Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Tükenmişlik Sendromunu Hastalık Olarak Kabul Etti

Bilim Hayvanı

Bilim Hayvanı

Bilim yolunda koşulmaz, ağır ağır ilerlenir.

Bireyin güç ve enerji kaybı sonrası iç kaynaklardaki tükenme durumu olarak tanımlanan Tükenmişlik Sendromu, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tarafından hastalık kategorisinde sınıflandırıldı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), tükenmişlik sendromu ifadesini Uluslararası Hastalık Sınıflandırması listesine aldı. Tükenmişlik sendromu bu sayede 2020 itibariyle küresel olarak tıbbi bir bozukluk olarak bilinecek.


Dünya Sağlık Örgütü dünya genelinde “Burnout Syndrome” olarak bilinen bu rahatsızlığı “başarıyla yönetilemeyen kronik iş yeri stresi” olarak tanımladı.

Dünya Sağlık Örgütü bu duygularla mesleki alanlara işaret ettiğini belirtti. Buna ek olarak tükenmişlik sendromunun, hayatın diğer alanlarının neden olduğu semptomları tanımlamak için kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

Hastalığın belirtileri: “Enerji tükenmesi ya da tükenmişlik hissi, işle ilgili zihinsel mesafenin artması, işle ilgili olumsuz ya da sinik duygular ve azalan mesleki etkinlik”

Bir Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi, tükenmişlik sendromunun ilk kez resmi bir sağlık örgütü tarafından tıbbi bir durum olarak sınıflandırıldığının altını çizdi.

Tükenmişlik Sendromu kavramı tarihte ilk defa 1974 yılında Alman psikolog Herbert Freudenberger tarafından kullanılmıştı.

Kendisindeki durumu “tükenmiş” olarak niteleyen bazı diğer psikologlarda bu durumu gözlemleyen Freudenberger, daha sonra kendisi de aynı sendromdan muzdarip olmuştu.

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version