Uygulama Üçgeni ile Daha Üretken Bir Yaşamın Kapılarını Aralayın

Batıhan Dizdaroğlu

Batıhan Dizdaroğlu

batihandizdaroglu.com

Üretkenlik konusunda herkesin söyleyeceği, yazıp çizebileceği bazı öneri ve alternatifleri vardır. Halihazırda sahip olduğumuz birçok sorumluluğun üstüne kendimizi geliştirmek için birtakım hedeflere ve kişisel yaşamımızla ilgili hobi ve etkinliklere sahip olabiliriz. Üretken olmanın ön koşulu organize bir yaşamdır. Görev, hobi, etkinlik; yapmanız gereken her ne ise eğer yeteri kadar düzenli ve organize olabilirseniz zamanınızı ve enerjinizi oldukça verimli ölçüde kullanabilir, yorgunluk ve yoğunluğun kurbanı olmaktan kurtulabilirsiniz.

Yaşamınızı daha organize ve üretken bir hale getirmek için benim ve binlerce insanın kullandığı bir yöntemi de denemenizde fayda olacaktır: “Uygulama Üçgeni”
Adı olmayan bir şeylere isim takma konusunda iyi olmasam da “uygulama üçgeni” bahsedeceğim sistem ve süreci iyi tanımlamaya yeterli. Sistemin önermesi basit: “Telefonunuza ve bilgisayarınıza indirebileceğiniz 3 farklı uygulama ile daha organize ve üretken bir yaşamın kapısını aralayın.”

Peki bu üç uygulama nedir?

Uygulama üçgeni; bir not defteri, bir to-do-list ve bir takvimden oluşuyor. Her biri için telefonunuzun uygulama dükkanında onlarca farklı alternatif mevcut. Ancak ben tavsiye edebileceğim uygulamaları da içerecek şekilde üçgenin her bir köşesini ayrı ayrı inceleyelim.

Not defteri

Eğer kişisel hayatta da telefonunuza küçük notlar alıyorsanız; not defterini kullanmak sizin için bir çocuk oyuncağı olacaktır. Ancak burada bahsettiğim, not defterini kişisel organizasyonunuzun tamamında etkili bir biçimde kullanmak. Sadece basit birtakım notlar almanın ötesinde; kişisel uğraşılarınıza, akademik ve iş hayatınıza ve kurumlarda aldığınız görevlere dair süreçleri de not ettiğiniz bir uygulama. Yaşamınızın her bir alanıyla ilgili ayrı not defteri oluşturarak bilgi ve süreçlerin birbirine karışmadan organize olarak yürümesini sağlayabilirsiniz. Bu konuda benim önerebileceğim en iyi uygulama Evernote.

Evernote, telefon uygulaması, web sürümü ve masaüstü sürümüyle her an her yerden notlarınızı alabilmenizi, okumak veya incelemek istediğiniz pdf ve belgelerinizi kaydedebilmenizi, Chrome eklentisi ile gezindiğiniz sayfalardan ekran görüntüleri kaydedebilmenizi ve daha birçok işi kolaylıkla yapabilmenizi sağlayan bir platform. Ücretsiz olarak da kullanabileceğiniz Evernote’u cüzi bir miktar ödeyerek premium üyelikle de kullanabilirsiniz.

To-Do-List

Gün içinde veya ileri bir tarihte yapmanız gereken irili ufaklı birçok göreviniz olabilir. Belli bir tarihe yetişmesini gereken bir ödevi teslim etmeyi unuttuğunuz zamanlar olabilir. Böyle durumlarla karşılaşmamak adına yapmanız gerekenleri organize edip bir düzenle yürütmelisiniz. Görevlerinizi kafanız karışmadan yapabilmeniz için to-do-list uygulamaları mevcut. To-do-list için önerebileceğim uygulama Todoist.

Todoist’i web üzerinden veya telefon uygulamasından ücretsiz kullanabilirsiniz. Ücretsiz kullanım yanında belirli bir ücret karşılığı daha gelişmiş özelliklerini de edinebilirsiniz.

Takvim

Takvim uygulaması, her telefonda mevcut. Ancak uygulama dükkanlarından da farklı özelliklere sahip takvimler de indirip hangisinin sizin için daha iyi olduğunu bulabilirsiniz. Takvim uygulaması olarak İPhone’un kendi takvimine ek olarak Google Calendar kullanıyorum. Google’ın diğer servisleriyle de eş güdümlü olması, Google Calendar’ı kullanmak için iyi bir sebep. Ancak yukarıda belirttiğim gibi bu konuda birden çok nitelikli uygulama mevcut.

Neden Uygulama “Üçgeni”

Bahsettiğim sistemde temel mesele, bu üç uygulamanın her birinin bir üçgenin köşeleri gibi birbiriyle bağlantısı olması. Üç farklı uygulamayı birbiriyle senkronize hale getirerek kullanmanız çok daha etkili olacaktır. Örneğin to-do-liste kaydettiğiniz bir görevinizin takviminizde çıkması bahsettiğim senkronizasyona iyi bir örnek.

Her insanın üretkenliğe erişimi farklı olabilir. Ancak farklı önerileri deneyerek size en uygun sistemi inşa edebilirsiniz. Ancak inanıyorum ki , kişisel yaşamımda kullandığım ” Uygulama Üçgeni ” artık daha üretken ve organize bir yaşam inşa etmenize büyük ölçüde katkı sunacaktır.

Kategoriler: Gelişim, Motivasyon, Strateji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/