Evde Mum Yapımı: Kolayca Temin Edebileceğiniz Malzemelerle

evde mum yapımı

Evde mum yapımı birçoğumuzun tahmin ettiğinden daha kolay. Fakat bu adıma geçmeden önce mumun kısa tarihi ile giriş yapalım. Yapay aydınlatma araçları keşfedilmeden önce ışık kaynağı olarak, dini merasimlerde ve çeşitli kutlamalarda kullanılan mumun geçmişi 5 bin yıl öncelerine kadar gitmektedir.

Mısır ve Girit’te icat edildiği söylentiler arasındadır. Antik Çağın ilk buluşlarındandır. 1820’li yıllarda Fransız bir kimyager olan Michel-Eugène Chevreul, yağın içindeki gliserinden yağ asidini ayrıştırıp stearik asidi bulmuştur. Sterin ismi verilen bu maddeyle kaliteli mumlar yapılmaya başlanmıştır. 1834 yılında ise Joseph Morgan, bir makine icat etmiş ve mum üretiminin seri hale gelmesini sağlamıştır.

1879′da ampul satışlarının yapılmasıyla, mumun kullanım alanı daralmaya başlamıştır. 21. yüzyıl ve sonrasında mum evlerde dekor amaçlı kullanılmaya başlanmıştır. Evde mum yapımı ise son dönemlerde oldukça kolay bir hâle gelmiş ve birçoğumuzun hobisi olmaya adaydır. Pandemi sebebiyle evde hobi olarak kokulu, renkli ve çeşitli şekillerde mumlar yapmayı birçok insan denemeye başladı. Özellikle mum yapımında gerekli olan malzemelerin çok yüksek bir maliyetinin olmaması da, mum yapımını bir trend haline getirdi.


Evde Mum Yapımı İçin Gerekli Olan Malzemeler

Birden çok mum çeşidi olmasına rağmen temel olarak edinmemiz gereken malzemeler vardır. Bunlar balmumu, fitil ve balmumunu dökebileceğiniz bir kaptır.

  • Balmumu
  • Fitil
  • Dekoratif kaplar veya kavanozlar
  • Parfüm ve boya (isteğe bağlı)
  • Balmumunu eritebileceğiniz bir kap ya da tencere

Evde mum yapımı sadece bu basit malzemeler ile gerçekleştirilebiliyor. Mum yapmadan önce seçebileceğiniz birkaç çeşit balmumu vardır. Bunlardan ilki en çok kullanılan ve popüler olan Parafin mumudur. Mum yapmaya yeni başlayanlara tavsiye edilebilen bir çeşittir; çünkü hızlıca erir, ucuzdur, renklendirmesi kolaydır ve kendiliğinden kokuludur.

Fakat eritme esnasında yayılan kimyasalların yoğun olması sebebiyle, alerjik bünyelerinde dikkatli davranması gerekebilir. İkincisi ise soya mumudur. Soya mumu, soya fasulyesinden elde edildiği için hem doğal hem de temizlemesi diğer mum çeşitlerine nazaran daha kolaydır. Soya mumu diğer mumlara kıyasla daha yavaş yanar.

Üçüncüsü ise balmumudur. Balmumu tamamen doğaldır ve ev ya da bulunduğu ortamdaki havayı temizler. Yapılan renklendirmeler ve çeşitli kokular balmumunda çok fazla kalıcı olmazlar. Uçucu yağları balmumunda kullanabilirsiniz.


Mum Yapmaya Başlamadan Önce:

mum yapmak

Evde mum yapımına başlamadan önce birtakım önlemler almak isteyebilirsiniz. Mum yapacağınız alanı korumak için gazete parçası ya da bir örtü ile kaplayabilirsiniz. Seçtiğiniz balmumuna uygun fitil kullanmanız çok önemlidir; çünkü bazı, fitiller bazı balmumlarını eritmemektedir. Bundan sonraki adımda balmumunu eritmeniz gerekmektedir.

Balmumunu istediğiniz kaba dökmeden önce fitili kabın içine oturtmanız gerekmektedir. Fitili kaba sabitlemek için erittiğiniz balmumundan birazcık dökmeniz yeterli olacaktır. Dökeceğiniz kap daha önceden evinizde olan kullanmadığınız bir bardak, kavanoz, ısıya dayanıklı saksı ya da aldığınız dekoratif kalıplar olabilir.

Kullanacağınız Mum Kaplarını Seçin

Kullanacağınız kalplar tamamen sizin tercihlerinize göre olabilir. Evdeki kullanmadığınız kavanozlar, çay bardakları ve kupaları, ısıya dayanıklı seramik saksıları bile kap olarak kullanabilirsiniz. Seramik ve cam ısıya dayanıklı maddelerdir ve mum yapımı için tercih edebilirsiniz.

Ne Kadar Balmumu Kullanmalıyım?

Her ne kadar göz kararı ile kullanacağınız miktarı belirlemeyi düşünseniz de balmumunu boşa harcamamak için mutlaka ve mutlaka kullanacağınız kabın ne kadar sıvı aldığını ölçüp, sonrası da balmumunu eritebilirsiniz. Bu yöntem özellikle yeni başlayanlar için çok pratik olacaktır.

Kullanacağınız fitil boyutunu ise yine mutlaka kapınızın boyutuna, balmumunun cinsine göre seçmelisiniz. Fitil üreticileri doğru boyutu kullanmanız için grafik hizmeti sunmaktadır. Bu online hizmetlerden yararlanabilirsiniz.


Evde Mum Yapımı Aşamaları

evde mum yapımı aşamaları

  • 1) Balmumunu eritmek:

Büyük bir tencereye su koyup kaynatmaya başlayın. Su kaynadıktan sonra eğer eritme kabı kullanıyorsanız bu kabı doğrudan kaynayan suyun içerisine bırakabilirsiniz. Eğer ısıya dayanıklı bir kap kullanacaksanız, bu kabı tencerenin üzerine koyun ve balmumlarını bu kaba ekleyin. Alttan gelen suyun buharı ve ısısı ile balmumları eriyecektir. Erdiğinde ise zeytinyağı görünümünde olacaktır. Balmumunuza renk ve koku eklemek için biraz soğumasını beklemelisiniz.

  • 2) Kaplarınızı Seçin ve Hazırlayın

Balmumunuz soğurken daha önceden seçtiğiniz kapları hazırlayın. Kullanacağınız kaplar mutlaka kuru ve temiz olmalıdır. Daha sonraki aşamada balmumunuza uygun cinste ve uzunlukta seçtiğiniz fitilinizi kabın içine sabitlemelisiniz. Piyasadaki bazı fitiller kendiliğinden yapışkanlıdır, bu fitilleri doğrudan kabın içerisine sabitleyebilirsiniz.

Eğer yapışkanlı değilse, bir yapıştırıcı yardımıyla fitilinizi kullanacağınız kaba yapıştırabilirsiniz. Diğer bir alternatif ise erittiğiniz mumdan biraz kabın içine damlatıp, üzerine fitili yerleştirip, kurumasını ve sabitlenmesini bekleyebilirsiniz. Fitilinizin boyutunu mutlaka kullanacağınız kaptan uzun olarak ayarlamayı es geçmeyin.

  • 3) İstediğimiz Kokuları ve Renkleri Eklemek

Bu adımda erittiğimiz balmumunun içine istediğimiz kokuları ya da istediğimiz renkleri ekleyeceğiz. Erittiğiniz balmumunuza zevkinize göre seçtiğiniz bitkisel yağlardan 5-6 damla ekleyebilirsiniz. Sonrasında istediğiniz rengi, istediğiniz yoğunluğa göre ekleyebilirsiniz. Bir süre spatula ile balmumunu karıştırıp, sonucunda renk dilediğiniz yoğunlukta olmadıysa biraz daha gıda boyası ekleyebilirsiniz.

Eğer balmumundaki renk yoğunluğunu tam olarak anlayamadıysanız soğuk bir zemine, erittiğiniz balmumundan bir damla damlatarak donmasını bekleyebilirsiniz. Damla kuruduktan sonra renk yoğunluğu daha net belli olacaktır. Eğer renk yoğunluğunu hâlâ istediğiniz gibi değilse erimiş balmumunuza biraz daha gıda boyası ekleyebilirsiniz.

  • 4) Kaba Dökme

Erittiğiniz balmumunun içerisine istediğiniz kokuyu ve rengi ekledikten sonra bu karışımı biraz soğumaya bırakın. Elinizdeki karışımı kabınıza dökmeden önce fitili ortaladığından emin olun. Fitilin kalmaması amacıyla ucundan tutabilir ya da fitilinizi mandal yardımıyla sabitleyebilirsiniz.

Sonrasında elde ettiğiniz karışımı yavaş bir şekilde kabın içerisine dökün ve birkaç saat mumun sertleşmesini bekleyin. Sertleştikten sonra fitilin dışarıda kalan kısmını kesebilirsiniz. Fitili mumun yüzeyinden 1 veya 1.5 cm yukarıda kesmeniz yeterli olacaktır. Sonrasında 24 saat bekleyin ve el emeği, göz nuru mumunuz hazır!

Mükemmel pürüzsüz üst yüzey ve istediğiniz renk yoğunluğu olmadıysa sakın üzülmeyin. Deneyimlemeleriniz çoğaldıkça mükemmel sonuçlara ulaşacaksınız. Dekoratif amaçlı yaptığınız mumları kalıplarından çıkarırken mutlaka dikkatli davranın, çünkü kırılabilirler. Dilerseniz yaptığınız mumları değişik boncuk, sim, ufak objeler ile süsleyebilirsiniz. Yaratıcılığınızı ve kişisel zevklerimiz mumlarınızla herkese gösterebilirsiniz.


Yin Yang Felsefesi Nedir? Günlük Hayata Nasıl Uygulanır?

This post is also available in: English

Kategoriler: Etkinlik, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version