Steve Jobs’ın çalışanlarıyla olan ilişkisini az çok biliyoruz. Her zaman mükemmeliyetçiliği ve kusursuzluğu arayan Jobs, kendisini bu konuda tatmin edemeyen çalışanlarını anında işten çıkarırdı.
Apple yükselişte olduğu yıllarda bir gün Steve Jobs, o zamanlar Apple’da yazılımcı olarak çalışan Guy Kawasaki’nin odasına girer.
Guy Kawasaki, Japon asıllı Amerikan iş danışmanı. Alltop.com ve Garage Technology Ventures’ın kurucu ortaklarındandır. Girişimcilik, rekabet, iş sanatı ve pazarlama konularında 10 kitabı, popüler dergi ve gazetelerde yüzlerce makalesi vardır. Kitaplarının büyük bölümü Türkçeye çevrilmiştir.
Yanında da biri vardır fakat Kawasaki bu adamı tanımaz. Steve Jobs Kawasaki’ye: “Knoware şirketi hakkında ne düşünüyorsun?” der.
Kawasaki biraz düşündükten sonra sakince cevaplar: “Vasat, sıkıcı ve basit. Apple’ın kafa yorması gereken türden bir şirket değil.”
Bunun cevaptan sonra Steve, yanındaki adamı gösterir ve şöyle der: “Archie McGill ile tanışmanı istiyorum. Kendisi Knoware’in CEO’su olur.”
Evet, Jobs yine yapmıştır yapacağını fakat Kawasaki bu durumu önemli bir ders olarak görür ve sonradan şöyle yorumlar: “Steve’in IQ testinden geçmiştim”
“Eğer o berbat Knoware ile ilgili iyi şeyler söyleseydim Steve muhtemelen konuya yabancı olduğumu düşünecekti ve beni kovacaktı.”
diyen Kawasaki sözlerine şu şekilde devam ediyor:
Steve Jobs için çalışmak ne kolay, ne de hoştu. Her zaman mükemmeli arıyor ve zirvede olmanızı talep ediyordu. Aksi takdirde kapı önüne koyulurduruz. Dünyadaki hiçbir iş pozisyonunu onunla kazandığım tecrübelere değişmem.
Bu deneyim bana ne olursa olsun gerçeği söylemem ve sonuçları hakkında daha az endişelenmem gerektiğine dair üç önemli ders vermişti.
1) Gerçeği söylemek aslında karakterinizin ve aklınızın verdiği bir sınavdır. Gerçeği söylemek için güce ve onu kavrayabilmek için dirayete ihtiyacınız vardır.
2) İnsanlar her zaman gerçeğe açtır. Sırf pozitif ve destekleyici olabilmek için iyi olmayan bir şeye iyi demenizin hiçbir anlamı yoktur.
3) Tek bir gerçek vardır. Eğer dürüst olursanız tutarlı olmak da kolaydır. Eğer dürüst değilseniz, söylediklerinizi iyi takip etmeniz gerekir.
Yorumlar (0) Yorum Yap