Öğrenmeyi En Etkili Kılan Yöntem: Zihin Haritaları

Edanaz Aksoy

Edanaz Aksoy

Editör - Bilgi Hukuk

Unutmamız gereken bilgileri her ne kadar zihnimizde tutmaya çalışsak da, elimizde olmadan beynimizin arka taraflarına doğru atmaya başlıyoruz. Ezberci eğitim sistemine gelirsek, günden güne zorlaşan ve ağırlaşan başka bir şey diyebiliriz.
Tony Buzan, beyni bütün kapasitesiyle kullanmayı hedefliyor, bunun en etkili yönteminin ise Zihin Haritası olacağını düşünüyor:

1) Zihin Haritası Nedir?

Temelde bir not alma yöntemidir. Zihninizde bulundurduğunuz bilgileri sizin farkında olmadığınız bağlantılar ile bağlayarak hatırlamayı kolaylaştıran bir grafik yöntemdir.
Aynı zamanda yaratıcılık sınırlarınızı zorlayarak, karmaşık olayları depolamanızda yardımcı olacaktır.

2) Nasıl Uygulanır?

Elinize aldığınız kağıdımızın yanına birkaç tane farklı renklerde olmak üzere kalemler ekliyoruz. Teknoloji bağımlıları için ise farklı uygulamalar ile bilgisayar, tablet veya telefon üzerinden erişebilmek mümkün.
Ana Başlığı tam ortaya yazıyoruz. Daha sonrasında en az iki olmak üzere ana konuyla tam olarak bağlantılı yan konuları belirliyoruz. Temel Başlığın alt başlıklarını bulduktan sonra, alt başlıkları ilgilendiren diğer konuları alt başlıklardan ok çıkarak yazmaya başlıyoruz. Her bilgi birbiriyle bir şekilde bağlı olabilir, farklı işaretler veya semboller ekleyerek bunları belirtebiliriz.

3) Bilimsel Olarak Faydaları Nelerdir?

Görsel hafızası yüksek insanların genel olarak hatırlama becerileri daha yüksektir. Bundan yola çıkarak, bu teknik algılama ve saklama biçiminin en uygun yöntemidir. Size geniş bir alan sağlar, kısıtlama olmadığı için beyinin algı mekanizması daha süratli çalışır.
Kısacası, sağ ve sol beyin beyin yarım küreleri işleyiş süreçlerini birlikte ele almayı ve bütünleştirmeyi temel alır. Disney, BBC, Oxford, NASA, Microsoft, Intel gibi aşina olduğumuz isimlerin ve siyasetçilerin kullandığı bir tekniktir.
Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/