Yüksek Duygusal Zekaya Sahip Kişilerin 7 Karakteristik Özelliği

Duygusal zeka iş yerinizde ne kadar iyi olduğunuzu belirler. Peki siz bunu tanımlayan özelliklere sahip misiniz?
Duygusal yetenekleriniz elinizde değilse, kendinize ait bilince sahip değilseniz, sıkıntılı duygularınızı çözemiyorsanız ve empatisini yapamıyorsanız ne kadar akıllı olursanız olun etkili ilişkiler kuramazsınız.
Daniel Goleman, duygusal zeka üzerine araştırmalar yapan ve bu konuya önderlik eden tanınmış bir yazar.. “Duygusal zeka yani EQ neden IQ’dan daha çok öneme sahip” diyor ve kendini insanları başarılı kılan şeyleri bulmaya adıyor.
Peki duygusal zeka tam olarak nedir?

1) Kendi duygularınızı ve başkalarının duygularını doğru olarak tanımlama becerisi.

2) Duyguları kullanma, bunları görev gibi düşünerek problem çözme noktasında uygulama becerisi.

3) Duyguları yönetebilme yeteneği ,kendi kontrolünüz dahil olmak üzere bir başkasını sakinleştiren veya neşelendiren yetenek.

Duygusal zeka kavramı ilk olarak 1990 yılında Yale Üniversitesi’ndeki psikologlardan John D. Mayer ve Peter Salovey’in akademik dünyaya sunduğu raporla hayatımıza girmiştir. Goleman ise kavramı incelemeye gitmiş ve bulduğu verilerle duygusal zeka ile şirket başarısı arasında doğrudan bir ilişki olduğunu savunmuştur.
– Yüksek düzeyde duygusal zekaya sahip kişilerin bu zekası çalışanlarını anlamalarına, son başvuru tarihleri gibi önemli tarihleri kaçırmamalarına ve kendilerine güvenmelerine yardımcı olur.
– Kişiler duygusal zekaya sahip olduklarında müşteri eleştirilerinden rahatsızlık duymazlar, kendilerini rahatsız hissetmekten çok sonuçlara odaklanmayı tercih ederler.
– İş yerinde IQ’ları benzer iki kişi var ise yüksek EQ’ya (duygusal zekaya) sahip olan taraf şirkete daha uygun olacaktır.
Goleman’ın dediği gibi hiçbir istihbarat, mesleki dünyanın bir parçası olarak gitgide daha önemli duygusal ve sosyal becerilerin eksikliğine yol açmaz. Bu temel özelliği nasıl tanımlayacağını biliyor musun? İşte duygusal zekası olan insanların 7 özelliği;
1) Onlar değişim ajanlarıdır: Yüksek duygusal zekalı insanlar değişimden korkmazlar. Yaşamın gerekli bir parçası olduğunu anlarlar ve adapte olurlar.
2) Kendilerini biliyorlar: Hangi konuda iyi olduklarını ve öğrenmeleri gereken şeyleri biliyorlar. Zayıf yönlerinin onları geride tutmadığının farkındalar. Çalışma ortamı için hangi durumların en uygun olduğunu bilirler.
3) Empati yapabiliyorlar: Duygusal zekanın en önemli özelliği başkalarıyla bağlantı kurabilmektir. İş arkadaşlarının veya müşterilerinin ne yaşadığını anlamak için kendileri karşı tarafın yerine rahatça koyabilirler.
4) Mükemmeliyetçi değiller: Son derece motivedirler. Mükemmelliğin imkansız olduğunun farkındadırlar. Hatalarından ders çıkartırlar.
5) Dengelidirler: Öz farkındalığı, hayatlarında sağlıklı bir profesyonel-kişisel dengenin önemini ve nasıl sürdüğünü doğal olarak bilirler. İyi yemek yerler, kaliteli uykuyu önemserler ve iş dışında bir hayatları olduğunun farkındadırlar.
6) Onlar merak ediyorlar: Doğuştan bir merak ve merak hissi onları olayların etrafında olmaktan hoşnut eder. Hak vermezler; onlar olasılıkları keşfederler. Sorular sorarlar ve yeni çözümlere açıktırlar.
7) Naziktirler: Her gün şükür etmek için bir nedenleri vardır. Hayatları hakkında iyi düşünürler. Eleştirilerin veya kötü niyetli insanların bunu etkilemesine izin vermezler.
Duygusal zekası yüksek insanlar iş hayatını daha zevkli hale getirmeyi ve dünyanın daha iyi bir yer olabileceğini biliyorlar. Peki siz onlardan mısınız?
Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/