Türkiye’den 7 Başarılı Kadın Girişimci

Yağmur Avvurur

Yağmur Avvurur

Founder @ceotudent

Son yıllarda iş hayatında aradığını bulamayan ya da tutkularının peşinden gitmek isteyen birçok azimli kadın girişimciliğe yöneliyor. Türkiye’de yalnızca bir kadın olabilmenin bile ne kadar zor olduğundan bahsederken girişimci bir kadının iş dünyasındaki ataerkil düzen karşısında sergilediği bu tutuma hayran kalmamak elde değil. İşte hayallerinin peşinden koşan o kadın girişimcilerin hikayelerini sizlerle paylaşıyoruz.

1) Demet Mutlu – Trendyol
29 yaşındaki Demet Mutlu Üçok, İstanbul, Lozan ve Tokyo üçgenindeki baş döndüren profesyonel kariyerine aniden ara verip Harvard’da MBA yapmaya başladı. Bir yıl sonra eğitimini dondurup, 300 bin dolar sermayeyle Trendyol’u kurdu. Ve 16 ayda değeri 150 milyon dolar olan bir şirket yarattı.

2) Gamze Cizreli – BigChefs
1968 doğumlu olan Cizreli, Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Mezun olduktan sonra 3 yıl Türk-Amerikan ortak savunma sanayi projesinde yer almış. Bu işin ona göre olmadığını düşünerek eşiyle 1994 yılında Ankara’da “Cafemiz” isminde bir kafeterya açmış. Ankaralıları ilk defa cappucino’yla, kreple, elmalı pay’la tanıştıran ikili, bir anlamda Ankara’nın yaşam tarzını değiştirdiğini söylüyor. Daha sonra bu sektörde küçük çaplı farklı girişimlerde de bulunduktan sonra kazandığı büyük deneyimler sonucu 2007’de Ankara’da ilk BigChefs’ini açan Gamze Cizreli, bugün Türkiye’nin en önemli kadın girişimcilerinden biri olarak anılıyor.

3) Başak Taşpınar Değim – Armut.com
Kişisel blogunda kendisinden “Girişimci Anne” diye bahseden Başak Taşpınar, Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği’nden 2000 yılında mezun olmuş. Ardından Koç Üniversitesi’nde MBA ve Loyola University Chicago MSIMC yüksek lisans programlarını bitirmiş. Çoğunluğu yurtdışında Revlon, Nielsen, Coca Cola gibi firmalarda yöneticilik yaparak geçen kurumsal kariyerini 2011 yılında bırakmış ve nakliyat, tamirci, marangozluk gibi hizmetleri iyi yapan kişilere ulaşmanın zorluğunu fark edip esnafla ona ihtiyacı olan müşteriyi bir araya getirecek Armut.com‘u kurmaya karar vermiş.

4) Aslı Gökdere – Evmanya.com
Bilgi Üniversitesi işletme Yüksek Lisansını tamamladıktan sonra, California Üniversitesi Irvine’da Dijital Pazarlama programını bitiren Gökdere, çalışma hayatına 2005 yılında Genpa’da başlamış. Sonrasında Kariyer.net’de Bölge Satış Müdürü olarak görevini sürdürmüş. Ev dekorasyon alanında blog yazarken, 2010 yılında bu alanda bir e-ticaret sitesi kurmaya karar vermiş.  Aldığı yatırımlarla da şirketini kısa sürede yüksek hacimli satışlara ulaştıran Aslı Gökdere’nin girişimcilik hikayesi bugün birçok genç kadına ilham kaynağı oluyor.

5) Gizem Yasa – Butigo.com
2005 yılında, Ekonomi eğitimini tamamlayarak University of Chicago’dan mezun olan Yasa, o sıralar aklında hukuk eğitimi almak olduğu için mezun olur olmaz New York’ta bir hukuk firması olan Wachtel&Masyr LLP’de çalışmaya başlamış. Buradaki görevine devam ederken bir yandan hobi olarak başladığı takı tasarımı işini profesyonel bir boyuta taşıyarak New York’ta kendi şirketimi kurmuş. Amerika genelinde New York, Connecticut, Rhode Island, Illinois ve Latin Amerika gibi yerlerde pek çok üst segment butikle çalışmaya başlamış. İstanbul’a yaptığı bir seyahat sırasında Harun Güner’in “Butigo” fikrini duyduktan sonra, önce Türkiye, sonra dünya çapında bir marka yaratma fikri karşısında inanılmaz heyecanlanarak ani bir kararla Türkiye’ye taşınma kararı almış ve Butigo’nun bir parçası olmayı seçmiş.

6) Deniz Ertaner – Bonvagon.com
Deniz Ertaner seneler boyu Morgan Stanley, Standard Chartered Bank gibi dünyanın en büyük bankalarında çalıştıktan sonra, Türkiye’deki elektronik ticaret pazarının canlılığını görüp, tabi girişimci ruhunun da etkisiyle dekorasyondan seyahate, sağlıktan sanata kadar farklı yelpazede birçok ürünün bulunduğu Bonvagon’u hayata geçirmeye karar vermiş.

7) Hande Çaydaşı – Bebeshop
Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra pek çok arkadaşı gibi o da bankacılığı tercih etmiş. İşini sevdiğini, bu sektörde parlak bir kariyeri olacağını düşünen Çaydaşı, 2004 yılında anne olmuş ve birden bire hayatının yönü değişmiş. Sağlıklı, kaliteli ve işlevsel pek çok anne-çocuk ürününü satın almak istediği halde ihtiyaç duyduğu ürünleri Türkiye’de bulmakta zorlanan Hande Çaydaşı, doğum iznini bitirip istifa etmesiyle 2005 yılında Bebeshop.com.tr’yi kurmuş. Ve başarı onun için de kaçınılmaz olmuş.

Listede adını göremediğiniz ve olması gerektiğini düşündüğünüz Türk kadın girişimciler varsa [email protected] adresi üzerinden e-posta yoluyla bizi bilgilendirmenizi isteriz. Bu sayede listemizi de genişletmiş oluruz. 🙂

Facebook'ta Paylaşnew-twitter-paylas

Kategoriler: Girişimcilik

Yorumlar (0) Yorum Yap

/