Zaman Yönetimi Konusunda Doğru Sanılan 4 Yanlış Yöntem

Verimlilik ve başarımızın en büyük engellerinden biri de zamanı iyi kullanamamak. Kısa zamanda çok iş yapma düşüncesi, zamanı iyi kullandığımızı gösteren en büyük hatalı düşüncelerden biri.
Zaman açısından mücadele verdiğimiz bir dönemdeyiz. Kontrol edilemez ve hızlı bir şekilde akıp gittiği konusundan yakarışlarımız mevcut. Ancak bunun üstesinden gelmek ise hiç zor değil.
Farkında olmamız gereken bir durum zamanın yönetilebilir olması. Fakat bu konuda doğru bilinen yanlışlara dikkat edilmesi gerekiyor.

1) Az Zaman, Çok İş!

Kültürel anlamda en yaygın olan yanılgıların başında geliyor. Zaman yönetimi dediğimize ilk akla gelen, az zamanda birçok işi yetiştirmek. Bu da sizin önemli konularınıza yeterli zamanı ayırmanıza engel olabilecek en büyük etkenlerden biri.
Bir saate, bir güne her şeyi yapma isteğine kapılmanız sizin tüm işleri en verimli halde yapacağınız anlamına gelmiyor. Bu yüzden hem emeğinizden hem de zamanınıza haksızlık ettiğiniz bir durum. Bunun yerine önem ve öncelik sırasına göre işlerinize yeterli zamanı ayırmanız demek sizin daha üretken ve daha verimli olmanız demek. Bunun için nasıl bir öncelik sıralayabilirsiniz?
• Çalışmanıza başlamanız gereken önemli önceliklerinizi not edin.
• Yapacağınız her işi önem sırasına göre derecelendirin.
• Yetiştirilmesi gereken zamana göre takvim oluşturun.


2) Yapılacaklar Listenizin Gün Sonu Kahramanı Olun!

Araştırmalara göre günü düzenlemek adına ‘Yapılacaklar Listesi’ne uyum sağlayan insanların azınlıkta olduğu söyleniyor. Birçok insan daha başlamadan bunun önemli işlerden alıkoyduğunu, belirterek yarıda bırakıyor.
• Bunun için gün sonunu düşünün. Kendinize verdiğiniz ve belirlediğiniz görevleri tamamladığınızda her bir maddenin üzerini çizdikten sonra nasıl hissedeceksiniz? Ama bunu yaparken sırf yapmak için değil de gerçekten yapılması gerek işleri yaptım demeniz önemli.


3) Günü Yakalayın!

Evet, büyük klişelerden biri daha ancak zaman yönetiminin başlıca kurallarından biri erken kalkın. Yapılan araştırmalara göre erken kalkmak bir günde daha fazla iş yapmanız anlamına geliyor. Ne kadar uykunuz olursa olsun, günün ilerleyen saatlerinde verimli bir zihin sizi karşılayacaktır. Uyku problemleri mi yaşıyorsunuz, küçük ipuçları ile uyku düzeninizi sağlayabilirsiniz.
• Gece insanı mısınız? Düzenli uykuya geçme evresi ilk aşama için sizi zorlayacaktır. Ancak sadece 7 gün deneyin ve sonucu göreceksiniz. Sabah 8-9 arası sizin için uykunun en verimli zamanı çünkü muhtemelen gece 4 civarı uykuya dalma saatiniz. Bunun için kendinizi 8-9 gibi uyandırmaya programlayın ve uyanmak için zorlayın. Sadece birkaç gün deneyin vücudunuz ve beyniniz uykunun geçiş evresinin değiştiğini fark edecek ve daha makul bir programlama yapmanıza neden olacak.
• Akşam saatlerinizi de kendiniz için ayırmayı programınıza ekleyin.. Günü iş hayatınız, okul hayatınız ve profesyonel hayatınız için zamanı verimli bir şekilde kullandınız. Akşamı da kendi kişisel tercihleriniz için ayırmayı ve değerlendirmeyi unutmayın.


4) Bir Makine Değilsiniz, Her Dakikanızı Doldurmayın!

Evet, yetiştirilmesi gereken birçok iş var. Durmadan çalışmak ve her dakikanızı verimli geçirmek zorundasınız, unutmayın ki işler her zaman sizin istediğiniz gibi gitmez. Acil durumlar ile karşılaştığınız da kalacak işleri düşünmemeniz gerekir.
Önemli olan o anı iyi bir yönetim ile geçiştirmek. Bir acil durum planı oluşturmazsanız yaptığınız tüm program ve yetiştirilmesi gerek işleriniz boşa gider. Bunun için küçük bir acil durum zamanı oluşturun.
• Tabii ki her zaman kötü şeyler olacak değil. Ancak acil durumlara hazır olmanız gerekir. Bunun için gün içi listenize ‘boş alan’ ekleyin. Hem günün stresini atmanıza neden olur hem de acil durumlara da yapmanız gereken değişiklikler için size zaman yönetimi açısından yardımcı olur.
Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version