Bildiklerinizi Unutun: Daha Zeki Olduğunuzu Gösteren 10 ‘Kötü’ Alışkanlık

Dilara Avlupınar

Dilara Avlupınar

Boğaziçi Ekonomi

Kötü alışkanlıklarla ilgili bir şey söyleyeyim; uç noktalara gittiğinizde hepsi size zarar verir, küçük bir doz ise sağlıklı bir yaşamın parçası olur. Örneğin; pasaklı bir masada çalışmak istemezsiniz, ancak üzerinde hafif bir kargaşa olan masa sizi daha yaratıcı yapar. Annenizin, öğretmeninizin, iş arkadaşınızın söylediğinin aksine sizin için faydalı olabilecek 10 kötü alışkanlığa bir göz atın.

1) Ertelemek

Yazar ve profesör Adam Grant erteleme ile ilgili fikrimizi biraz genişletmemiz gerektiğini savunuyor. Ona göre bir şeyleri ertelemek sadece tembellik anlamına gelmiyor, aynı zamanda, doğru zamanı beklemek olarak da düşünülmeli. Başka bir deyişle, işlerinizi ertelemek yaratıcılığınızı artırmaya yarayabilir. Çünkü aslında erteleyerek, fikrinizi geliştirmek için kendinize bir şans veriyorsunuz.




2) Tırnak yemek

Yapılan bir araştırmaya göre küçüklüğünde tırnaklarını yiyen kişilerde alerji görülme olasılığı azalıyor. Tırnak yemenin uzun süreli kötü etkileri olmasa da tırnağın etrafındaki deriye hasar vererek sizi enfeksiyona karşı daha hassas bir hale getiriyor.


3) Geç kalmak

Sürekli olarak geç kalmak sizi düzensiz, daha da kötüsü saygısız göstererek kişisel ve profesyonel ilişkilerinize zarar verebilir. Öte yandan geç kalan insanların daha iyimser olduğunu söyleyebiliriz çünkü her zaman en iyisini umar ve beklerler.

4) Şikayetlenmek

Kimse sürekli şikayetlenerek can sıkan birisi olmak istemez. Yapılan son araştırmalar, düşünceli bir şekilde şikayetlenen kişilerin, şikayetlerini basitçe açığa vuranlara göre daha mutlu olduğunu ortaya koydu.

“Etkili bir şikayet, düzeltilebilecek ve düzeltmek için güce sahip olan birine hitap edilen bir konu hakkındadır.” – Anisa Purbasari




5) Sakız Çiğnemek

Bir iş görüşmesinde sakız çiğnemek kabalıktır, bunu yapmayın. Ancak yalnız kaldığınız zamanlarda sakız çiğnemek üretkenliğinizi artırmak ve rahatlamak için harika bir yöntemdir.

6) Dağınıklık

Eğer dosyalarınız arkadaşınızın masasına kadar geldiyse masanızı toplama vakti gelmiş olabilir. Dağınıklığınızı kendinize sakladığınızı varsayarak, karmaşık bir şekilde çalışmanın pek çok faydası vardır. Örneğin dağınıklık insanları daha hedef odaklı ve üretken hale getirir.


7) Kıpırdanmak

Oturduğunuzda sürekli bacağını sallayarak tüm masaya sallayanlardan mısınız? Bunu, patronunuzla bir toplantıda yapmak istemezsiniz. Ancak yapılan araştırmalara göre oturduğu yerde kıpırdanan insanlar kıpırdanmayanlara göre daha düşük ölüm oranına sahip.




8) Dedikodu Yapmak

Dedikodu yapmak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabiliyor. Sizinle bir deney paylaşayım; bir doğruluk-cesaret oranında hile yapıldığını gözlemleyenlerde kalp ritmi artıyor. Araştırmacılar bu katılımcılardan birbirlerine not yazmalarını istediğinde bir kısmı hile yapanlarla ilgili bir şeyler yazarak kendilerini daha iyi hissediyor ve kalp ritimleri normale dönüyor.


9) Hayalcilik

Aslında, 2010 yılındaki bir araştırma sürekli hayallere dalmanın insanları daha mutsuz yaptığını gösterdi. Ancak bilinçli olarak kendinize bir kaç dakika ayırıp zihninizi uzaklara götürmek sizi daha üretken ve yaratıcı yapıyor.




10) Konuşurken Takılmak

Konuşurken eee, ııı, ummm gibi kelimeler kullanmak çok profesyonel görünmüyor. Ancak araştırmalar bu tarz sözcüklerin, dinleyicilerin daha iyi anlamasına ve söylenenleri hatırlamasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Dahası, çalışkan insanların bu tarz sözcükleri kullanmaya daha meyilli görünüyor.

Biraz daha şaşırmak isterseniz;
Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version