Zomorodi’nin Bir Haftada 20 Binlere Ulaşan Projesiyle Telefonunuza Meydan Okuyun

Elif Özçakmak

Elif Özçakmak

İTÜ - İşletme Mühendisliği | Editör @ceotudent

Gün içerisinde telefonunuza kaç kez bakıyorsunuz?
Günde kaç saatinizi sosyal medyada geçiriyorsunuz?
Teknolojinin hayatımıza bu denli hızla entegre olmasıyla ona bağımlılığımız da hızla artıyor. İnsanlar yalnızca maillerini kontrol etmek için bile olsa telefonu eline aldığında sosyal medya hesaplarına da şöyle bir göz gezdirmeden bırakamıyor. Bu yüzden, oldukça önemli olan bu konuyla ilgili, izlediğim bir TED konuşmasını sizlerle paylaşmak istedim.
Bir gazeteci olan Manoush Zomorodi, iPhone’ların çıktığı zamanla aynı zamanda çocuğu dünyaya geldiğinde, onunla ilgilenirken bu kadar sorumluluk dolu yaşam sürecinde sıkılmaya başladığını fark ediyor. Sonunda hem sıkıntısını gidermek hem de dış dünyada olup bitenden uzak kalmamak için bir iPhone satın alıyor. Sonra, sıkıldığı her zamanını telefonla doldurmaya başlıyor ve bunu yaparken, sıkılmadığını fark ediyor. “Zaten yalnızca sıkıcı insanlar sıkılmaz mı?” diyor konuşmasında.
Bunun üzerine, insanların sıkılma nedenlerini, sıkılma duygusundan nasıl kurtulabileceğimizi merak etmeye başlıyor. Psikologlarla, nörobilimcilerle konuştuğunda öğreniyor ki, sıkıldığımızda aslında beynimiz bir çeşit otomatik pilot durumuna geçiyor ve beynimiz bilinç dışı düşüncelere geçebiliyor.

“10 yıl önce, iş yerinde, odaklandığımız şeyi 3 dakikada bir değiştirirdik ancak şimdi bunu 45 saniyede bir yapıyoruz. Ortalama bir insan, e-postalarını günde 74 kez kontrol ediyor, bilgisayarda yaptığı işi 566 kez değiştiriyor.”

diyen Zomorodi, insanların stres miktarı arttıkça, dikkatlerini bir işten başka bir işe daha hızlı kaydırdıklarını fark ettiklerini söylüyor ve bu döngüyü kırmak için bir proje başlatmaya karar veriyor: “Bored and Brilliant”.
Tahmin ettiğinden daha fazla insanın kaydolduğu, bu bir çeşit “telefona meydan okuma” projesinde insanlara her gün, “onu cebine koy”, “uygulamayı sil” gibi e-postalar gönderiliyor.
Bu projeye kaydolanlardan bazılarının anlattıkları şöyle:
Amanda Itzko: “Kendimi zor tutuyorum. Biraz çılgın olduğumu hissediyorum çünkü bir odadan diğerine geçerken, asansörde ve -bunu sesli bir şekilde söylemekten gerçekten utanıyorum- arabada telefonu kullandığımı fark ettim.”
“Ben Los Angeles’tan Liam ve Twitter’ı, Facebook’u Instagram’ı, Tumblr’ı, Snapchat’i ve Vine’ı bir hamlede sildim. Başlangıçta, bu duygusal olarak utanç verici bir deneyimdi. Bildirim olmayan ekrana baktığımda kendimi tuhaf bir şekilde yalnız hissettim. Ancak sosyal ağları ne zaman düşüneceğime veya onları ne zaman kullanacağıma kendim karar vermeyi sevdim, benim adıma bu konuda karar verme gücünü telefonumdan almış oldum. Bu yüzden teşekkür ederim.”
Sonuç olarak, bir haftada 20,000 kişi “Bored and Brilliant”a katılmış oldu. Bunların %90’ı, telefonda geçirdikleri vakti azalttı. %70’i daha fazla düşünecek zaman buldu. Zomorodi, katılımcılardan daha iyi uyumaya başladıkları, daha mutlu oldukları şeklinde geri dönüşler aldı. Onun için en güzeli ise “zihinsel bir kış uykusundan uyanmış” gibi hissettiğini söyleyen nottu.
Manoush Zomorodi konuşmasını bitirirken, bir sonraki sefere telefonunuzu elinize aldığınızda ne için bakacağınızı unutmamanızı söylüyor. “E-postalarınızı kontrol edecekseniz, tamam, bakın ve çıkın ancak aşırı yoğunlaştığınız işten biraz kafanızı dağıtmak içinse, biraz mola verin. Hiçbir şey yapmadığınız zaman, en yaratıcı ve üretken olduğunuz zamandır.” Diyor ve ekliyor: “Başlarda tuhaf ve rahatsız edici gelebilir, ancak sıkılmak gerçekten parlak fikirlerin önünü açabilir.”
Kategoriler: Psikoloji, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/