Yeni Haftaya Başlamadan Dünya Gündemine Dair Bilmeniz Gereken 5 Şey (15 Eylül)

Bu haftanın dünya gündemine ve global piyasa hareketlerine yön veren 5 önemli olayına beraber bir göz atalım:

1) Google’a Tekelleşme Karşıtı Soruşturma Başlatıldı

ABD’de 50 eyalet ve bölge başsavcısı, Google’ın antitröst yasaları uyarınca (monopolizm ve tekelcilik karşıtı yasalar) ortak bir soruşturma başlattığını açıkladı.
Bu soruşturma bir dava değil. Google’ın çevrimiçi arama ve reklamcılık konusundaki hakimiyetinin antitröst düzenlemelerine aykırı olup olmadığını belirlemeye çalışacak.
Google, geçmişte de Federal Ticaret Komisyonun’nunca tekelcilik şüphesiyle soruşturulmuştu. Ancak soruşturma sonucunda herhangi bir büyük para cezasına veya şirketin zorla dağıtılması gibi tekelcilik karşıtı yaptırıma çarptırılmamıştı.
Google yeni açıklanan soruşturma hakkında henüz bir yorum yapmadı.

2) Çin, 16 ABD Ürününü Gümrük Vergilerinden Muaf Tutuyor

Çarşamba günü Çin, Trump yönetimi ile içerisinde oldukları ticaret savaşı dahilinde uygulanan yeni tarifelerinden (gümrük vergilerinden) 16 Amerikan ürünü için muafiyet verdiklerini açıkladı.
Amerikan sanayi gresi (endüstriyel yağ) ve çiftçi ve fabrikaların kullandığı birkaç hammadde artık yeni vergilerle karşı karşıya kalmayacak. Ancak hala tarifeler hala bu ürünler dışındaki ABD ihracat maddeleri için geçerli durumda.
Analistler, hamlenin gelecek ay yapılacak yeni ticaret müzakerelerinin öncesinde iyi niyet gösteresi veya ticaret anlaşmazlığının Çin ekonomisi üzerindeki olumsuz etkiyi yumuşatma çabası olarak değerlendirdiklerini belirtti.

3) İskoç Mahkemesi, İngiltere Başbakanı Johnson’ın Parlamento’yu Askıya Alma Kararını Yasa Dışı Buldu

İskoçya’da bir mahkeme Çarşamba günü Başbakan Boris Johnson’ın İngiltere Parlamentosu’nu askıya almasının, henüz bu kararı bozmasa da, yasadışı olduğuna hüküm getirdi.
Yargıtay hakimleri, Johnson’ın Meclis’i beş hafta süreyle durdurma kararına müdehale edip edemeyeceğinin belirlenmesinin İngiltere Yüca Divanı’na ait olduğunu söyledi.
İngiltere’yi bir anlaşma olsun ya da olmasın (no-deal Brexit ihtimali) AB’den çıkarma sözü veren Johnson’ın bu hamlesi, planlanmış Brexit tarihine iki aydan kısa bir süre kalmasına yakın geldi.
Meclisin askıya alınmasından hemen öncesi günlerde Johnson, İngiliz vekillerin Johnson’ın erken seçim çağrısını reddettikleri ve anlaşma yapılmayan bir Brexit’i (no-deal Brexit) engellemek amacıyla hazırlanan yasa tasarını onaylamasıyla bir dizi yenilgi yaşamıştı.

4) Netanyahu, Batı Şeria’daki Yerleşim Yerlerine El Koyma Sözünü Seçim Vaadi Olarak Yeniledi

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Salı günü, önümüzdeki haftaki seçimde tekrar seçilirse Ürdün Vadisi ve İsrail işgali altındaki Batı Şeria’daki diğer bölgelere de el koymayı planladığını duyurdu.
Netanyahu aynı zamanda “ABD ile koordineli olarak” harekete geçmek istediğini de belirtti.
Netanyahu, nisan ayında yapılan seçimlerden önce de benzer bir söz vermişti ve analistler bu söylemlerin oy kazanmak için kullanılan bir araç olarak görüyor.
1967’de Altı Gün Savaşı sırasında İsrail ordusunun ele geçirdiği Batı Şeria’da, 3 milyondan fazla Filistinli ve 400.000 İsrailli yaşıyor.
Netanyahu, Trump yönetiminin barış planının ilhak (alıkoyma) için bir fırsat sağlayacağını söyledi.

5) Yemenli İsyancılar Suudi Petrol Sahalarına Drone Saldırısı Düzenledi

Yemenli Husi isyancıları, Cumartesi günü Suudi Aramco tarafından işletilen dünyanın en büyük petrol işleme tesisine yapılan drone saldırılarının sorumluluğunu üstlendi.
Drone saldırları büyük bir yangın başlattı; Suudi Arabistan, yangınlarla ilgili yaralanmalar olup olmadığı net olmasa da, alevlerin kontrol altına alındığını söyledi.
Husi askeri sözcüsü, İran destekli isyancıların koordineli bir şekilde 10 drone havalandırdıklarını açıkladı. Suudi Arabistan’ın Husi karışımı bir koalisyonu desteklediği Yemen iç savaşının yakında bitmemesi durumunda daha fazla saldırı yapılabileceği konusunda uyardı.
Saldırı sonucunda çıkan yangınlardan yayılan duman bulutunun uzaydan görüldüğü bildirildi.
Kategoriler: Gündem

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version