2019 Yılı Nobel Ödülü Fizik Alanında Sahiplerini Buldu

Bilim Hayvanı

Bilim Hayvanı

Bilim yolunda koşulmaz, ağır ağır ilerlenir.

2019 yılı Nobel Fizik Ödülüne layık görülen araştırmacılar belli oldu. Nobel Akademisi bu yıl ödülü iki ayrı dalda toplamda üç araştırmacıya ödülleri takdim etti. Nobel Akademisi yaptığı açıklama ile ödüllerin verilme aşamasında değerlendirmenin insanlığın uzayla ilişkisine yaptığı katkılara bakılarak seçildiğini açıkladı.

Nobel Fizik Ödülü 2019’da Princeton Üniversitesi’nden Profesör James Peebles “Evren ve Dünya’nın evrendeki evrimi hakkındaki anlayışımıza katkılarından dolayı” ödüle layık görüldü.

Cenevre Üniversitesi’nden Profesör Michel Mayor ve Cambridge Üniversitesi’nden Profesör Didier Queloz, “fiziksel kozmolojideki teorik keşifler için” ve “Güneş tipi bir yıldızın yörüngesinde bulunan bir dış gezegenin keşfi için” Nobel Fizik Ödülü’nün sahibi oldu.

James Peebles’in fiziksel kozmolojiye ilişkin görüşleri, tüm araştırma alanını zenginleştirdi ve son elli yıl boyunca spekülasyondan bilime, kozmolojinin dönüşümü için bir temel hazırladı. 1960’ların ortasından beri geliştirilen teorik çerçevesi, evren hakkındaki çağdaş düşüncelerimizin temelidir.
Ekim 1995’te Michel Mayor ve Didier Queloz , güneş sistemimizin dışındaki bir gezegenin, bir dış gezegenin, ev galaksimiz Samanyolu’nda güneş-tipi bir yıldızın yörüngesinde bulunduğunu ilk kez keşfettiler. Güney Fransa’daki Haute-Provence Rasathanesi’nde ısmarlama enstrümanlar kullanarak, güneş sisteminin en büyük gaz devi Jüpiter ile karşılaştırılabilir bir gaz topu olan 51 Pegasi b gezegenini görebildiler.
Bu keşif astronomide bir devrim başlattı ve o zamandan beri Samanyolu’nda 4.000’den fazla exoplanet bulundu. İnanılmaz boyutlarda, formlarda ve yörüngelerde, garip yeni dünyalar keşfedildi. Gezegensel sistemler hakkındaki ön yargılı düşüncelerimize meydan okuyorlar ve bilim insanlarını gezegenlerin kökenlerinin arkasındaki fiziksel süreç teorilerini gözden geçirmeye zorluyorlar. Dış gezegenleri aramaya başlamak için planladığımız çok sayıda projeyle, sonunda diğer yaşamın orada olup olmadığının ebedi sorusuna bir cevap bulabiliriz.
Kategoriler: Gündem

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version