Dünyayı Değiştirecek 10 İcat

1- Yapay Zeka

Gelecek denildiği zaman akla gelen ilk şey bilindiği gibi Yapay zeka. Aslında farkında olmasakta yapay zeka şuan bile hayatımızı şekillendirip değişitiriyor bir çok şeye katkı sağlıyor. Bilindiği üzere şuan sürücüsüz otomobiller manşetlerden düşmüyor olabilir ama Haziran 2017’de Boeing çok az insan müdahalesiyle havalanabilen uçak ve inebilen özerk bir uçağı test etti. ABD’de ShotSpotter adlı firma ise akustik algılayıcılar sayesinde suç işlenirken veya ateş edilirken yerini saptıyor. Makine öğrenimi sesin silahtan gelip gelmediğini doğruluyor, kaç farklı silah kullanıldığını saptayıp polise söylüyor. Önümüzdeki yıllarda ise şiddetle mücadelede, kanser teşhisinde, açlıkla savaşta ve daha güvenilir sürüşte yapay zeka çalışmaları hayatımızı değiştirebileceği bir çok alana değinmeyi hedefliyor.

2- İleri Teknolojili Sivrisinek Kapanı

Hastalıkları yayılmadan durdurabilsek hayatımız nasıl olurdu? Microsoft’un Zika virüsü gibi salgınların sayısız yaşamı bitirmesini engellemek için geliştirdiği Project Premonition bu amaca hizmet ediyor. Sivrisinekler saha biyologları gibi kullanılıyor ve aktif noktalarda özel tuzaklarla yakalanıp incelenerek virüs taşıyıp taşımadıkları taşıyorlarsa hangilerini taşıdıkları araştırılıyor. Ekip bu aktif noktaları dronla bulmayı planlıyor. Robotik kapanlar kızılötesi ışıkla sivrisineğin türünü belirliyor ve analize götürülüyor. Taramalar sivrisineğin kanında hangi hayvanları ısırdığını ve hangi zararlı patojenleri içerdiğini saptayıp hastalığın yayılışını engellemeye çalışıyor.

3- Küresel İnternet Erişimi

Google’ın gizli bölümü olan X tarafından geliştirilen Project Loon bir küresel ağ oluşturmayı planlıyor. Plan, 20 kilometreye çıkabilen yüksek irtifa balonlarıyla yere wifi aktarımı yapmakta. Bu sayede internet erişimi olmayan bölgelere internet ulaşabilir. Hizmetin ne zaman devreye gireceği belirsiz olsa da , bir patent problemi yüzünden biraz uzayacağı düşünülüyor.

4- Tozlaşma Dronlar

Black Mirror dizisinden fırlamış gibi görünebilir ama araştırmacılar böcek boyutunda dronları arıların yerine çiçeklerde tozlaşmayı sağlamak için kullanmaya başladılar. Amaç arıların yerine geçmek değil, tarıma destek olmak. Japon zambakları üstünde yapılan testlerde dronların tohum üretiminde başarıyı yakaladığı görüldü. Araştırmaların önünde daha çok yol var ama faydaları görüldüğü gibi ortada.

5- 3B Baskılı Binalar

MIT’ten bir ekibin kullandıkları robotik sistem, raylar üzerine monte edilmiş büyük, endüstriyel bir robot kola sahip. Kolun ucundaki nozül, beton ya da sprey halde yalıtım malzemesi dökmek için kullanılabiliyor ve böylece zaman içinde bir yapıyı inşa edebiliyor. Bu makinelerin bölgedeki çevresel verileri dikkate alarak en optimal binaları dikmesi planlanıyor. Proje daha geliştirilme aşamasında olsa da ileride 3B yazıcıdan çıkmış evinizde oturabilirsiniz kim bilir?

6- Şarj Teknolojisi

KAIST’ten bir grup bilim insanı, “moleküler makara” ile pillerin ömrünü attırmak için yepyeni fikir buldu. Bunlar slikonla pilin anodunu yerinde tutuyor ve yüzlerce şarj döngüsünden sonra bile %98 verimli çalışmasını sağlıyor. Samsungta 2015’te bir telefonu bir kaç dk’da şarj edebilen bir şarj teknolojisi duyurmuştu. Bunu elde edebilmek için molekülleri pillerde kullandı. Bu sayede iyonlar daha hızlı hareket edip daha hızlı şarj sağladı. Bir başka gelişmede Orta Florida Üniversitesinden bilim insanları, süper kondansatörlü pil prototipini tanımladılar. Bir atom genişlikteki metallerin nanotelerle sarıldığı bu protipte depolama kapasiteleri çok artıyor. 

7- Hava Kirliliğiyle Savaşan Binalar

Hava kirliliği tüm insanlığın hayatını tehdit eden önemli bir mesele.  Bu yüzden havayı arıtabilen yenilikçi teknoloji geliştiriliyor. Bunlardan biri Milan’daki Dikey Orman Projesi. Bu iki konut yapısı 20.000 ağaç ve bitki barındırıyor ve her yıl 20.000 kg karbondioksit emilip oksijene dönüştürüyor. Ağaçların binaların ısınmasını engelleyip trafiğin yol açtığı toz parçacıklarını süzüyor. Çin’de, Kanada’da ve başka yerlerde de benzer projeler yapıldı. Kirlilik sorununu kaynağında, emisyonları azaltarak durdurmak daha iyi olsa da en azından böyle bir çözüm yolu da var.

8- Susuz Tuvaletler

Pek hoş gelmeyebilir ama bu tuvaletler dünyada bir çığır açabilir. Dünyada 2,4 milyardan fazla insanın temiz akan suya ulaşımı yok ve bu durum ölüme yol açıyor. Bill ve Melinda Gates vakfı 2012’de bu durumu değiştirmek için ekiplere para desteği sağlamaya başladı. Bunlardan öne çıkan bir ekipte İngilteredeki Cranfield Üniversitesinin geliştirdiği, büyük aşama kat eden Nano Membran projesi. Nanoteknoloji kullanan tuvalet, insan atıklarını doğrudan suya ve küle çeviriyor. Ekip bir çok kişinin hayatını değiştirebilecek bu fikri sahada test etmeyi umut ediyor.

9-Biyoçözünür Plastikler

Plastiklerin çözünmesinin yüzyıllarca sürdüğünü biliyoruz. Bu noktada biyoçözünür plastikler ise hayat kurtarıcı olabilir. Çok daha kısa sürede çözünen materyaller sayesinde çöp sorunu büyük bir oranda ortadan kalkabilir. Harvard’daki araştırmacıların böyle bir fikri var. Araştırmacılar, karides kabuğunda bulunan bir maddeden biyoplastik geliştirdiler. Kitossan adlı bu madde karides kabuğuna sertlik veren kitin polimerinin bir türü ve Dünyanın en yaygın 2. organik materyali olduğundan bir sıkıntı göstermiyor. Sadece haftalar içinde çözünerek geriye bitki gelişimini destekleyen besinler bırakıyor. Bir diğer fikirde Güney Amerikada yetien tapyoka bitkisinin nişastasından naylon poşet ve başka nesleren üreten Ednonezyalı Avani firmasına ait. Ortaya çıkan biyoplastik tümüyle biyoçözünür ve komposta dönüştürülebilir nitelikte. Normal naylon poşetten gözle ayırt edilemeyen bu ürünler belki de alışverişin geleceğidir.

10- Gelişmiş Güneş Gücü

Güneş gücü giderek yaygınlaşsa da, güneş hücrelerinin verimsizlik problemi hala devam ediyor çünkü gelen güneş yalnızca %32 sini elektriğe çeviriyor. Ancak sıcak güneş hücreleri bu durumu değiştirebilir. MIT’te bir ekip 2016’da verimi arttırmanın bir yolunu buldu. Gelen ışığın tayfını önce ısıya sonra ışığa dönüştürerek tekrar yararlı hale getirdiler. Bu denenen teknik güneş enerjisinden daha fazla enerji özümseyebilen ilk tasarım. Teknolojinin kullanılmasına daha 10 yıl var ama potansiyeli akıl almaz.
Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version