Küreseli Hisseden Şirket: Lenovo Nasıl Başardı?

Batıhan Dizdaroğlu

Batıhan Dizdaroğlu

batihandizdaroglu.com

Dünyada teknoloji üreticileri arasında sıkı bir rekabet var. Özellikle firmaların birbirleriyle rekabet etmek için çok ciddi çalışmalar ve stratejiler belirlediği, pazarlarındaki penetrasyonlarını arttırmak için harıl harıl yeni yollar aradığı bu son on yılda bu savaşvari rekabet içinde çok kısa sürede zirveye oturmuş bir markadan bahsediyoruz: Lenovo. 2008 yılında global PC pazarında beşinci-altıncı sırada olan Lenovo, tam yedi yıl sonra 2015′ te küresel PC pazarında lider konuma erişti. Rekabetin en yoğun olduğu sektörlerden birinde bir marka yedi yılda ne yaptı da rakiplerini alt edip PC tahtına oturdu?

Lenovo, 1984 yılında Liu Chuanzi ve 10 kişilik bir mühendis ekibiyle 200.000 yuan gibi limitli bir bütçeyle Çin’ de kuruldu. İlk olarak yabancı bilgisayarların Çinli müşterilere satılması ve kurulumuyla uğraşan bir şirketti. Defalarca farklı ürünlerde başarısız olsa da şirketin ilk başarısı IBM bilgisayarlarının Çince karakterlerle uyumunu sağlayan devre kartını geliştirmesiydi. Şirket kurucusu bu zamanlarda Lenovo’ nun pazarlamadan hiç anlamayan salt mühendis ve bilim adamlarıyla dolu bir şirket olduğunu belirtmişti.

Lenovo, bu başarısının ardından; aslında her zaman şirketin dinamiklerinde gizli olan bir misyonu ortaya çıkardı. ” Şirket, yalnızca bir Çinli şirket değil, global bir organizasyon olma isteğindeydi. Şirketin ilk zamanlardaki ismi “Legend” iken Yang Yuanging Legend ismini Legend( Le) ve Latince‘de yeni anlamına gelen -novo kelimesini birleştirdi ve Lenovo ismini kullanmaya başladı.

Lenovo, ileriki yıllarda başarılı satın almalarla başarısını katladı. 2005 yılında IBM’in PC kısmını satın alarak bilgisayar sektöründe önemli bir güç kazandı. Bu dönemde üretmeye başladığı IdeaPad ve ThinkPad ürünleriyle çeşitli ödüller kazandı, cirosunu efektif bir biçimde arttırdı.

2014 yılında Motorola’ yı satın alarak akıllı telefon pazarında da önemli bir adım atan Lenovo, bu pazarda da globalde 4. sıraya oturdu.

2008 yılında Lenovo ile global PC pazarında başa baş olan Acer, son 8-9 yılda Lenovo zirveye çıkarken altıncı sırada kaldı. İlk paragrafın sonunda sorduğumuz soruyu tekrar sorup başka bir açıdan ele alalım: Lenovo’ nun küresel pazarda birinci olmasını sağlayan strateji neydi?

Küresel Yayılım ve Doğru Yaklaşım

Şüphesiz Acer da diğer PC firmaları da global PC pazarında lider olmayı hedefliyordu. Ancak belirlenen stratejiye uygun yaklaşım da çok önemliydi. Lenovo, insanların akıllarında Çinli bir firma olarak değil global bir teknoloji şirketi olarak yer etmek istiyordu. Bu amaca uygun adımlar atmak gerekliydi. Çinli bir firma olmasına karşın 2010 yılında 9 kişilik üst yönetim kadrosunda 6 yabancı bulunan Lenovo’ nun yönetimi de Çin’e bağlı kalmadı. Şirketin CEO’ su Yang Yuanging ABD’ ye taşındı ve üst yönetimi dünyanın farklı ülkelerine dağıttı. Her ay bir ülkede toplanan yönetim bu yöntemle “küreseli hissetmeyi” bambaşka bir boyuta taşıdı.

Çeşitliliği Rekabet Unsuruna Dönüştürmek

Lenovo, işe alımlarda ve operasyonel süreçlerde çeşitliliği temel almaya başladı. Küresel bir aktör olmanın gerekliliğinin farkına varan şirket, küresel entegrasyonu da şirketin odaklarından birisi haline getirdi. Bu sayede Lenovo, aynı takımda bile birçok farklı ülkeden insanın bulunduğu bir şirket olmayı başardı.

Lenovo’ nun birkaç yıl içinde elde etmiş olduğu başarıdan öğrenilecek çok şey var. Küreseli hissetmek, farklılıklara değer vermek ve bir fikre takılı kalmamak 21. yüzyılın dünyasında hem bireysel hem de kurumsal başarıya giden en önemli yollardan birkaçı.

 

 

Kategoriler: Başarı

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version