Veri ya da Rapor Sunumuna Dair İşinize Yarayabilecek 7 İpucu

Yağmur Avvurur

Yağmur Avvurur

Founder @ceotudent

Rapor hazırlamak, pazar araştırması yapmak, detaylı veri toplamak bir stajyerin olmazsa olmaz görevlerindendir. Stajyer olmak bir yana kendi işinizi kuracak olsanız dahi bir hizmetinizi bir müşterinize pazarlarken de aslında benzer şeyleri yapıyor olacaksınız.

Bir araya getirdiğiniz sonuçları bir topluluğa ya da bir insana sunarken doğru aktarımlar yapmalısınız. Sunum sonunda karşınızdaki insanın aklında ne kadar az soru işareti kalırsa teknik olarak o kadar başarılı bir sunum gerçekleştirmişsiniz demektir. Peki bu nasıl olacak? İşte bir veriyi ya da bir raporu daha etkili sunabilmeniz için bazı ipuçlarını bir araya getirdik.

1) Görsellik katmayı ihmal etmeyin.
Görsellik en büyük ve en güçlü pazarlama silahlarından biridir. İnsanlar görmeyi dinlemekten daha inandırıcı bulurlar. Sıkıcı metinler yerine eğlenceli görsellerle içselleştirmelerini sağlayın. Fakat bunu da abartmayın. İçinde bulunduğunuz durum bir bilgi aktarımından bir çizgi roman anlatımına dönüşmesin.
veri1

2) Karşınızdaki insanı tanımaya çalışın.
Veriyi ya da raporu sunduğunuz kişiyi tanımanız size kolaylık sağlayacaktır. Özellikle yoğunlaştıkları noktaları, dikkatlerini çeken şeyleri, sizi ne ölçüde inandırıcı bulacaklarını önceden kestirebilmeniz sunumunuzu onların gözünde daha da mükemmel bir hale getirebilmenize olana sağlayacaktır.
veri2

3) Kararlı olun.
Sunumu hazırlarken ne tür verileri nerelerde kullanacağınızı ve bu verilerin sizi nasıl bir sonuca ulaştıracağını önceden belirleyin. “Ben bir başlayayım da devamı gelir” gibi bir düşünce tarzı sizi başarısız bir sunum yapmaya mecbur bırakacaktır.
veri3

4) Veriyi yönetin.
Bulduğunuz bir veriyi sunumunuza olduğu gibi eklemeyin. Sizin ihtiyacınız olan bilgi o verinin üzerinden bir hesaplama yapılarak bulunması gereken bir bilgi olabilir. Bu tür bir dikkatsizlik sunum sırasında sizi içinden çıkılmaz bir hale sokabilir. Sunum sırasında uzun hesaplamalarla ya da zaman gerektiren yorumlamalarla uğraşıp kitlenizi de bu işin içinden çıkılmayacak konuma sokmak yerine veriyi iyi yönetip onu sunumuza doğru detaylarla, doğru yorumlarla ekleyin.
veri4

5) Dürüst olun.
İş hayatında söylenen yalanlar kısa vadede kurtarıcı, uzun vadede baş belasıdır. Siz ne oranda dürüst olursanız olun rakamlar ya da analitik sonuçlar yalan söylemez. Bu yüzden sunumunuzda doğru verilere yer verin.
veri5

6) Sunmadan önce iş arkadaşlarınızla paylaşın.
Farklı bir gözün incelemesi her zaman için iyi sonuçlar doğurur. Hazırlanma sürecinde onca verinin arasında kafanız mutlaka belirli noktalarda karışmıştır. Sunum gününden önce, iş arkadaşlarınızla birlikte genel bir kontrol yapmanız hem kendinize hem de verilerinize olan güveninizi artıracaktır.
veri6

7) Sorulara hazır mısınız?
Bu konuda çekincelerinizin olması sunumunuza yeterince hakim olmadığınızı ve bunun farkında olduğunuzu gösteriyor. Ya da beklemediğiniz yerden gelecek olan sorulara hazırlıksızsınız. Tüm bu durumlara karşı sunumdan önce olası soruları belirleyip kendinize göre belirli cevaplar oluşturabilirsiniz.
veri7
facebook-paylasnew-twitter-paylas

 

Kategoriler: Girişimcilik, İş, Strateji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/