Yeni Bir Dil Öğrendiğimizde Beynimizde Neler Oluyor?

Yabancı dil öğrenmek, günümüzde hepimizin olmazsa olmazlarından biri. Hem iş hayatında hem sosyal yaşantımızda yabancı dil, her insanın kendisini geliştirmek durumunda olduğu bir alan. Üstelik yabancı dil öğrenmenin beyin sağlığı için de oldukça olumlu faydalı olduğu bir gerçek. Yapılan araştırmalar, yaş fark etmeksizin yeni bir dil öğrenmenin, beynimizdeki yapısal ve işlevsel ağları değiştirdiğini söylüyor.
Penn State Üniversitesi’nde yapılan araştırmalarda, yeni bir dil öğrenmenin beyin yapımızda bölgeler arası iletişimi sağlayan ağların daha güçlü çalıştığını ortaya koydu. Öğrendiğimiz her yeni şey beynimizi daha da güçlendirir, bunu tıpkı spor yapmak gibi düşünebiliriz. Beynin belli alanlarını ne kadar çok çalıştırırsak, bu alanların birbiriyle olan iletişimi de o kadar başarılı oluyor.

Peki ya araştırma nasıl mı yapıldı?

Penn State Üniversitesi’nden ekipler anadili İngilizce olan farklı yaşlarda 38 gönüllüyü bir araya getirdiler. Gönüllülerin Mandarin Çince’sine ait kelimeleri öğrenme süreçleri esnasında beyin aktivitelerini gözlemlediler. 38 kişiden oluşan gönüllü grubunun yarısı dil dersleri alırken, diğer yarısı da kontrol grubu olarak görev aldı ve 6 haftalık bir süre boyunca gönüllülerin beyin taramaları gerçekleştirildi. Araştırma başlamadan önce ve araştırma gerçekleştikten sonra, toplam 2 kez fMRI taramasından geçtiler. Sonuçlar kıyaslandığındaysa, beynin fiziksel yapısında ciddi değişimlere rastlandı.
Derslere katılan grup üyelerinin, beyin yapılarında değişikliğe rastlandı. Öncelikle beyin ağlarının daha iyi bütünleştiği görüldü; bu durum, daha esnek, daha hızlı ve daha etkili öğrenme anlamına geliyor.
Araştırmacılar, beynin öğrenme sırasında aktive olan belirgin bölgelerinin arasındaki bağlantıların gücünü ve yönünü analiz ettiler. İki bölge arasındaki bağlantılar ne kadar güçlüyse, o kısım birlikte bütün bir ağ olarak daha hızlı ve daha verimli çalışabiliyordu.
Psikoloji, Dil bilimi ve Bilişim Teknolojileri Bilimi Profesörü Ping Li, araştırma ile ilgili bir basın açıklamasında şunları söyledi:

“Asıl ilginç olan ise, önceki çalışmaların aksine, beynin düşündüğümüzden daha da plastik olduğudur. Hala anatomik değişimleri görebiliyoruz –ki bu durum yaşlanma açısından oldukça cesaret verici.”

Kategoriler: Bilim, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/