Gezegendeki En Üretken İnsanların Edindiği 4 Basit Alışkanlık

Melike Çalkap

Melike Çalkap

Editör @ceotudent

Sıradan bir günde bile farkında olmadan yapmak istediğimiz şeyler için pek çok fedakarlık gösteriyoruz. Bunun en basit örneklerinden biri uyku.
Zaman yönetimi hakkında her gün binlerce şey yazılıyor. Fakat uygulamak hepimizin ertelediği ya da disiplinli hale getiremediği bir süreçten ibaret. Yapılacaklar listeniz dolup taşarken üretiyor olmaya da devam etmelisiniz. Peki bizimle aynı gezegende yaşayıp bunu başaranlar nasıl başarıyor? Sadece basit alışkanlıkları bir araya getirerek…

1) Aklınızda Daima Bir Hedef Olmalı

Bu maddede yeni bir şey yok. Ama bilmeniz gereken bir şey var. Yazar Stephen Covey tam olarak şuna dikkat çekiyor:

“Nereye gittiğinizi bilmiyorsanız, muhtemelen oraya kadar çıkamayacaksınız.”

Önce nereye gideceğinizi bilin, sonra odaklanın. Neyi, neden yaptığını bilmeyen birinin başarı hikayesine rastlamanızın oldukça güç olduğunu unutmayarak ve bu maddeyi hayatınızın her alanına yayarak uygulamaya başlayabilirsiniz.

2) Küçük Şeylere Büyük Zaman Ayırmayı Bırakmalı

Bu madde de ise size örnek verebileceğim çok basit bir şey var: Akıllı cihazlar… Günlük hayatımızda onlara ne kadar çok yer verdiğinizi çoğunlukla fark etmiyorsunuz bile. Vaktimizin yarısını bir anda alıp götürdüklerinde şaşkınlığa uğruyoruz. Uygulamaya ilk olarak hayatınızda onlara daha az yer vererek başlayabilirsiniz.
Stresli geçirdiğiniz bir günün sonunda biraz rahatlamak ve kafanızı önemi olmayan şeylerle meşgul ederek dağıtmak çok olası gelse de ertesi günün stresinden arınmak için daha verimli şeylere daha makul zaman ayırmanın çok daha yararlı olacağını deneyimlemek isteyebilirsiniz.

“Hiçbir zaman yapman gereken şey için uygun zamanı bulamayacaksın. Eğer zaman istiyorsan, şimdi yapmalısın. ” -Charles Buxton


3) Einstein Pencerenizi Bilin

Temel olarak Albert Einstein Penceresi, bir durumu deneyimlemenizin en muhtemel olduğu zamandır. Kendiniz hakkında bilgi edinin, bu süre zarfında en önemli ve zorlu çalışmalarınızı planlayın. Günün hangi saati daha etkin olduğunuzu öğrenin. Kendinizi keşfe çıkın. Unutmayın ki, herkesin bir gün içerisinde üretkenliğinin en üst seviyede olduğu bir zaman dilimi vardır.

4) Yapılacaklar Listenizi İkiye Ayırın

Bir ayda yapmanız gereken tüm görevleri listeleyip sonrasında da bunların sadece bir kısmına uyarak ayın sonunda başarı elde etmiyor oluşunuz bir şanssızlık eseri değil. Asıl yapmanız gereken; birinci yapılacaklar listenizde uzun vadeli hedefler belirleyerek hareket etmek, ikincisinde ise o gün başarmak için ihtiyaç duyacağınız görevleri içeren bir tabloyla harekete geçmek olacaktır.
Her günü tamamlamak için bir ay sürecek bir görevle yapılacaklar listesi taşımak hiçbir şey değiştirmeyebilir ancak bilinçaltınızda işlerinizi yapma yeteneğinizi etkiler. Gerçekleştirdiğiniz hedef, ilk etapta yapmanız gereken şey olmayabilir. Bu yolda stratejik olun. Kendinizi ve ne istediğinizi anlamaya çalışın. Bu alışkanlığı hayatınızın bir köşesine oturtun ve deneyimin başarıyı getirmesine izin verin.

“Başarı, asla yapılacaklar listesinin en altına inmiyor.” -Marissa Mayer

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version