Tim Cook’tan MIT Mezunlarına İnsanlık Öğretileri

Çağatay Gültekin

Çağatay Gültekin

CEOtudent - reklamcı kafası

Tüm dünya genelinde mezuniyet törenlerinin arttığı bugünlerde, en saygın üniversitelerden birisi olan Massachusetts Institute of Technology’nin (MIT) töreninde çok önemli bir konuğu vardı. Apple’ın 2011’den beri CEO’su olan Tim Cook, geçtiğimiz cuma, mezun olan öğrencilere bir konuşma yapmak üzere MIT’deydi. Konuşmasında insani değerlerin önemine bolca yer veren Cook, mezunlara bir nevi son dersleri verdi.
Tim Cook, MIT’nin 2017 mezunlarına çeşitli tavsiyelerde bulundu. Akıllarını, ellerini ve kalplerini; kendilerinden daha büyük bir şey inşa etmek için kullanmalarını ve bunu yaparken asla insaniyetlerini unutmamalarını gerektiğini söyledi.

“Etkinizi; aldığınız beğenilerle değil, hayatlarına dokunduğunuz insanlarla ölçün. Kalabalıklarla değil, hizmet ettiğiniz kişilerle ölçün”

İnsanların kendisi hakkında ne düşündüklerini umursamayı bıraktığından beri yaşamının daha önemli hale geldiğini söyleyen Cook, gençken hayatının amacını bulmaya çalışma mücadelesi verdiğini anlattı. Duke University’de öğrenciyken, meditasyonla, dinle ve felsefi yazılarla uğraştığını aktardı. Hayat amacını, 20 sene önce, Steve Jobs ile tanıştığı, teknolojiyle insanlara hizmet etme dürtüsünün bir araya geldiği Apple’a girdiğinde bulduğunu belirtti.
Cook, mezunlara kendi değerlerini ve insanlıklarını, yarattıkları şeylere katmaları gerektiğini vurguladı. Papa Francis’in geçen sene kendisine söylediği bir cümleyi de aktardı: İnsanlığın kendi gücünü aşacak hiçbir güç yoktur, ancak bu gücün akıllıca kullanılacağına dair garanti verecek bir şey yoktur.

“Teknoloji ile insanlara hizmet etmenin kesiştiği bir hayat seçerseniz; en iyi yapmaya çabalarsanız ve yaparsanız, tüm insanlığın umut edecek iyi bir sebebi olur.”

Cook, Apple’ın insanlara yardımcı olan ürünler üretmek istediğini söyledi. iPhone’da geliştirilen, görme engelli atletlerin maraton koşmalarına yardımcı olan teknolojiden ve iPad ile dünya genelinde birbirine bağlanabilen otistik çocukları örnek olarak gösterdi. “İnsanları, yaptığınız işin merkezine koyarsanız işinizin bir etkisi olabilir. Bir teknoloji devinin CEO’su Cook, yapay zekanın (AI), bilgisayarlara, insanlarınki kadar düşünme kabiliyeti vermesinden endişe duymadığını belirtti. Ve ekledi:

“Ben, daha çok insanların, bilgisayarlar gibi, sonuçları; değerlerden, tutkulardan, endişelerden yoksun düşünmelerinden endişeliyim. Bu kendimizi, korumamız gereken bir şey. Çünkü eğer bilim, karanlığı araştırırsa, insanlık bize, önümüzdeki tehlikeleri gösteren bir mum olacak.”

Kategoriler: Alıntılar

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version