran, stresi iyi yöneten insanlarda dengeli bir şekilde salgılanır. Bu kimyasallardan birinin seviyesini düşürecek bir durum olmadığı sürece insanlar genel bir iyilik hissine sahip olurlar. Bununla birlikte sağlıksız yaşam tarzına sahip olan, stresli insanların vücudu kortizol adı verilen son derece tehlikeli bir kimyasalı salgılayabilir. Kortizol vücudun strese gösterdiği tepkiyle ilişkili bir hormondur. Kan basıncını ve şekeri arttırır, kısırlığa neden olur, bağışıklık sistemini baskılar. Kortizol serotonin ve dopamin seviyesini düşürür, hafızayı ve odaklanmayı da olumsuz etkiler.

Doğal besin takviyeleri almak, kişisel bakım yapmak, kendinize zaman ayırmak, sağlıklı beslenmek, her gün en azından vücudunuzu bir saat boyunca aktif tutmak, kitap okumak, film izlemek, müzik dinlemek, hoşlandığınız hobilerinizi gerçekleştirmek ve bireyin ilgi alakasına göre değişen, kişiyi mutlu edecek, rahatlatacak bir çok aktivite beyinde sakinlik ve dengeleyici kimyasalları salgılamak için iyi stratejilerden birkaçıdır.

Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version