6 Maddede O Meşhur Soruya Genel Bir Bakış: TOEFL mı IELTS mi?

Son yıllarda özellikle uluslararası alanda çalışmak ve herkesin hayalini süsleyen prestijli şirketlere kabul almak için İngilizce yeterliliğini kanıtlamak zorunlu hale geldi. Yeterliliği kanıtlamak kadar hangi sınava gireceğini seçmek de oldukça zor gözüküyor. Dil sınavı denildiğinde akla ilk gelen isimler TOEFL ve IELTS olunca ben de bu iki sınav arasında seçim yapmakta zorlananlar için genel bir bakış sunmak istedim.

1) Hedefinizi netleştirin.

Öncelikle neden bu sınavlardan birine ihtiyaç duyduğunuzu düşünün. Bir devlet kurumuna, özel şirkete ya da yurtdışına mı gitmek istiyorsunuz bunun cevabını bulun. Çünkü her kurumun ve ülkenin dil sınavı konusunda farklı tercihleri olabiliyor. Örneğin IELTS daha çok İngiltere’de kabul görürken TOEFL IBT ise ABD’de kabul görüyor. Başvuracağınız ülke ya da kurumda hangi sınavın kabul gördüğünü araştırarak seçiminizi yapabilirsiniz. İleride işinize yaramayacak bir sınava girmek istemezsiniz.

2) Hangi ortamda sınava girmek sizin için daha kolay?

Başvuracağınız yerler iki sınavı da kabul ediyorsa kağıt üzerinde mi yoksa bilgisayar üzerinde mi sınava girmek istediğinize karar vermelisiniz. TOEFL IBT tamamen bilgisayar üzerinden gerçekleştiriliyor. Öte yandan IELTS hem kağıt üzerinden hem de yeni düzenlemeyle bilgisayar üzerinden katılabileceğiniz bir sınav.

3) Kendinizi deneyin

Bu noktaya kadar hala karar veremediyseniz birçok test merkezi ücretsiz deneme sınavları yapıyor. Bunlardan birine giderek ya da internetten indirerek her iki sınavda da kendinizi denemeniz faydalı olacaktır. Çıkan sonuçlara göre hangi sınav türüne daha yatkın olduğunuzu görüp seçiminizi yapabilirsiniz.

4) Kısaca IELTS

IELTS kağıt ya da bilgisayar üzerinden katılmanın mümkün olduğu İngiltere temelli bir sınavdır ve reading, writing, listening ve speaking bölümlerinden oluşur. Tüm bölümler 9 puandır, bölümlerin ortalaması alınarak 9 üzerinden total IELTS puanı hesaplanır. Sınav iki oturumda gerçekleşmektedir. İlk oturumda ortak bir alanda reading, listening ve writing yapılır. İkinci oturum ise yalnızca katılımcı ve jürinin olduğu bir odada speaking sınavından oluşmaktadır. Speaking sınavlarını diğer sınavlardan bir iki gün sonraya almak da genellikle mümkündür. Sınav toplamda 2 saat 45 dakika sürer, 2 yıl geçerliliği vardır ve ücreti 1100 Türk Lirasıdır.

5) Kısaca TOEFL IBT

Bilgisayar ortamında yapılan ve ABD temelli bir sınav olan TOEFL IBT 120 puan üzerinden değerlendirilir. Bu sınav da IELTS gibi dört temel beceriyi sınayarak okuma, dinleme, yazma ve konuşma bölümlerinden oluşmakta ve her bölüm 30 puan üzerinden değerlendirilmektedir. TOEFL IBT tek oturumda gerçekleşir ve sınav 4,30 saat sürer. Her iki haftada bir sınava girmek mümkündür, geçerlilik süresi 2 yıldır ve sınav ücreti 185 Dolardır.

6) TOEFL mı IELTS mi daha kolay?

Adaylardan bazıları IELTS’i zor bulurken bazıları TOEFL’ın daha zor olduğunu söylüyor. TOEFL sınavının dil ve anlatım olarak bir tık daha akademik olduğunu söylemek mümkün. Bilhassa yükseköğretim kurumlarında eğitimini İngilizce gören bireyler için bu bir avantaj oluyor. Fakat diğer adaylara sınav dili ağır geliyor.
Speaking bölümlerine baktığımızda TOEFL’ın daha zor olduğu sıkça söyleniyor. Writing ve Reading kısımlarında ise yine net bir şey söylemek mümkün değil. Adayların bu konulardaki görüşleri birbirine uymuyor. Writing aşamasında her ikisi sınavda da 2 tane deneme yazmanız isteniyor.
Listening aşamasında IELTS’in TOEFL’dan daha zor olduğunu dile getirmek mümkün. IELTS’de boşluk doldurmalar vardır. Tek bir harf yazım hatası adaylar için can sıkıcı olabiliyor. Fakat TOEFL çoktan seçmelidir ve test dediğimiz sınav formatındadır. Dolayısıyla yanlış yapma riski daha düşüktür.

Kafanızda net bir hedef yoksa ve sadece elimde yeterlilik belgem olsun diyorsanız hangi ortamda konsantrasyonunuzun daha yüksek olduğuna ve deneme sınavlarının sonucuna göre seçim yapabilirsiniz. Unutmayın zor sınav yoktur, size uygun olmayan sınav vardır.

This post is also available in: English Français Español Deutsch

Kategoriler: Uncategorized @tr

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version