Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

Tercih 2021

Tercih 2021

Tercih Yapacak Adaylar İçin Faydalı, Bilgilendirici ve İlham Dolu İçerikler

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü, bir diş hekiminin çeşitli prosedürler uygulanırken ihtiyacı olabilecek malzemelerin ayarlamasını yapan “diş teknikeri” yetiştirmeyi amaçlayan bir bölümdür. Belirli yerlerde çalışma imkanı bulmanıza rağmen, kolayca iş sahibi olabileceğiniz nadir bölümlerden biridir. Bölüm dersleri vb. konular hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak isterseniz, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Nedir?

ağız ve diş sağlığı bölümü
Bir önlisans programıdır ve amacı yanında çalışacağı diş hekimine çeşitli malzeme hazırlıklarında (diş teli, dolgu gibi) yardımcı olacak kişiler yetiştirmektir. Günümüzde en çok tercih edilen sağlık bölümlerinden biridir.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Ağız ve Diş Sağlığı bölümü bir önlisans programı olduğundan eğitim süresi 2 yıldır. Öğrenciler gerekli mezuniyet koşulları ve 120 AKTS’lik gerekliliği yerine getirdiklerinde mezun olabilirler.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bu bölümde eğitim görecek öğrenciler 4 yarıyıllık süre boyunca aşağıdaki derslerden sorumludurlar:
● Dental Anatomi ve Morfoloji,
● Temel Mikrobiyoloji,
● Ağız Diş Sağlığına Giriş,
● Dental Maddeler ve Alet Bilgisi,
● Ağız, Diş, Çene Hastalıkları Cerrahisi,
● Sterilizasyon Esasları ve Yöntemleri,
● Ağız, Diş, Çene Radyolojisi ve Korunma Yöntemleri,
● Diş Hekimliği Klinik Yardımcılığı,
● Koruyucu Diş Hekimliği,
● Muayene Yönetimi ve Hasta Kayıt

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Ağız ve Diş Sağlığı mezunu kişiler devlet ve şehir hastanelerinde diş doktorlarının asistanlığını yapar. Özel hastanelerde ve kliniklerde ”diş teknikeri” unvanıyla çalışabilirler.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Mezunlarının Diğer Görevleri Nelerdir?

● Hekim, hastanın ağız yapısına göre gerekli ölçüleri alır, diş Teknikeri ise hazırlanacak protezi, diş telini ve benzeri diğer malzemeleri alınan ölçülere göre hazırlar veya hazırlanmasını sağlar.
● Hastaların tedavileri esnasında hekimlere yardımcı olurlar. Diş hekimleri tarafından verilen görev ve hizmetleri yerine getirmekle mükelleftirler.
● Kendisine teslim edilen araç ve gereçlerin muhafaza edilmesinden sorumludurlar ve bunların her türlü israflarına engel olurlar.
● Ağız ve Diş Sağlığı merkezlerinde kullanılan tıbbi araç ve gereçleri toplar ve enfeksiyon riskini azaltmaya yönelik olarak sterilizasyon ve dezenfeksiyon işlemlerini yapar veya yapılmasını sağlarlar.
● Steril olmuş tıbbi araç ve gereçlerin kliniklerde kullanılmak üzere gerekli şekilde dağıtılmasını sağlar.
● Çalıştığı birimin temizliği ve düzenini sağlar.
● Üst yönetimin vereceği görev alanı ile ilgili diğer görevleri yapar.
● Evsel ve tıbbi atıkların ayrılarak atılmasını sağlar.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Ağız ve diş sağlığı teknikeri olmak isteyen kişilerin merak ettiği hususlardan birisi de bu meslekteki kişilerin ne kadar maaş alacak olduğudur. Kişilerin para kazanabilecekleri bir iş sahibi olmak istedikleri göz önüne alındığında bu bölüm oldukça iyi bir maaşa sahiptir. Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde çalışan bölüm mezunları oldukça güzel maaşlar alabilirler. Ancak özel hastaneler veya laboratuvarda çalışan kişilerin maaş alımları değişiklik gösterebilir.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümünün İş Olanakları Nelerdir?

Bölümün mezunları hem özel sektör hem de devlet kurumlarında çalışma şansına sahiptir. KPSS sınavına girip atanma şansı yüksek olan bölümlerden biridir. Belli başlı yerleri sıralayacak olursak diş teknikeri unvanlı kişiler aşağıdaki yerlerde iş bulma şansına sahiptirler.
● Ağız ve diş sağlığı merkezleri,
● Devlet hastaneleri,
● Üniversitelere bağlı üniversite hastaneleri,
● Eğitim ve araştırma hastaneleri,
● Özel hastaneler,
● Diş protez laboratuvarları
● Özel klinikler

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümünün Geleceği Nedir?

Belirli yerlerde çalışma imkânı bulunan bir bölüme göre iş bulma olasılığınızın da bir o kadar yüksek olduğu bölümlerden biridir. Gittikçe artan klinikler ile diş hekimine yardımcı olacak personel sayısı da fazlasıyla artmaya başladı. Bir bakıma bu iki meslek birbiriyle orantılı gidiyor diyebiliriz. Fazlasıyla popüler olan bu bölümün geleceğinin de parlak ve popüler olacağına şüphe yok!
Diğer tüm üniversite bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz.

This post is also available in: English

Kategoriler: Eğitim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version