Reklam ve Pazarlama ile İlgilenenlerin Mutlaka Okuması Gereken 15 Kitap

Reklam ve Pazarlama her ne kadar işin mutfağında öğrenilse de, işin teorisi pratiğin ilerlemesinde büyük rol oynayabilir. Mesleğe yeni başlamış bir profesyonel, üniversite öğrencisi ya da sadece alanın ilgilisi olabilirsiniz, hiç önemi yok. Bu okuma listesine bir göz gezdirin derim. Kitaplardan kimisi çok kısa sürede bitireceğiniz türden, kimisi anlayabilmek ve bitirebilmek için özel ilgi isteyecek türden.

1) Satan Reklam Yaratmak (Luke Sullivan)

En ufak detayları bile büyük incelikle anlatan Satan Reklam Yaratmak, iyi bir reklamın bütün süreçlerinin nasıl olması gerektiğini, geçmiş yıllardaki reklamların incelemeleriyle beraber iyi reklamı kötü reklamdan ayıran unsurların neler olduğunu, aynı zamanda mesleği icra eden kişilerin hayatlarını nasıl geçirdiklerini bile anlatıyor.

2) İknanın Psikolojisi (Robert B. Cialdini)

Sekiz bölümlük klasik olmuş bir kitap olan İknanın Psikolojisi: Cialdini’nin bilimsel bakış açısı ve kolay anlaşılır dili sayesinde çok rahat okunabiliyor. Yazar, insanın ikna mekanizmasını günlük hayattan örnekler ve yapılan araştırmalarla beraber sohbet tadında bize sunuyor. Kitap sayesinde sadece ikna etmenin bilimsel mantığını değil, karşılaşabileceğimiz manipülatörlerin bize karşı uygulayabileceği teknikleri de öğrenmiş oluyoruz.

3) Pazarlama 4.0 Gelenekselden Dijitale Geçiş (Philip Kotler)

Pazarlama dünyasında Philip Kotler denildiği zaman, bir saygı duruşu durulur. Alıştığımız klasik pazarlama teorilerinin dışına çıkıp bugünün içinden analizlerini ve geleceğe dair yorumlarını sunan Kotler, ileriye bakmak isteyen pazarlamacılara bu kitapla bir vizyon sağlıyor.

4) Reklam: Zekayı Sihre Dönüştürmek (John Hegarty)

Şövalye olmuş usta reklamcı John Hegarty’nin reklam üzerine düşündüklerini ve deneyimlerini, inanılmaz bir sadelikle anlattığı bu kitabın en büyük faydası, birçok görsel örnekle beraber zihninizde somutlaşan kalıcı bilgilere ulaşabilmeniz. Aynı zamanda mesleğin sizden götürdüklerini de size getirdiklerini de çekinmeden anlatıyor Hegarty.

5) Reklamın Dili (Uğur Batı)

Fazla söze gerek yok. Uğur Batı reklamı alıyor, parçalıyor ve her parçayı en ince ayrıntısına kadar açıklayarak bir reklamı nasıl analiz edebileceğimizi gösteriyor. Retorik, semantik, etimoloji ve göstergebilim kavramlarının bir reklamda nasıl kullanıldığını ve nasıl etkiler yaratabileceğini hem Türkiye’den hem diğer ülkelerden örneklerle anlatıyor. Uğur Batı, kitabında yer verdiği hiçbir bilgiyi kestirip atmıyor, her kavram üzerinde uzunca duruyor.

6) 2. Dünya Savaşında İletişim ve Propaganda (Sezer Akarcalı)

Kitlelerin algılarıyla en çok oynanan zamanda; kitle iletişimini, propagandayı ve halkla ilişkileri anlatan bir kitap. İkinci Dünya Savaşı sırasında her ülkenin nasıl bir iletişim politikası izlediğini gösteriyor.

7) Yaratma Cesareti (Rollo May)

Varoluşçu Psikolog Rollo May, dünyanın en yaratıcı insanlarının beynine girerek huylarını, yaşam tarzlarını, alışkanlıklarını ve kendilerini besleyişlerini felsefi bir temayla anlatıyor. Yaratıcılığa bir psikolog ve felsefeci gözüyle bakmanın yanı sıra, Rollo May çok geniş bir sanat tarihi bilgisine sahip. Kitap ince olmasına rağmen biraz ağır bir dile sahip baştan uyarayım.

8) Yaratıcı Yazarlık (Zümrüt Bıyıklıoğlu)

Herkesin ağzında dolaştırdığı hikaye anlatımını en temelden açıklayan kitaplardan biri. Herkesin bildiği, çok tutmuş hikayelerin aslında nasıl basit bir sistemi olduğunu bu kitap sayesinde çok rahat görebiliyoruz.

9) Reklam Dünyasının Kralı David Ogilvy (Kenneth Roman)

İşin efsanesi olmuş kişinin biyografisini de okumadım dememek lazım.

10) Reklamcılık Yaşantım & Bilimsel Reklamcılık (Claude C. Hopkins)

David Ogilvy’nin biyografisinde de bahsedilen bu kitap, yazıldığı zamanın çok ötesinde bilimsel çalışmalara dayanıyor. Reklamı bilimsel açıdan ele almak isteyenler okumaktan büyük keyif duyacaktır.

11) Alt Kültür – Tarzın Anlamı (Dick Hebdige)

Alt Kültür kavramı ve Reklam çoğu zaman iç içe olabiliyor. Trendlere nazaran bir alt kültürün nasıl ortaya çıktığını ve neleri değiştirebileceğini anlamak, reklam dinamiklerine de daha rahat hakim olmayı sağlıyor. Toplumsal konulara meraklıysanız beklentiniz muhtemelen karşılanacaktır.

12) Sosyolojik Tahayyül (C. Wright Mills)

Bilindiği üzere reklam dünyası sosyal bilimlerden de beslenir. Sosyologlarda bulunan sosyolojik hayal gücü diyebileceğimiz bu özellik, içgörü konusunda kişiyi çok geliştirebiliyor. Özellikle sonlardaki tavsiyeler bir reklamcının da ders çıkarabileceği seviyede.

13) Hoopla Crispin Porter + Bogusky Hakkında Bir Kitap (Warren Berger)

Reklamcılığın yazılı belgeseli. Çoğu reklamcının da baş ucu kitabıdır kendisi. Çok şey katar ama listedeki diğer kitaplara göre biraz pahalıdır.

14) Beden Dili (Joe Navarro)

Vizyon olarak belki çok şey katmaz ama gireceğiniz yüzlerce sunumda faydasını görebilirsiniz. Hemen bitirebileceğiniz hafif bir kitap.

15) Retorik (Aritstoteles)

İkna ve hitabet konusunda yazılmış en eski ama en önemli eserlerden. 2300 yıllık. Ethos, Pathos ve Logos üçgeni iletişimin her konusunda çok yardımcı olur.
Elbette bu konuda önerilebilecek kitaplar sınırsız. Belki ileride listemiz genişler.
Kategoriler: İletişim, Kültür, Pazarlama

Yorumlar (0) Yorum Yap

/