Daha İyi Alışkanlıklar Oluşturmak İçin Askeri Stratejiler Nasıl Kullanılır

Sun Tzu, antik Çin’de efsanevi bir askeri strateji uzmanı ve ünlü “Savaş Sanatı” kitabının yazarıdır. “Yumuşak güç” kavramını ustaca kullanmış ve ” çevik savaş” teorisinin de babası olarak anılmaktadır. Mümkün olduğunca, savaşmadan kazanmayı ya da en azından önce en kolay savaşları kazanmayı tercih etmiştir. “Savaş Sanatı” kitabında bahsettiği üzere: “Savaşta zafer stratejisine sahip komutan çatışmaya ancak zaferi kazandıktan sonra girer. Yenilgiye mahkum komutan ise önce çatışmaya girer, sonra zafere yönelir.” Bu doğrultuda askerlerine her zaman “beklenmedik rotalardan ilerlemelerini ve korunmasız noktalara saldırmalarını” tavsiye etmiştir. Ve ayrıca şöyle eklemiştir, “Askeri taktikler suyun akışı gibidir. Çünkü su, doğal seyrinde yüksek yerlerden kaçarak aşağıya doğru hızlanarak akar. Bu yüzden savaşta izlenmesi gereken yol, güçlü olandan kaçınarak zayıf olana saldırmaktır.”

“Başarısızlık, zayıf iradenin bir sonucu değil, zayıf stratejinin bir sonucudur.”
Sun Tzu’nun verdiği bu öğütler, belirli bir hedefe ulaşmanın en kolay yolunu bulmaya odaklandıkları için savaş meydanının çok daha ötesine uzanmaktadır. Yaklaşımları, günlük hayatta karşılaştığımız iş büyütme, hedef belirlemeden kilo verme ve alışkanlık oluşturmaya kadar her şeye uygulanabilir. Şimdi bu askeri stratejileri günlük hayatımıza nasıl uygulayacağımızdan bahsedelim.Sun Tzu, ordusunu asla arazinin kendi lehine olmadığı bir savaşa götürmez ve düşmanın en güçlü olduğu noktaya saldırarak başlamazdı. Benzer şekilde, önce alışkanlıklarımızda kolay iyileştirmeler yapmalı, gücümüzü oluşturmalı ve en zor noktalara saldırmak için daha iyi bir strateji oluşturmalıyız.

Örnek 1:

Sun Tzu: “Sadece savunmasız yerlere saldırırsanız, bu tür saldırılarınızda başarılı olacağınızdan emin olabilirsiniz.”

Uyarlanmış: “Yalnızca sürdürmesi kolay alışkanlıklar geliştirirseniz, alışkanlıklarınızda başarılı olacağınızdan emin olabilirsiniz.”

Örnek 2:

Sun Tzu: “Ne zaman savaşıp ne zaman savaşmayacağını bilen kazanacak.”

Uyarlanmış: “Hangi alışkanlıklardan başlayacağını ve hangilerini daha sonraya bırakacağını bilen kendini geliştirecek.”

Örnek 3:
Sun Tzu: “Zeki bir general, ruhu keskin ve mücadeleci bir ordudan kaçınır, ancak halsiz ve geri dönmeye meyilli olduğunda ona saldırır.”

Uyarlanmış: “Bu nedenle zeki bir kişi, kötü alışkanlıkların en güçlü olduğu alanlardan kaçınır, ancak zayıf oldukları ve değiştirilmesinin kolay olduğu yerlerde onlara saldırır.”

Daha iyi bir birey olmak sadece bir irade veya iş etiği meselesi değildir. Aynı zamanda bir strateji meselesidir. İnsanların irade eksikliği veya değişme isteksizliği olduğunu varsaydığı şey, genellikle kötü ortamlarda iyi alışkanlıklar oluşturmaya çalışmanın bir sonucudur.

Daha uzun süre kitap okumaya çalışıyorsanız, bunu video oyunları, Netflix ve televizyonla dolu bir odada yapmayın. Daha az rahatsız edici bir ortama geçin.
Hedeflerinizi yıkan insanlarla çevriliyseniz, projeleriniz üzerinde farklı bir yerde çalışın veya benzer fikirlere sahip insanlara ulaşın.
Edindiğimiz alışkanlıkları kolay yerlerde geliştirebilir ve zorlandığımız anlarda is durumu yeniden tanımlayabiliriz. Kulağa basit geliyor, ancak kendimizi ne sıklıkla zorlu savaşlarda savaşırken ve kolay olanları görmezden gelirken buluyoruz? Zor savaşlarla mücadele etmek için bolca zaman var. Önce kolay savaşları kazanalım.

“Kolaylaştırınız! Zorlaştırmayınız! Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz! Birbirinizle anlaşın, iyi geçinin, ihtilâfa düşmeyin!” (Buharî, 3:72
Kaynak

This post is also available in: English

Kategoriler: Başarı

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version