Soğuk Savaş 2: ABD-Çin Virüs Diplomasisi

Geçtiğimiz iki yılda ticaret savaşlarıyla gerilen iki ülke arasındaki ilişkiler, koronavirüs sırasında önemli ölçüde kötüleşti. “O, Çin’den koronavirüs salgını için tazminat talep eden bir hayalperesttir.” Bu sözler Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’ye ait. Wang Yi, virüsten kaynaklı olarak tazminat talep eden ABD ile Çin’in olası bir soğuk savaşın eşiğinde olduğunu söyledi.
Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 100.000 kişi COVID-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Dünya genelinde ise Aralık ayından bu yana yaklaşık 346.000’den fazla kişi için COVID-19 kaynaklı ölüm kayıtlara geçti.
Nisan sonunda, ABD Başkanı Donald Trump, ‘virüsü kaynağında durdurmayıp diğer ülkelere de yaymak’ ile suçladığı Çin’den yüklü miktarda tazminat talep edeceklerini açıklamıştı. Ayrıca, Beyaz Saray’ın Ticaret Danışmanı Peter Navarro, Çin’i, ABD’ye ‘düşük kalite, hatta sahte antikor testleri göndermekle’, ‘salgından kâr elde etmekle’ ve ‘sahte testler satmakla’ suçlamıştı. 
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, yıllık olarak düzenlediği basın toplantısında, salgın yüzünden talep edilen tazminattan bahsetti ve Çin’in tazminat ödemesini isteyenlerin hayalperest olduğunu söyledi. Wang Yi, Çin’in koronavirüsün kökenini belirlemede uluslararası işbirliğine katılmaya hazır olduğunu garanti etti. Ancak ona göre, bu işbirliği “siyasi müdahale” olmadan yapılmalı.
Wang Yi, ABD ve Çin’in barışın bir yolunu bulmaları ve işbirliğinden faydalanmaları gerektiğini, restleşmenin ise onlara kayıp getireceğini söyledi. Wang Yi, iki ülkenin ekonomileri ve dünya ekonomisi ile ilgili politikaları koordine etmeleri gerektiğini söyledi. Wang Yi, ABD’yi “boşa zaman harcamak” ile suçluyor. Suçlamalara karşıt olarak da ılımlı konuşan Wang Yi, her iki ülkenin de dünyaya karşı sorumluluğunu üstlenerek “Zaman kaybedilmemeli ve daha fazla insanın hayatı ihmal edilmemeli. Çin ve ABD’nin en başta yapması gereken şey salgınla mücadelede deneyimlerini paylaşmak ve bu mücadelede birbirlerine yardım etmektir.” söyleminde bulundu.
Ocak ayı başında, virüs gündemimizde değil iken, olası bir ABD-Çin ticaret savaşı ortamınının resesyona sebep olacağı konuşuluyordu. Ticaret savaşına ek olarak koronavirüs krizi ortaya çıkmasıyla birlikte ekonomik polemiğin yerini siyasi polemiğe bıraktığını görüyoruz.
Kategoriler: Gündem

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version