Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

Tercih 2021

Tercih 2021

Tercih Yapacak Adaylar İçin Faydalı, Bilgilendirici ve İlham Dolu İçerikler

Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü Türkiye’de ilk olarak 1977 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde açılır. Bugün bu bölüm birçok devlet ve vakıf üniversitesinin bünyesinde bulunmaktadır. Bölüme merak edilen tüm soruları ve yanıtları bu içerikte bir araya getirdik.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Nedir?

Moleküler Biyoloji ve Genetik
Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü canlıların oluşumunu sağlayan biyomoleküllerin, nasıl işlediklerini, aktarıldıklarını araştırır. Yaşamı oluşturan moleküllerin patolojik, fizyolojik ve gelişimsel durumlarını inceler. Bölüm yalnızca tıbbi ve temel bilimler için çalışmaz. Aynı zamanda çalıştığı alan toplum sağlığı ve sosyal yaşamı da etkiler.
Bölümün ilk iki yılı genel olarak temel matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi derslerden oluşur. Üçüncü sınıfta ise istedikleri alana yönelebilirler. Yönelebilecekleri alanlar arasında moleküler genetik, biyokimya, fizyoloji, kanser, immünoloji ve biyoteknoloji vardır. Bölüm kısaca MBG olarak da bilinir.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bir lisans programı olan bu bölümün eğitim süresi 4 yıldır.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölümde eğitimi verilen temel dersler şunlardır:
● Genel Biyoloji
● Genel Kimya
● Genetik
● Mikrobiyoloji
● Biyoinformatiğe Giriş
● Organik Kimya
● Fizyoloji
● Biyokimya
● Biyoteknoloji
● Moleküler Hücre Biyolojisi
● İmmünoloji
● Biyoetik
● Hücresel ve Moleküler Biyoloji
● Evrim ve Biyolojik Çeşitlilik
● Biyolojide Araştırma Teknikleri

Moleküler Biyoloji ve Genetik Mezunları Ne İş Yapar?

“Moleküler Biyoloji ve Genetik ne iş yapar?” sorusuna çalışma alanlarını sayabiliriz. Çalışma alanları arasında eğitim ve araştırma hastaneleri, ilaç firmaları, kök hücre merkezleri, büyoteknoloji, çevre ve doğal hayatı koruma ile ilgili kuruluşlar, zirai endüstri, gıda endüstrisi, ve tüp bebek merkezleri vardır.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Bölüm mezunlarının maaşları seçtikleri alana göre değişim gösterir. Mesleğe yeni başlayan bölüm mezunları 3.500-4.000 TL arasında maaş alırlar. Deneyim kazananların ise maaşları 10.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünün Zorlukları Nelerdir?

Bölüm yeni teknikler ve yaklaşımlar çok hızlı gelişir ve değişir. Bu yüzden öğrencilerden bu hızlı değişime ayak uydurabilmeleri beklenir. Bilgi çok hızlı birikir ve biriken bu bilgilere hakim olunması gerekir.

Kimler Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde Başarılı Olabilir?

Bu özelliklere sahip olan kişiler bu bölümde başarılı olabilir:
● Açık fikirli
● Meraklı ve Sabırlık
Analitik düşünme becerisine sahip
● Fen ve matematik disiplinlerine ilgi duyan
● Grup çalışmasına yatkın
● Araştırma yapmayı seven

Moleküler Biyoloji ve Genetik İş İmkanları

Bölüm nispeten genç bir bölümdür. Henüz keşfedilememiş pek çok bilgiye ev sahipliği yapar. Tüm dünyayı etkisi altına alan bir pandeminin içinde olduğumuz bu günlerde bu bölümün önemi daha da artmaya başladı. İnsanları tedavi etmek için sahada çalışan sağlık çalışanlarının yanı sıra laboratuvarlarda aşı üretmek için çalışan bölüm mezunları da pandeminin bitmesi için çalıştılar.
Her ne kadar çalışma alanı geniş ve önemli bir bölüm olsa da ülkemizde günbegün artan üniversite ve mezun sayılarından dolayı ne yazık ki bu bölüm mezunlarının iş bulma süreçleri biraz sancılıdır. Laboratuvar sayısı ve çalışma alanlarına verilen ödenekler arttırılmadığı sürece bölüm mezunları için iş olanakları sınırlıdır.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünün Yurt Dışı İmkanları Nasıldır?

Bölümün yurt dışı imkanları genel olarak araştırma yapma üzerinedir. Bölüm mezunları yurt dışında yüksek lisans ve doktora eğitimi alarak araştırmacı statüsünde çalışmaya başlayabilirler. Aynı zamanda yurt dışında da Türkiye’de çalışabileceğiniz alanlarda iş bulabilirsiniz. Ancak bunun için kendinizi alanınızda geliştirmeniz ve iyi düzeyde yabancı dile sahip olmanız gerekir.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Mezunları Hangi Alanlarda Uzmanlaşabilir?

Bölüm mezunlarının uzmanlaşabileceği alanlar arasında kalıtsal ve kompleks hastalıklar, gelişim biyolojisi, bitki genetiği, kanser ve biyoteknoloji vardır. Lisans eğitiminden sonra bu alanlarda uzmanlaşmak isteyen mezunların yüksek lisans eğitimi almaları gerekir.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünün Geleceği Nedir?

Bölüm kısaca, canlıların oluşumunu sağlayan biyomoleküller üzerine çalışır. Her ne kadar canlılar üzerine çok fazla şey biliniyormuş gibi görünse de bölümün çalışma alanlarında henüz keşfedilmemiş bir derya var. Bu yüzden bölümün geleceği dünya çapında oldukça açıktır.
Diğer tüm üniversite bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz.

This post is also available in: English Français Español Deutsch

Kategoriler: Eğitim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version