Şamanizm Felsefesinden Hayata Dair 20 Anlamlı Öğüt 

Arzu Dokuzoğlu

Arzu Dokuzoğlu

İTÜ-Kimya Müh.

Şamanlar; tanrılar, ruhlar ve insanlar arasında iletişim kuran din adamlarıydı. Asya halkları arasında yaygın olan şamanlar, insanları kötü ruhlardan ve enerjilerden korumak, hastalıklara çare bulmak ve gelecekten haber vermek gibi işlerle ilgileniyorlardı.
Çok geniş bir alana yayılan Şamanlık, Türk-Moğol kültür tarihinde önemli bir yer tutar. Şamanlığın temelinde insan ve doğanın birlik ve beraberliği ve uyumu düşüncesi de yer alır.
Kendisine ait bir yaşam felsefesi barındıran Şamanların, bize hayat ile ilgili bazı öğütleri:

1) Ahlaki olarak önceliğiniz başka birine zarar vermemek olmalıdır. Bu prensibe sıkıca sarılın. Şöyle düşünün: “Hiçbir zaman hiç kimseye zarar vermeyeceğim.”
2) Ruhunuzda bir sıkıntı, bir tükenmişlik hissediyorsanız şarkı söyleyin. Kalbiniz hangi şarkıyı söylemek istiyorsa. Bazen o da konuşabilmek ister.
3) Veren eli kısıtlı görme. Eğer mümkünse zayıf ve ihtiyacı olanlara para ver. Miktarı önemli değil ancak vermiş olmak önemlidir.
4) Kalbinizde herhangi bir baskı olmadan rahat nefes alabilmek için ağlamayı öğrenin.
5) Sevebilmek dünya üzerindeki en değerli yetenektir. Sevebilmeyi öğrenin, sevin, çok sevin, düşmanlarınızı bile.
6) Eğer bir şey yapmaya karar verdiysen kendinden şüphe etme. Korku, seni kendinden ve doğru yoldan saptırmaya çalışacak. Çünkü bu kötülüğün ana silahıdır. Eğer ilk defada başaramadıysan ümidini kaybetme. Her küçük zafer, seni daha büyüğüne yaklaştırır.
7) İletişime kadar sessizliğe de ihtiyacınız var. Günde en az bir saati kendinizle iletişiminize, sessizliğe ayırın.

8) Size saygı gösterilmesini istiyorsanız başkalarına saygı gösterin. İyilik için iyilik, kötülük içinse bu kötülüğü yok saymak yapılacak en doğru şeydir. Sizi kötü yapmaya çalışan biri onu yok saydığınız için kendini gerçekte daha kötü hissedecektir.
9) Eğer sevdikleriniz size suçlu olmadığınız bir şey için kızdıysa onlara sıkıca sarılın ve yatışıncaya kadar onları sakın bırakmayın.
10) Mükemmel bir din ya da inanç yoktur. Kötü bir din de yoktur. Tanrı bir tanedir. İstediğinize dua edebilirsiniz ancak şu emirleri unutmayın; dürüst yaşa, atalarına saygı göster ve sev.
11) Hayat sana yüzünü göstermiş olabilir. Sakin ve ölçülü yaşayın. Kıskanç olmak iyi bir şey değildir ve hiç gereği de yoktur. Kıskanç olmaya ihtiyaç yoktur.
12) Yaşam sana dersler verir. Bu dersleri öğrenmek ve hayata geçirmek senin elinde. Unutma ruhun öğreniyor ve seçim yapıyor. Bu çok önemli bir seçim; iyi ve kötü arasında yapacağın bir seçim. Onun için hatalarından ders çıkarmalısın.

13) Canlılar için bir mutluluk kaynağı olabilirseniz, kendiniz de daha mutlu olursunuz. Başkalarına acı çektirirseniz kendiniz de acı çekersiniz.
14) Bir arkadaşının huyundan mı nefret ediyorsun? Sana kötü bir haberim var. Sadece yansımanı görüyorsun. Aynı huy sende de var ama açıkta değil, belki zamanında bastırmış ve derinlere itmişsindir. Sevdiğin ve nefret ettiğin her şey ruhunun bir yansımasıdır.
15) Yolda yürürken bulduğun bir kuş tüyünü eve getir, bir vazoya koyabilir, asabilir ya da rafta bulundurabilirsin. Bu cennetten sana gelmiş güçlü bir tılsımdır. Bu tarz ruhlardan size verilen işaretleri fark etmelisiniz.
16) Hayatın anlamını sorduğun zaman her kişi sana farklı bir cevap verecektir. Hayatın anlamı senin gördüğün ve kalbinde inandığın şeydir. O senin doğum amacındır. Kendi cevaplarını bulmalısın. Bunun için kendi içsel yolculuğuna başlamalı ve ruhsal enerji döngünü tamamlamalısın.
17) Genelde geçmişimizi ‘altın çağ’ ya da ‘altın günler’ olarak adlandırırız. Bu bir hatadır. Hayatımızda yaşanan her an tam olarak altın çağdır.
18) Eğer dünyayı değiştirmeyi amaçlıyorsan önce kendini değiştir. Aşkın ve keyfin enerjilerini öğren. Bunlar bir insanın kilit anlarıdır. Gülümsemek, kahkaha ve keyif almanın çok büyük güçleri vardır. Bunu bir defa öğrendikten sonra kendinize sevginin kapısını açacaksınız.

19) Asla pişmanlık duyma. Ne olursa olsun bu ruhların isteğiyle olur ve bu her zaman en iyisidir.
20) Kaderini sorgulama, verilene şükret ve razı ol. Çünkü hayat bir öğrenme yeridir. Ruhsal gücümüz burada deneyimlemesi gereken dersleri öğreniyor.
Kategoriler: Alıntılar

Yorumlar (0) Yorum Yap

/