Tüm Kadınların İzlemesi Gereken 5 TED Konuşması

Dünyanın her yerinde kadın-erkek eşitsizliği günümüzde dâhi tartışılan konular arasında. Kadına biçilen birtakım roller birçok ülkede kadının ikinci sınıf vatandaş olarak görülmesine sebep olmakta. Hâlbuki bir toplumda kadın-erkek eşitliği o toplumun uygarlık düzeyini belirlemede en önemli kriterlerden birisidir. Bu yüzdendir ki; Ulu Önder Atatürk kadınlar ve kadın hakları adına böylesine bir mücadele vermiştir.

Kadınların gerek özel hayatında gerek iş hayatında yaşadığı sorunlar, kadının eksikliğinden değil; toplumsal sorunlardan kaynaklıdır. Toplumda cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına, kadın haklarını savunan dernekler ve sivil toplum kuruluşları birtakım faaliyetler sürdürmektedir. Henüz birçok ülkede bu sorun çözülemese de bu kuruluşlar; konferanslarda, panellerde bu konu üzerine tartışmaya devam etmektedir. Kadının toplumsal hayattaki yerini ve yetiştirilme biçimini konu alan ve tüm kadınlara ilham vereceğini düşündüğümüz birkaç TED konuşmasını sizler için derledik.


1) Sherly Sandberg – Neden çok az sayıda kadın lider var?

Fortune tarafından En Güçlü 50 Kadından biri seçilen Facebook’un COO’su Sheryle Sandberg, kadın liderlerin az oluşu sebeplerinden bahsediyor. Dünyanın her yerinde, siyasette, kurumsal sektörde kadın sayısının oldukça az olduğunu vurguluyor ve bu durumun nasıl değiştirilebileceğinden bahsediyor.


2) Dame Stephanie Shirley – Hırslı kadınların kafaları neden düzdür?

Çocuk mülteci olarak İngiltere’ye gelen ve ardından en başarılı teknoloji girişimcilerinden olan Dame Stephanie Shirley konuşmasında, kendi hayatından, kadınlar için kurduğu firmasından bahsediyor. Neden “Steve” adını kullandığından ve hırslı kadınlardan bahsediyor.


3) Hanna Rosin – Kadının yükselişine ilişkin yeni veriler

DoubleX’in kurucusu Amerikalı yazar Hanna Rosin, kadınların yükselişine ilişkin birtakım verilerden bahsediyor.


4) Paula Johnson – Sağlık hizmeti…Erkeklerinki ve kadınlarınki…

Kadın sağlığı öncülerinden Paula Johnson kadınların sağlığının nasıl şansa bırakıldığından bahsediyor. Tekrar düşünmenin vakti geldiğini vurguluyor.


5) Reshma Saujani – Kızlara cesareti öğretin, kusursuzluğu değil

Girls Who Code’un kurucusu Reshma Saujani, toplumun ilerleyebilmesi için yarısının arkada bırakılamayacağından bahsediyor. Genç kadınlara mükemmel olmaları gerektiğini öğretmek yerine, onların kusurlarıyla barıştırılması gerktiğini vurguluyor.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Gelişim, İlham, Motivasyon

Yorumlar (0) Yorum Yap

/