İnşaat Mühendisliği Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

Tercih 2021

Tercih 2021

Tercih Yapacak Adaylar İçin Faydalı, Bilgilendirici ve İlham Dolu İçerikler

İnşaat Mühendisliği bölümü diğer mühendislik bölümlerinin anası olarak kabul edilir. Tarihsel sürece bakıldığında askeri mühendislikten hemen sonra ortaya çıkan en eski mühendisliktir. En çok tercih edilen mühendisliklerden birisi olan bu mühendislik bölümü ile ilgili tüm başlıkları sizin için derledik.

İnşaat Mühendisliği Bölümü Nedir?

inşaat mühendisliği
İnşaat Mühendisliği bölümü, yapılacak yapılar için kullanılacak en doğru malzeme ve tekniği bir araya getirir. Yapıların planını çizme, yapım ve yapımından sonra denetlenmesiyle ilgilenirler. İnşaat mühendisinin sorumlulukları arasında teknik ve fizibilite çalışmaları, yapı için kullanılacak malzeme ve işçi ücretlerinin hesaplanması ve projenin yapılacağı alanın çevresel etkilerini ortaya çıkarmak vardır.

İnşaat Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bir lisans programı olan bölümün eğitim süresi 4 yıldır.

İnşaat Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölümde alınan başlıca dersler şunlardır:
● İnşaat Mühendisliği Çizimi
● İnşaat Mühendisliğine Giriş
● Akışkanlar Mekaniği
● Malzeme Bilimi
● Zemin Mekaniği
● Yapı Malzemeleri
● Mukavemet
● Yapı Statiği
● Betonarme
● Çelik Yapılar

İnşaat Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

İnşaat Mühendisliği bölümü mezunları için tek bir kariyer yolu yoktur. Bu mesleğin alt bilim dalları vardır. Bunlar; Çevre Mühendisliği, Geoteknik Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Kıyı Mühendisliği, Yapı Mühendisliği, Deprem Mühendisliği, Ulaştırma Mühendisliği, Hidrolik Mühendisliği, Trafik Mühendisliği ve Yıkım Mühendisliği’dir. Bölüm mezunları bu alt bu alanlardan birinde uzmanlaşabilir.
Uzmanlaştıkları alanda genellikle sahada çalışırlar. Bazı alanlarda ise proje yönetimi görevinde işe başlayabilirler. İnşaat mühendislerinin görevleri şunlardır: işçilik, yapı malzemeleri ve benzeri şeylerle ilgili maliyet hesabı yaparak gerekli bütçeyi belirlemek, temelin sağlamlığını kontrol etmek, hayata geçirilecek projenin sağlık ve güvenlikle ilgili kanunlara uygunluğunu kontrol etmek ve projenin çevresel etkilerini değerlendirmektir.

İnşaat Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Kamuda çalışmaya başlayan bir İnşaat Mühendisi ortalama 6500 lira ile işe başlar. Tecrübe arttıkça maaş da artar. Güncel verilere göre kamuda çalışan 25 yıllık bir İnşaat Mühendisi 7500 lira maaş alır.
SGK ve TMMOB arasında imzalanan anlaşma ile özel sektörde çalışan mühendis ve mimarlar en az 3950 lira maaş almalıdır. Ancak özel sektörde bu anlaşmaya uymayan patronlar asgari ücret veya asgari ücretin de altında maaşlarla mühendis çalıştırılmaktadır.

İnşaat Mühendisliği Bölümünün Zorlukları Nelerdir?

Bölümün eğitim süreci ve çalışma hayatı zorluklarla doludur. Bir inşaat mühendisinin yanlış hesaplama yapması kitlelerin ölümüne sebep olabilir. Bu yüzden inşaat mühendisleri çalışma hayatlarında son derece dikkatli olmalıdır. Genellikle sahada çalışacakları için çalışma koşulları da zorludur.

Kimler İnşaat Mühendisliği Bölümünde Başarılı Olabilir?

Analitik düşünmeye yatkın, çok boyutlu düşünebilen, hesaplama yapmayı seven, çevreye duyarlı kişiler bu bölümde başarılı olabilir.

İnşaat Mühendisliği Bölümünün İş Olanakları Nelerdir?

Bölümün iş olanakları nispeten geniştir. Çok fazla alanda çalışma imkanları vardır. Ancak artan üniversite sayısı ve bu doğrultuda artan mezun sayısından dolayı iş imkanları yetersiz kalmaktadır. Son yıllarda yeni mezun olan inşaat mühendisleri yoğun bir şekilde yurt dışındaki imkanları kullanmaya yönelmiş durumdadır.

İnşaat Mühendisliği Bölümünün Yurt Dışı İmkanları Nasıldır?

Bölümden mezun olanlar için yut dışı imkanları oldukça geniştir. Ancak bu meslekte de diğer mesleklerde olduğu gibi bir firmada işe girip uzun süreli yurt dışında çalışmak pek kolay değildir. İnşaat mühendisleri yurt dışında proje bazlı işlerde çalışabilirler. Bir proje ne kadar sürüyorsa o süreç boyunca yurt dışında çalışabilirler. Ancak proje bittiğinde tekrar bir iş arama sürecine girerler ve bu dönemde ülkelerine dönmeleri gerekebilir.

İnşaat Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Alanlarda Uzmanlaşabilir?

Daha öncede belirtiğimiz gibi bu bölümün alt bilim dalları vardır. Bunlar, Çevre Mühendisliği, Geoteknik Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Kıyı Mühendisliği, Yapı Mühendisliği, Deprem Mühendisliği, Ulaştırma Mühendisliği, Hidrolik Mühendisliği, Trafik Mühendisliği ve Yıkım Mühendisliği’dir. Lisans eğitimi sırasında istenen alana uygun dersler seçilebilir veya yüksek lisans eğitimi bu alanlar üzerine alınabilir.

İnşaat Mühendisliği Bölümünün Geleceği Nedir?

Ülkemizde bir yılda ortalama 12.000 İnşaat Mühendisliği bölümü öğrencisi mezun oluyor. Her ne kadar iş olanakları geniş bir bölüm olsa da her yıl 12.000 kişi için yeterli değildir. Bu kadar mezunun olması maaşlara da etki etmektedir. Pek çok yeni mezun asgari ücretin altında çalıştırılıyor. Üstelik inşaat sektöründeki daralma bölümün geleceğinin zorluklarla dolu olacağına işarettir.
Diğer tüm üniversite bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz.

This post is also available in: English

Kategoriler: Eğitim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version