Thomas More’un ‘Ütopya’ Romanından Eleştirel Yaklaşım İçeren 15 Değerli Alıntı

Edanaz Aksoy

Edanaz Aksoy

Editör - Bilgi Hukuk

Herkesin düşünce tarzı farklıdır. Bu farklılık zaman zaman yeni bir bakış açısı kazandırsa da yeniliğe açık olmayan kişiler için sorun yaratacaktır. Thomas More, ters düşen düşüncelerinin arkasında duran bir yazar, düşünür ve eleştirmen. Kusursuz bir dünyada yaşamadığımızı bizlere hatırlatan kitabı Ütopya’dan düşünmeye sevk eden ve eleştiren 15 alıntıya gelin birlikte bakalım.

1) “İnsanları kötülüğe yönlendirdikten ve onlara daha çocukken ihtiyaç duydukları düzgün eğitimi veremedikten sonra , yetişkinliklerinde işledikleri suçtan dolayı cezalandırmanın ne faydası var?”

2) “Öyle bir şeydir ki bu kibir, insanı kendi elindekiyle değil başkasının sefaletini görerek mutlu olmaya iter.”

3) “İnsan ne kadar yükselirse, bir o kadar kötü olur düşüşü.”

4) “Oysa insan savaştan önce barışa değer vermeli, barış üzerine kafa yormalı.”

5) “Paranın her şey olduğu çağımızda yalnız lüksün ve ahlaksızlığın buyruğunda çalışan bir sürü boş ve yararsız zanaatlar görülüyor.”

6) “Hangi yönetici adalet var diye bağırıyorsa, inanmak tamamen ahmaklıktır. Adalet varsa; Adalet var! Diye bağırmanıza ne gerek var Kral bey, gösterin olur biter. Gösteremediğin şeyi uzun hava gibi bağırsan neye yarar.”

7) “Her zevk mutluluk getirmez. Yalnız iyi ve dürüst zevkler mutlu eder insanı.”

8) “Kendi rahatını sağlamaya çalışırken başkasını rahatından etmek haksızlığın ta kendisidir.”

9) “Herkes bilir ki bütün canlı varlıklarda aç gözlülüğün nedeni ya korku ya da yoksulluktur. İnsanda ise sadece kendini beğenmişlikten gelir açgözlülük.”

10) “İnsan, ölümü bile göze alarak, her çeşit zorbalığa karşı vicdanının özgürlüğünü korumak zorundadır.”

11) “Kibirli insan, mutluluğunu kendi rahatlığı üzerine değil, başkalarının acıları üzerine inşa eder.”

12) “Derler ki , aslanlar, ayılar, yaban domuzları, kurtlar, köpekler, yalnız beden güçleriyle dövüşebilirler. Atılganlık, güçlülük bakımından bu hayvanların çoğu insandan üstündür. Ama hepsi, aklın ve zekanın karşısında boyun eğerler.”

13) “Dünyada hiçbir şey bir insanın canıyla eş değerde olamaz.”

14) “Zaten insan ister istemez kendi aklını en üstün görür. Kuzgun da maymun da kendi yavrularını yavruların en güzeli sanır.”

15) “Aşırı doğruluk aşırı haksızlık getirir.”

Kategoriler: Alıntılar

Yorumlar (0) Yorum Yap

/