‘Okuduğum Kitap Aklımda Kalmıyor’ Diyenlere 5 Etkili İpucu

Edanaz Aksoy

Edanaz Aksoy

Editör - Bilgi Hukuk

Okuduğum kitap aklımda kalmıyor diyenlerden misiniz? Kitap okumak farklı dünyalara açılan bir kapıdır derler. Sayfaların sayısıyla sınırlı olmayan, kapaklara göre seçilemeyen bu dünyaları anlamak sandığımızdan daha zor olabiliyor. Hatta anlamaktan da zor olanı var; okuduklarımız aklımızdan uçup gidiyor. “Kitap okuyorum ama aklımda kalmıyor.”, “Öğrendiğim şeyler aklımda kalmıyor.” diyenler okuduklarımızın aklımızda kalması için ne yapmalı içeriğini sizler için hazırladık. İyi okumalar dileriz.

“Okuduğum Kitap Aklımda Kalmıyor” Diyenlere İpuçları

1) Söz Uçar Yazı Kalır

Okuduğum kitap aklımda kalmıyor

 
Ünlü düşünürlerden tutun da politikacılara kadar çoğu isim kitapların üstüne notlar alarak kalıcılığını sağlıyo. “Altına çizmek” deyimi size pek de yabancı gelmemiş olabilir. Romanlar ders kitabı değil ki altını üstünü çizelim diyorsanız; Romeo’nun Juliet’e ilanı aşkı renklendirilecek kadar güzel olsa gerek değil mi?
Okuduklarım aklımda kalmıyor diyorsanız deneyerek öğrenebilirsiniz.

2) Kitaptan Defterlere

Okuduğum kitap aklımda kalmıyor

Üstüne yazı yazmak istemeyen, kitabım kirlenmesin diyenlere uygun bir yöntem. Kitap okurken yanınızda bulundurabileceğiniz bir defter ile beğendiğiniz sözleri not edebilir, karakterleri Cin Ali de olsa şekillendirebilirsiniz.
Bunu tek bir kitap için değil bir defter de çokça kitabı bir arada tutabilirsiniz. Okuduklarımı aklımda tutamıyorum diyorsanız defterinizi açıp okuduğunuz da sizi kitapların büyülü anına götüren bir tren bileti olacaktır.

3) Satırların Değil Sayfaların Yeri Bir Başka

okuduklarımı aklımda tutamıyorum
Okuduğum kitaplar aklımda kalmıyor diyorsanız deneyebileceğiniz bir diğer yol da post-it kullanımı olabilir. Tek bir kelime ya da bir cümle değil de bütün bir sayfa sizi derinden etkilediyse, küçük post-itler ile sayfaları belirli hale getirebilirsiniz. Birden fazla sayfa olması sizi korkutmasın, bir kitabı anlamak ve yaşamak birkaç post-it ile yarışamaz bile.

4) Gezerek Anlaşılır

doğada okumak

Hatırlamamızı kolaylaştıran diğer bir unsur ise nerede bulunduğunuzdur. Zihnimiz hatırlamaya yardımcı unsurlar belirler bunlardan biri de “Mekan” algısıdır.
Kitabınızı alıp okuyabileceğiniz bir kafe olduğu gibi, sessiz bir kütüphane ya da odanızın cam kenarı olabilir. Okuduğunuz yer ile kitaplar farklı bir ambiyans yaratarak özdeşleşir. Okuduğum aklımda kalmıyor diyenler denemeye değer.

5) Biraz da Notalar Eşlik Etsin

müzik dinlemek
Okuduğum kitap aklımda kalmıyor diyenler sizin için başka bir ipucumuz var. Müzik çoğu insan için kaçış yolu olabilir. Ruhumuzun en sade şeklinde arındığı ve kolayca hatırlamamıza yardımcı olacak diğer bir faktör ise “müzik”. Müzik kitaba farklı bir anlam yüklemenizi sağlar. Bakış açınızı genişletir.
Zevkler tartışılmaz diyoruz ancak bilimsel araştırmaları da atlamamak gerekiyor. Klasik Müzik yeri geldiğinde uykunuzu getirebilirken, sıkıcı bir kitabı renklendirebilir.

This post is also available in: English Français Español

Kategoriler: Gelişim, Strateji, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/