Freud Eserlerinin Derlemesi: Mutluluk Dediğimiz Şey Kitabından Değerli Alıntılar

Psikaliz öğretisini geliştirmiş olan Freud, kişiliğin beş farklı dönemden geçerek geliştiğini öne süren Psikoanalitik Kuram’ın kurucusudur. Psikanalizi “özünde sevgi yoluyla tedavidir” şeklinde tanımlayan Freud‘un eserlerinden oluşan “Mutluluk Dediğimiz Şey” kitabı içerisinde kendinizden bir şeyler bulabileceğiniz oldukça kıymetli bir derlemedir. Freud, mutluluğu kendi has kalemiyle dizelere döküyor. İşte bu özel kitaptan birtakım seçkiler…

“Birgün geriye dönüp baktığınızda, mücadelelerle geçen yıllarınızın en güzel yıllarınız olduğunu göreceksiniz.”

“Dile dökülmemiş duygular asla ölmez. Canlı canlı gömülür ve çok daha çirkin yollarla gün yüzüne çıkarlar.”

“Küçük meselelerde aklını dinle, büyüklerde ise yüreğini.”

“Haz ilkesinin bize dayattığı mutluluk amacı ulaşılabilir bir amaç değildir; bununla birlikte, öyle ya da böyle bu amacı gerçekleştirmeye yaklaşma çabalarımızdan vazgeçemeyiz.”

“Öyle bir yaradılışımız var ki yalnızca tezatlardan derin bir haz alıyoruz; durumun kendisinden aldığımız haz ise çok küçük.”

“Çalışmadan geçecek bir hayat düşüncesini pek rahat karşılayamıyorum. Çalışmawk ve hayal gücünü serbest bırakmak benim için aynı şey; başka hiçbir şeyden keyif almıyorum.”

“Psikanaliz yöntemiyle size iyileşme yolunda bir tren bileti verdim. Bu bileti kullanıp kullanmama kararı ise size kalmış.”

“İnsanların büyük çoğunluğu, hayran olacakları, karşısında boyun eğecekleri, onlara hükmedecek ve hatta bazen kötü davranacak bir otoriteye ihtiyaç duyarlar.”

“İnsanların birlikte yaşamasının iki katlı bir temeli vardır: haricî gereksinimlerin yarattığı çalışma zorunluluğu ve sevginin gücü.”

“İnsan hayatın anlamını ve değerini sorgulamaya başladığı anda hastalanır; çünkü ikisinin de nesnel bir varlığı yoktur. Bu soru tatmin edilmemiş bir libidonun, başka bir şey olduğunun itirafıdır ki bu da üzüntü ve depresyonla sonuçlanacak bir mayalanma sürecidir.”

“Aile hayatı ailenin en hasarlı ferdinin etrafında organize olur.”

“Bütün ihtiyaçların hiç kısıtlanmadan tatmin edilmesi, yaşamı sürdürmenin en çekici yolu gibi görülebilir ama bu, keyfi tedbirin önüne almak demektir ve çok geçmeden kendi cezasını da beraberinde getirecektir.”

“Zorluklarla geçen, neşeden mahrum bir hayatın bize ne faydası var; ne yapalım bize ölümü bir kurtarıcı gibi karşılatacak, sefil bir hayatı?”

“Gençlerin aklı erseydi, yaşlıların gücü yetseydi.”

“Sevmek ve çalışmak, çalışmak ve sevmek… Hayat bundan ibaret.”

Editör Soruyor?

Mutluluk tanımı oldukça geniş ve içinde boğulabileceğimiz türden bir okyanus. Herkesin bir tanımı, hayali var mutluluğa dair. Kendine has yorumuyla psikanalizin dehası Freud’dan mutluluğa dair bazı alıntıları yukarıda sizinle paylaştım. Peki siz mutluluğu anlatacak olsaydınız nasıl tanımlardınız? Mutluluk sizin için beklentilerin karşılanması mı, anlık bir haz mı, yoksa derinlerde bir yerde size ait bir parçanın gün ışığına çıkması mı?

This post is also available in: English

Kategoriler: Alıntılar

Yorumlar (0) Yorum Yap

/